Problem z serwisem gwarancyjnym - brak kontaktu.

• Autor wątku Autor wątku red22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

red22

Użytkownik
Odpowiedzi
107
Witam.

Mam problem z telewizorem i serwisem gwarancyjnym, który go przyjął do naprawy.

Telewizor po 1.5 roku używania się zawiesił i padł na amen, nie dało się go uruchomić. Wysłałem go do serwisu, który był podany w karcie gwarancyjnej. Wg karty gwarancyjnej serwis ma 14 dni na odpowiedź, wg ich regulaminu 30 dni, obecnie minęło 25 dni od daty wstawienia go do serwisu i nadal ma status oczekujące na diagnozę.
Serwis nie ma numeru telefonu, a w Internecie się okazało że ma bardzo złe opinie (zwrot po kilku miesiącach, część nie naprawiana, w gorszym stanie lub celowo uszkodzone).

Pisałem do serwisu dwie wiadomości przez ich www, obie zostały zignorowane, więc nie ma możliwości uzyskać ani dodatkowych informacji ani uzyskać zwrot tv w takich stanie jakim był.

Czy mogę tu jakoś wystąpić rekojmie do sklepu, mimo że fizycznie nie posiadam tego telewizora i raczej prędko go nie będę mieć? Gwarancja/rekojma obowiązują do grudnia tego roku.

Czy mogę tu jakoś wystąpić rekojmie do sklepu, mimo że fizycznie nie posiadam tego telewizora i raczej prędko go nie będę mieć?
Możesz. Mówi o tym art. 579 kc. Miej jednak na uwadze §3, gdzie bieg terminu może ulec zawieszeniu. Sprawdź dokładnie co mówią warunki gwarancji na temat czasu wykonania obowiązków przez gwaranta.

Ostatnia edycja:
gryffinian napisał:
Możesz, ale bieg terminu do wykonania uprawnień z rękojmi ulega zawieszeniu zgodnie z art. 579 §3 kc.

Serwis naprawił i odesłał telewizor w terminie zgodnie z regulaminem wewnęrznym, przekraczając za to termin z gwarancji. Na wiadomości i tak nie odpisał. Jak będzie wszystko ok z telewizorem to temat się zamyka.

Jedna te wszystkie serwisy gwarancyjne to trzeba naprawdę solidnie uważać, często mam z tym problemy. UOKiK wogóle od raza korzystania z serwisu gwarancyjnego.

fbode napisał:
Niestety, często się zdarzają takie sytuacje.
Telewizor wrócił naprawiony, ale z inną wadą czyli uszkodzony. Wg komentarzy na google na ten punkt to jest jakiś standard. Machnąłem już na to ręką kupiłem kolejny innej marki.

Powrót