Problem z "Telekomunikacją dla Domu"

• Autor wątku Autor wątku grejpfrutowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grejpfrutowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam! Proszę o poradę co można zrobić w takiej sytuacji i czy jest szansa na "pozbycie się" w/w operatora.

Otóż rodzice znajomego w lipcu podpisali umowę na świadczenie usług z niejaką "Telekomunikacją dla Domu." (i najprawdopodobniej o przesyłanie energii z jakimś energia pro). Piszę, że najprawdopodobniej, bo "przedstawiciel" powyższych zawinął wszystkie podpisane kartki, umowę z podpisami, zostały tylko luźne kartki dot ogólnych informacji ( no chyba że oni to nazywają umową). Szybko się zorientowaliśmy, że to jakaś lipa, i wysłaliśmy do TdD odstąpienie od umowy( wydaje mi się że do tej enegipro profilaktycznie też) mailowo(skan) oraz Pocztą Polską. Po jakimś czasie dzwonią z Orange, ze dostali zlecenie z TdD, i że to będzie zerwanie umowy, kary itp.. więc znajomy mówi że przecież wysłane było do TdD odstąpienie od umowy. Pojechał do Orange, coś tam dzwonili, wyjaśniali no i niby ok.
Jakież nastąpiło zdziwienie, gdy w listopadzie przyszedł rachunek z TdD ( sam abonament)
Więc telefon na infolinię i co się okazało, że i owszem, odstąpienie od umowy jest, wpłynęło o nich któregoś tam lipca ale PIERWSZEJ umowy, bo dwa dni później rzekomo ojciec znajomego ZNOWU zawarł umowę o świadczenie usług telekomunikacyjncyh przez TdD!!!
Cholera wie co oni zrobili, bo pan "przedstawiciel" szybko szybko i powiedział że on daty sobie uzupełni, rodzice znajomego już nie pamiętają ile podpisów składali...więc mógł im podsunąć i 2 umowy bez daty.
Najprawdopodobniej w TdD wstawili sobie dowolną datę, późniejszą niż odstąpienie i voila! :( (oczywiście w domu nikt nie wiedział że jest druga umowa)
Nasz błąd że nie zadzwoniliśmy na infolinię TdD dopytać czy odstąpienie jest i czy sytuacja jest ok. :(
Ale nie spodziewaliśmy się takiego oszustwa...
Jeżeli faktycznie mają dwie umowy, w świetle prawa nic nie możemy zrobić,najbardziej wkurza jednak fakt, że zwykły Kowalski jest bezsilny, no bo jak tu teraz udowodnić że owszem umowę 1 czerwca podpisałc, ale tą 5 czerwca już nie :(:mad:
Przepraszam, jest dość długo i chaotycznie, ale jeszcze mnie nerwy trzymają.
W poniedziałek idziemy do UOKiK, może coś podpowiedzą ...
Że też nie ma w PL bata na takich oszustów!!!

Ostatnia edycja:
re: Problem z telekomunikacją dla domu

odstąpienie od umowy do 14 ni teraz to lipa chyba że sąd- napisać do Faktów moze coś pomogą

no odstąpienie zostało wysłane w terminie, ale okazało się że ojciec znajomego "podpisał" po tym odstąpieniu drugą umowę. Szkoda tylko że o jej podpisaniu nie miał pojęcia :(
( bo oczywiście egzemplarza "swojej drugiej" rzekomo przez niego podpisanej umowy przecież też nie ma)
Oszuści i tyle, a najgorsze jest to, że teraz to im można naskoczyć.
No chyba że znaleźliby się poszkodowani w podobny sposób, wtedy można by próbować z nimi powalczyć...a tak to.....
no mądry Polak po szkodzie, 600 zł psu na budę :(

Witam

Jestem w podobnej sytuacji. Mam wrażenie, że ktoś podrabia podpisy w umowach.
Znam kilka osób podobnie oszukanych. Sprawy nie zostawimy.
Kolejne h****y bazują na oszukiwaniu starszych ludzi.
Obecnie moja sprawa jest zgłoszona do Rzecznika Praw Konsumentów.

Witam
Moi rodzice są w podobnej sytuacji. Podpis na umowie jest podrobiony, poza tym nie ma daty na umowie, Peselu. Umowa jest na 24 miesiące ale nie wiadomo od kiedy do kiedy bo nie ma żadnych dat. Co z tym zrobić i czy taka umowa jest wiążąca. Poza tym rodzice nie przypominają sobie podpisania takiej umowy. mieli wcześniej umowę z Netią ,którą właśnie rozwiązali bo mają komórki i nie potrzebny im telefon stacjonarny. A teraz przyszedł rachunek Z TdD.

Witam.

Mam podobny problem. Moja 91l babcia od lat miała telefon w orange. Na początku maja przyszła faktura do zapłaty z Telekomunikacji dla Domu. Faktura jest za marzec. Za marzec i kwiecień opłacone są rachunki za orange. Babcia bardzo się zdziwiła. Nie podpisywała żadnej umowy. Mało tego nikt NIE BYŁ u mojej babci w sprawie podpisania jakiejkolwiek umowy, a faktura przyszła. Dziś pojechałem do siedziby TdD po kopie umowy. Wydali bez żadnego problemu. Oczywiście upoważnienie do odbioru musiałem mieć. Umowa została podpisana 19 marca. Podpisy na umowie znacznie się różnią od podpisu mojej babci. Podejrzewam że zostały podrobione. Sprawę zgłoszę na policji.

Powrót