Problem z terminem sprawy spadkowej i odrzucenia w imieniu małoletniego

• Autor wątku Autor wątku marina96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marina96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Sprawa wygląda następująco.
W lipcu zrzekłam się spadku po zmarłym wujku x. Moja córka (8 miesięcy) była przy tym obecna. W połowie sierpnia dostaliśmy pismo, że Madzia ma 6 miesięcy na odrzucenie spadku. W między czasie wstąpiłam o wniosek o wydanie postanowienia o reprezentowanie małej w sprawie odrzucenia tego spadku. Dostałam pismo, żebym napisała oświadczenie odnośnie tego wiem co wchodzi w skład majątku. We wrześniu otrzymałam postanowienie nieprawomocne. Kolejny wniosek o postanowienie prawomocne. W listopadzie dostałam postanowienie prawomocne, którego notariusz nie przyjął z powodu błędu pisarskiego. Wiec w tym samym miesiącu byłam zmuszona napisać wniosek o sprostowanie błędu pisarskiego. Czekałam do początku lutego o przyznanie się sądu do popełnienia błędu i skorygowania go. Po miesiącu od momentu otrzymania postanowienia o korektę otrzymałam postanowienie prawomocne (czyli marzec). Udałam się do notariusza, który oświadczył mi, że termin minął w styczniu i nie ma możliwości aby odrzucić spadek notarialnie. Poradził mi, aby odrzucić spadek bezpośrednio w sądzie do którego była przypisana sprawa spadkowa Pana x. Czy jest jeszcze szansa na odrzucenie spadku?

Powrót