Problem z ubezpieczeniem

• Autor wątku Autor wątku maxerpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxerpl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

W tamtym roku mój znajomy uczestniczył w stłuczce. Uderzył on w tył samochodu, który chwilę wcześniej zmienił pas i gwałtownie bez konkretnej przyczyny zahamował przed nim. Policja długo zastanawiała się na miejscu kto jest winny, ale z racji położenia pojazdów winnego wskazała jako mojego znajomego. Ten się odwołał od mandatu, a w sądzie wygrał. Tym samym w sprawie nie ma winnego, a ubezpieczyciel nie chce pokryć kosztów naprawy auta. Jakie możliwości ma teraz mój znajomy, aby ustalić winnego wypadku?

Co oznacza że w sądzie wygrał?

Sąd go uniewinnił.

Nie wskazał w ogóle. Uniewinnił znajomego i w efekcie ten nie musiał płacić mandatu, ale w orzeczeniu nie ma wzmianki o winnym. Ubezpieczyciel próbował skontaktować się z drugim kierowcą bezskutecznie. Teraz nie wiemy gdzie się udać, co zrobić dalej.

W obecnej sytuacji zadne TU nic nie wypłaci. Musi być ustalony sprawca. Skoro sąd podważył decyzję policjantów to tylko decyzję sądu uzna TU.

Rozumiem to doskonale. Pytanie było jakie są teraz możliwości? Tylko droga cywilna?

Zasięgnąłem opinii i dowiedziałem się, że sprawą po wyroku sądu powinna zająć się z powrotem policja. Teraz moje pytanie brzmi czy sprawa nie jest już przedawniona. Minął ponad rok, a kodeks stanowi

Art. 45. [Przedawnienie karalności i wykonania kary]
§ 1.
Karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od zakończenia tego okresu.

Czy postępowanie w wyniku którego znajomy został uniewinniony przedłuża możliwość ukarania drugiego kierującego wydłużając karalność o kolejne 2 lata?

Powrót