Problem z uchyloną ustawą o ochronie niektórych praw konsumentów... z 2 marca 2000

• Autor wątku Autor wątku blejsss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blejsss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Otóż mój problem polega na tym, że ta ustawa została uchylona. A były tam przepisy o klauzulach niedozwolonych tj. art. 18, 19 i 20 (które to artykuły zostały włączone do KC i KPC). Ustawę uchylono, jednak te przepisy pominięto. I tu moje pytanie, gdzie ewentualnie mogę je znaleźć/skorzystać z nich, bo w pracy muszę mieć przypisy, a tu uchylona ustawa mi nic nie da. Macie może jakieś pomysły? Bo przekopałem lexa i nic. (pewnie gdzieś są, tylko przyznaje, że ja nie potrafię tego odnaleźć).

Ja ogólnie to jestem bystry chłopak - ale za chole%$#re nie rozumiem o co panu chodzi:what:

Przecież te artykuły wprowadziły zmiany m.in. do KC - i nie stanowiły samodzielnej podstawy prawnej! One tylko wprowadzały zmiane, która to zmiana ciągle jest. Katalog klauzul niedozwolonych ciągle jest w 385(3) KC!
Wiec nie rozumiem co ma oznaczać takie zdanie:"bo w pracy muszę mieć przypisy, a tu uchylona ustawa mi nic nie da"
blejsss napisał:
I tu moje pytanie, gdzie ewentualnie mogę je znaleźć/skorzystać z nich,
W ustawach które zostały zmienione przez art 18, 19 i 20 ustawy "o ochronie....." czyli w KC, KPC i KW

O to mi chodziło w sumie. Dzieki wielkie!

To miło,że o to chodziło.
Proszę bardzo.

Powrót