Problem z Rentą rodzinną/Odwołanie.

• Autor wątku Autor wątku RentaRodzinna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RentaRodzinna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Muszę napisać odwołanie do decyzji ZUS-u.
Placówka podjęła decyzję o przydzieleniu mi renty do końca 30 stycznia, gdzie wg regulaminu przysługuje mi renta do końca ostatniego roku akademickiego, jeśli w roku 2014 kończę 25 lat i tym samym jest to mój ostatni rok. Kończę uczelnie, której zakończenie przewidziane jest na 30 września 2014 roku. Błędna decyzja ZUS. Dodam jeszcze, że uczęszczałem na 2 uczelnie w jednym czasie ale z jednej musiałem zrezygnować, oczywiście zaświadczenie w ZUS-ie wisiało z tej uczelni. W Lipcu przyszła decyzja, że renta kończy się z dniem 31 sierpnia(dzień skreślenia z listy studentów). W Październiku dostarczyłem zaświadczenie(zawarty na piśmie był termin rozpoczęcia studiów, zakończenia oraz potwierdzenie że jestem studentem danej uczelni, bez żadnych przerw) z 2 uczelni gdzie już jestem na 2 i ostatnim roku.
A i otrzymałem pouczenie ze nie poinformowałem ZUS-u o 2 uczelni . ( po prostu nie miałem pojęcia o takim obowiązku ).
Dodam jeszcze, że dostałem wyrównanie za październik i listopad. Za wrzesień nie wypłacili, tłumacząc się że wyrównanie należy się od dnia złożenia zaświadczenia i wniosku o wyrównanie. Gdzie sami się gubią bo raz miałem miesiąc przerwy i zaświadczenie było dostarczone po czasie. Oczywiście wyrównali poprawnie ;S
Ma ktoś pomysł jak napisać odwołanie do takiej decyzji? Oraz wniosek o wyrównanie za ten jeden miesiąc(wrzesień)? Liczę na szybką odpowiedź z góry dziękuję ;)

Powrót