Problem z serwisem

• Autor wątku Autor wątku konsumentkruger
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konsumentkruger

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Bardzo proszę o pomoc. 2 lata temu zakupiłem telefon w firmie Lechpol inaczej Kruger Matz. Telefon ten po jakimś czasie popsuł się i oddałem go na gwarancję serwis wymienił mi na nowy i sprawa miała być zamknięta. Miała być ale tu dopiero rozpoczyna się cała opowieść. Dostałem nowy telefon, inny model w ramach wymiany gwarancyjnej. Telefon okazało się miał wbudowanego wirusa w system telefonu co oznaczało że wszelkie aplikację monitorujące o zagrożeniu cały czas monitowały o wirusach i programach szpiegoskich. Doszło do tego że telefon sam zmieniał ekran startowy, wgrywał aplikację a ja mogłem się tylko patrzeć. Nie wolno mi było przecież ingerować w oprogramowanie. Zdenerwowany zadzwoniłem do serwisu i przedstawiłem im sprawę. W odpowiedzi stwierdzili że jeżeli usunę te wirusy automatycznie stracę gwarancję. W związku z tym telefon który dostałem nie jest wartościowych produktem za który zapłaciłem w związku z tym chciałbym zwrot kosztów lub wymianę na model wolny od wad. Takie żądanie przedstawiłem pisemnie i telefon w raz z opakowaniem i wszystkimi dokumentami przekazałem w sklepie w którym kupiłem urządzenie. W sklepie oczywiście wiedzą o tym wirusie. Twierdzą że telefon nie da się prawidłowo używać. Na forach internetowych, stronach android wyraźnie fachowcy informują o błędzie oprogramowania czyli wirusie przez który nie można używać telefonu. Serwis odpowiedział mi że zepsułem oprogramowanie a wobec tego utraciłem gwarancję. Jak mogłem zepsuć oprogramowanie jak jest sprzedawane już z fabrycznym wirusem. Jak mogę odzyskać pieniądze za ten bubel. Proszę o pomoc bo nie mam zamiaru tego pozostawić. 399 zł nie chodzi po ulicach a po za tym sprzedaż takiego urządzenia to zwykłe oszustwo

2 lata temu zakupiłem telefon w firmie Lechpol
Jako konsument? Czy na działalność gospodarczą? Kiedy dokładnie?

W odpowiedzi stwierdzili że jeżeli usunę te wirusy automatycznie stracę gwarancję.
A w gwarancji co pisze?

Telefon okazało się miał wbudowanego wirusa w system telefonu co oznaczało że wszelkie aplikację monitorujące o zagrożeniu cały czas monitowały o wirusach i programach szpiegoskich.
Rozważałeś zawiadomienie policji o tym, że firma instaluje szkodliwe oprogramowanie i tego nie ukrywa?

Dokładnie to w Lipcu 2015 roku jako osoba prywatna czyli konsument. W gwarancji piszę że nie uwzględniają uszkodzeń mechanicznych. A z tą Policją to taki żart czy na poważnie? Wystarczy wejść na 1 lepsze opinie o telefonie Move 5 i od razu masa użytkowników piszę o wbudowanym wirusie. Po przywróceniu ustawień fabrycznych i sprawdzeniu telefonu wirus pojawia się w głównym module systemu telefonu. Gdy chcemy usunąć wirus pisze. Aplikacja jest częścią główną systemu.

W gwarancji piszę że nie uwzględniają uszkodzeń mechanicznych.
Więc skorzystaj z rękojmi u sprzedawcy.

A z tą Policją to taki żart czy na poważnie?
Jeśli jest to program spełniający przesłanki z art 267 p. 3 KK lub zostanie naruszony inny przepis aż do 269b KK to tak. Jeśli sam producent nie zaprzecza, że to instaluje to raczej winnego nie powinno być trudno znaleźć choć nie mam pewności na 100%. Różnie to bywa z odpowiedzialnością za oprogramowanie. Samsung też podobno ma możliwość sterowania swoimi urządzeniami wbrew woli właściciela (poczytaj o wybuchających Galaxy Note)

Po przywróceniu ustawień fabrycznych i sprawdzeniu telefonu wirus pojawia się w głównym module systemu telefonu. Gdy chcemy usunąć wirus pisze. Aplikacja jest częścią główną systemu.
Ponieważ system nie jest zrootowany.

Powrót