Problem z serwisem ASUS

• Autor wątku Autor wątku izabela79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izabela79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam bardzo serdecznie. Z góry przepraszam jeśli w złym miejscu zamieszczam swój post. Mam duży problem z serwisem ASUS w Koszalinie. Zacznę jednak od początku. Dnia 03 września zgłosiłam awarię laptopa. Firma przysłała kuriera, który odebrał sprzęt ode mnie. Laptop został (chyba?) naprawiony i dnia 16 września dotarł do mnie z powrotem. Jednak,po rozpakowaniu, okazało się że laptop ma uszkodzoną matrycę. Niestety nie miałam możliwości sprawdzenia przesyłki przy kurierze bo on jak zwykle się spieszył. Dodam że przesyłka nie była w żaden sposób uszkodzona a także sam laptop na zewnątrz nie był uszkodzony. Zaraz zadzwoniłam do ASUSA a oni szybciutko kazali mi odesłać go z powrotem. Po kilku dniach otrzymałam e-maila, że to uszkodzenie mechaniczne i nie zostanie mi to naprawione w ramach gwarancji. Napisałam im że to prawdopodobnie w serwisie źle zapakowali sprzęt a oni mi na to że to ja uszkodziłam, że jeśli w tym stanie dotarł do mnie to w obecności kuriera powinnam zrobić protokół szkody i że w ogóle to ja jestem kłamczuchą i sama uszkodziłam tego laptopa a teraz chcę wyłudzić darmową naprawę. Kazałam laptopa odesłać bez naprawy pozagwarancyjnej jednak do tej pory nie dotarł on do mnie. Nie wiem co mam zrobić, jestem załamana tą sytuacją. Bardzo proszę o POMOC!!!!

Dnia 23 września wysłałam e-maila z prośbą o odesłanie mi laptopa bez naprawy tej uszkodzonej matrycy a załamana jestem tą sytuacją że albo serwisant albo kurier nie dopilnował swoich obowiązków. W konsekwencji nikt nie poczuwa się do winy a uszkodzoną matrycę będę musiała chyba na własny koszt naprawić a przecież to nie ja ją uszkodziłam!!!

izabela79 napisał:
a uszkodzoną matrycę będę musiała chyba na własny koszt naprawić a przecież to nie ja ją uszkodziłam!!!
Nie musisz, jeśli udowodnisz, kto ją uszkodził. I tu dochodzimy do sedna sprawy: braku protokołu szkody. Przyjęcie przesyłki bez zastrzeżeń powoduje utratę możliwości dochodzenia roszczeń (o ile nie udowodnisz tego w inny sposób).

Wystosuj do serwisu pismo poleconym ZPO z żądaniem zwrotu twojej własności w terminie 7 dni od otrzymania pisma.

Witam.
Mam identyczną sytuację jak autorka, z tą różnicą, że laptop zakupiony był na firmę oraz że jestem dopiero na etapie zgłoszenia mailowego i telefonicznego szkody na infolinii Asusa.

W dniu 22.12.2014 r odesłałam laptopa do serwisu. Został on naprawiony do dnia 2.01.2015 i dotarł do mnie dnia 7.01.2015.

Również nie posiadam protokołu szkody, ponieważ paczka była nieuszkodzona, a plamy na matrycy widoczne dopiero po włączeniu komputera. Żeby było zabawniej, ze względu na minusowe temperatury, w paczce znalazłam karteczkę, by nie włączać laptopa przed upływem 3-4 godzin, do czego też się dostosowałam, więc dostrzeżenie usterki przy kurierze było niemożliwe. Po upływie tych godzin włączyłam laptopa i ujrzałam drobne, ale liczne uszkodzenia matrycy, które powstały prawdopodobnie na wskutek silnego nacisku na matrycę. Niezwłocznie zgłosiłam fakt na infolinii Asusa 7.01.2015 r, po czym przesłałam drogą mailową konsultantowi zdjęcia uszkodzeń. Zalecił mi ponowne odesłanie sprzętu (już 4 raz) do serwisu, ale jednocześnie zaznaczył, że jeśli to uszkodzenie mechaniczne to zostanie ono naprawione na mój koszt.

Uszkodzenia nie powstały z mojej winy, dlatego też bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tej sprawy. Dodam, że laptop zakupiony był na firmę 12.02.2013, więc pozostał jedynie miesiąc gwarancji, oraz że był już naprawiany 3 razy w serwisie Asusa (2 razy wymieniany był kabel lvds oraz raz matryca). Najbardziej zależałoby mi na wymianie sprzętu na nowy, gdyż ten egzemplarz jest wadliwy lub całkowity zwrot pieniędzy.

Bardzo dziękuję za pomoc.

Ja również mam problemy z serwisem firmy Asus. Sytuacja podobna - dwukrotna naprawa, przy trzeciej uszkodził mi matrycę. Ta sama śpiewka, że jeśli to uszkodzenie mechaniczne, to będę musiał za to płacić.
Kurier zostawił paczkę na stacji benzynowej (jak to w przypadku firmy UPS bywa), więc również nie mam protokołu.
Laptopa odebrałem tydzień temu.

Jakieś rady?

Powrót