Problem z ubezpieczeniem OC

• Autor wątku Autor wątku bartekspocinski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartekspocinski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
kupilem niedawno samochod,ktory byl ubezpieczony w PZU przez poprzedniego wlasciciela,ktory oplacil go na pol roku dokladnie do 15 maja,problem jest z tym ze chcialbym zrezygnowac z tego ubezpieczenia,a minal termin 30 dni od daty zakupu,poprzedni wlasciciel tez nie zlozyl im wymowienia,oznaczalo by ze mam wazne ubezpieczenie do maja,ale czy bede musial zaplacic druga rate czy moge zrezygnowac??prosze o pomoc,jak cos to piszcie na gg 3924365

Jeśli chcesz zatrzymac samochód, to będziesz musiał zapłacić.

i nie mam mozliwosc zrezygnowac z ubezpieczenia??przeciez to poprzedni wlasciciel je wykupil i konczy sie w maju??

Miałam dokładnie taką samą sytuacje 2 lata temu. Minał okres 30-dniowy, poprzedni właściciel zapłacil 1 ratę z dwóch, miał wszystkie możliwe zniżki i koszt 2 raty wynosil 300 zł.
Mi PZU po rekalkulacji składki wyliczyli, że mam do zapłaty 1700(wiek poniżej 25 roku, prawko mniej niż 2 lata itd).
Załamałam się wtedy,bo nie było mnie stać na taką kwote tylko na pół roku.
Wkońcu Panie zlitowały się nademną i powiedziały mi o prawie o którym nie powinnam wiedzieć.
Mianowicie, kazały mi napisać podanie że nie zgadzam sie na rekalkulacje składki i żądam zapłaty raty 300 tak jak poprzedni właściciel. Wypisały jakies dokumenty i przepisały OC na moje nazwisko.

Kwestia jest taka, że te panie mają zakaz informowania klientów o czymś takim- miałam szczęście.

pozdro

bartekspocinski napisał:
i nie mam mozliwosc zrezygnowac z ubezpieczenia??przeciez to poprzedni wlasciciel je wykupil i konczy sie w maju??

podpisał umowe na OC a jej pierwsza rata obejmowała okres do maja(a kończy sie zapewne w listopadzie?) i ty z racji tego że nie skorzystałeś z możliwości wypowiedzenia tej umowy zaakceptowałeś ją i spoczywa na tobie obowiązek uiszczenia drugiej raty

ventuska napisał:
Wkońcu Panie zlitowały się nademną i powiedziały mi o prawie o którym nie powinnam wiedzieć.
Mogłabyś podać podstawę prawną? Przeczyłoby to ustawie o OC, w której wyraźnie stoi, że rekalkulacji dokonuje się wtedy, gdy przynajmniej jedna strona tego zażąda:
Przepis prawny:
Art 32. 2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek. W przypadku gdy nabywca pojazdu złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania.

Powrót