Problem z TP

• Autor wątku Autor wątku onawr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

onawr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Szanowni Państwo,
Firma Intrum Justita zgłosiła się listownie do mojej zmarłej w 1997r mamy o zapłatę faktur z roku 2001 na kwotę około 560zł. Nie wiem skąd mogłoby się wziąć zadłużenie, gdyż pamiętam, że telefon był odłączany zaraz po jej śmierci, ale ze względu na to, że zajmował się tym mój prawny opiekun, który także już nie żyje, nie jestem w posiadaniu pism z tego okresu, aby to udowodnić, o co prosi firma windykacyjna.
Czytałam posty na forum i zrozumiałam, że te faktury są już przedawnione, więc nie wiem czy jako córka mam obowiązek je zapłacić, tylko dlatego, że nie jestem w stanie udowodnić rozwiązania umowy z TP? W Intrum Pani mnie powiadomiła, że nie ma mowy o przedawnieniu, bo jestem spadkobiercą mamy. Jedyne do czego mam prawo, to ewentualne raty.

Bardzo proszę o odpowiedz w tej sprawie.

Ostatnia edycja:
Sprawdz w TP kiedy umowa zostałą rozwiązana.

Postaram się sprawdzić to w poniedziałek, chociaż już podejmowałam próbę dodzwonienia się do TP, z marnym skutkiem, bo wszędzie automatyczna infolinia prosiła o nr. klienta, którego ja nie posiadam. Dodam jeszcze tylko, że mama zmarła w 1997 i po tym roku nie ma ani jednej faktury do zaplaty. Pojawiają się dopiero w 2001, czyli dopiero po czterech latach. Gdyby umowa nie była rozwiązana, to zadłużenie byłoby chyba większe, bo jakiś abonament jest płatny w każdym miesiącu, nawet jeśli nikt nie wykonuje połączeń. Dobrze rozumuje?

Szanowni Państwo,
Po rozmowie z pracownikiem TP nie udało się ustalić czy i kiedy umowa została rozwiązana, ponieważ linia telefoniczna TP wtedy jeszcze nie istniała i takich starych informacji nie ma już w bazie :(
Krysmay, czy masz jeszcze jakiś pomysł dotyczący mojej sprawy?

Nie ma umowy, a jest faktura?
Więc skąd masz wiedziec, czy taka usługa była wykonywana przez TP?
Ja bym pisała odwołanie, nie rozmawiaj z Intrum Justita . Kontaktuj sie z TP.
Może jest ktos, kto udzieli ci bardziej fachowej porady.

Dzięki Krysmay.TP infolinia telefoniczna nie ma informacji sprzed 9-10 lat, więc nic mi o umowie nie chcą powiedzieć, tym bardziej o rachunkach. To radzisz napisać list do TP odwołanie z zapytaniem o zaległość z tytułu których rachunków (bo Intrum co chwilę podaje inne dane) i informację o dacie rozwiązania umowy?
Czytałam wątki o Intrum i się zastanawiam, czy to juz nie jest przedawnione? Przyjęłam spadek po mamie, ale rachunki przedawniają się po 3 latach jesli dobrze rozumiem?

W/g mnie przedawnione. Poczytaj watki o przedawnieniu, sprzeciwach od nakazu zapłaty i to Windykacja - instrukcja postepowania z firmami windykacyjnymi

Nie tylko przedawnione, ale wszczęcie ewentualnej egzekucji będzie niecelowe z uwagi na brak zdolności sądowej dłużnika w chwili złożenia wniosku. Powód jest oczywisty, dłużnik nie żyje.

Przedawnione, nie przejmował bym się tym. Ktoś z Intrum Justita kupił pakiet starych spraw za grosze i probują coś wyłuskać. NIE PŁACIĆ.

Powrót