Problem z rodzinką

• Autor wątku Autor wątku kmieciu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kmieciu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mieszkam w domu z matką i babką, tak najwygodniej, jeśli nie zakłada się rodziny. Mam mały problem z rodzeństwem od matki, jej matka, czyli moja babka ma na własność dom po dziadku, nie przepisała tego na matkę, wiem, że rodzina będzie chciała wziąć jak najwięcej, nawet przy babce to mówili a ona z powodu swojego wieku nie zdaje sobie sprawy z tego, co czeka moją matkę, ma ona na wychowaniu mojego 8 letniego brata, ja dam sobie radę. Chciałbym się dowiedzieć, jaki jest najlepszy sposób by po śmierci babki nie stracić dachu nad głową a rodzinka sępów nie mogła nic z tym zrobić. Chciałbym się dowiedzieć jak by wyglądał ewentualny podział, jeśli by nie udało mi się nic z tym zrobić, to jest tylko na dzieci babki czy te z wnuki i jej własne rodzeństwo.

Jeśli babcia nie przepisze tego na mamę - testamentem, najlepiej notarialnym (trudniej podważyć) - to spadek nabędzie Twoja matka wraz z rodzeństwem. A wtedy jest kwestia działu spadku - czyli podziału faktycznego majątku spadkowego (pewnie wyczerpuje go ta nieruchomość) - co może być trudne przy mało życzliwych i nastawionych tylko na kasę ludziach. Teoretycznie - każdy powinien dostać część odpowiadającą udziałowi w majątku spadkowym (tj. jeśli dziedziczą 4 osoby, po 1/4 każdy - to każdy powinien dostać wartość odpowiadającą 1/4 majątku spadkowego - np. 1 osoba dostaje dom i musi spłacić udziały pozostałych).

kmieciu napisał:
Chciałbym się dowiedzieć, jaki jest najlepszy sposób by po śmierci babki nie stracić dachu nad głową a rodzinka sępów nie mogła nic z tym zrobić.

Zgodnie z prawem dzieciom należy się spadek po rodzicach. Dlaczego uprawnionych spadkobierców nazywasz "sępami"? Maja takie same prawa do majatku po babce jak Twoja matka. Oczywiście, sprawę mógłby załatwić testament. Ale nawet wówczas dzieciom pominiętym w testamencie będzie nalezał się zachowek. Chyba, że zostaną wydziedziczone ale wydziedziczenie może nastąpić tylko z istotnych powodów:
"Art.*1008.*Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych."

Powrót