problem z szefową

• Autor wątku Autor wątku asta79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asta79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
jestem zatrudniona od 1 września 2003r, obecnie jestem na urlopie wychowawczym do 22 grudnia br. Problemy zaczęły się w marcu gdy chciałam dziecko zapisać do przedszkola potrzebowałam pieczątke zakładu pracy że pozostaję w zatrudnieniu,szefowa stwierdziła że ona nie musi tego podbijać no i przedszkole powiedziało że mam marne szanse na przyjęcie dziecka.Drugi problem był na początku kwietnia,mąż stracił pracę i w PUP-ie powiedzieli mu że ma iść do mojej szefowej aby wciągnęła go pod moje ubezpieczenie no i ona znów swoje,że nie musi tego robić. No i sprawa sprzed dwóch dni,chcieliśmy z mężem skorzystać z pomocy społecznej gdyż chwilowo nasza sytuacja jest beznadziejna,i potrzebowałam od szefowej zaświadczenie że przebywam na urlopie wychowawczym,od kiedy do kiedy i że nie pobieram żadnych świadczeń od niej,no i szefowa znów mi odmówiła wydania takiego oświadczenia. I moje pytanie, czy wolno jej w ten sposób postepować? czy ją nie obowiązują jakieś zasady też kodeksy? do kogo mam tzn. do jakiej instytucji mam się zgłosić z tym problemem? :)

Ja bym pisemnie zwracała sie się do "owej" Pani . I oczekiwała na odpowiedz. Również pisemną.

Czego na pewno nie może, to odmówić Twojemu mężowi ubezpieczenia zdrowotnego. Na piśmie wystosuj wniosek o zgłoszenie męża pod Twoim ubezpieczeniem, podaj dane męża (imię, nazwisko, datę urodzenia, PESEL, NIP, adres zamieszkania, czy jest niepełnosprawny oraz czy pozostaje na Twoim utrzymaniu) i datę, od której ma zostać objęty ubezpieczeniem (nie możesz cofnąć się bardziej, niż 7 dni od dnia, kiedy szefowa to pismo otrzyma). Szefowa nie może odmówić, to nie podlega jej uznaniowości.

Z wydawaniem zaświadczeń jest gorzej: pracodawca ma obowiązek udostępnić pracownikowi dokumentację płacową, ale nie ma obowiązku wystawiania jakichkolwiek zaświadczeń. A przynajmniej obowiązek taki nie wynika z przepisów. Na Twoim miejscu poradziłabym się w tej kwestii w PIP.

Pieczątkę gdzie chciałaś mieć przybitą, bo nie za bardzo zrozumiałam?...

chodziło o pieczątkę na wniosku który dostaje się z przedszkola gdy chce się zapisać dziecko. Trzeba napisać gdzie pracuje ojciec dziecka i matka i potwierdzić to pieczątką zakładu pracy.

No, to też nie ma obowiązku. Również sprawa do PIP, może coś poradzą.

Powrót