Problem z składkami ubezpieczeniowymi wynikające z niewymeldowania

• Autor wątku Autor wątku poldi_11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poldi_11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. W tym roku na wakacjach pracowałem w Niemczech jako student od lipca do września, byłem zameldowany w mieszkaniu gdzie mieszka mój brat. Problem mój polega na tym, że brat miał mnie wymeldować zaraz po moim wyjeździe z Niemiec,a niestety tego nie zrobił do tej pory.. i teraz przyszło pismo z urzędu celnego, że muszę zapłacić za składki ubezpieczeniowe, od lipca do września 173 euro, a do tego dodatkowo od października do marca 470 euro... czy można się jakoś odwołać od tego? skoro już w październiku mnie tam nie było w ogóle aż do dnia dzisiejszego.. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.

wymeldować to chyba musisz się osobiście

Ostatnia edycja:
Teoretycznie moze dac bratu upowaznienie, zeby go wymeldowal.

Niemieckie przepisy teoretycznie nie przewiduja mozliwosci wstecznego wymeldowania, ale mimo to niemieccy adwokaci radza, by w przypadku problemow probowac o takowe poprosic.

Tak czy inaczej brat powinien cie wymeldowac przynajmiej "od dzisiaj", zeby uniknac dalszych problemow w przyszlosci, jesli wstecznie nie da rady

tzn. przy meldowaniu poprosiłem od razu dokument do wymeldowania i go wypełniłem oraz się podpisałem, brat tylko miał to iść tam zanieść.

no ale jak nie zaniosl, to musi to zrobic przynajmniej teraz

No tak, ale czy mógłbym jakoś się odwołać od tego, jakiś dowód im pokazać, że mnie od października do teraz rzeczywiście nie było w Niemczech, przeszłoby by to jakoś ? Można cokolwiek z tym zrobić żeby tylko tego nie płacić ?

Najpierw sprobuj sie wstecznie wymeldowac, albo w ogole wymeldowac, a potem pisz odwolania

Powrót