Problem z "Ultimo"-Wrocław

• Autor wątku Autor wątku draszyr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

draszyr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
:madDzień dobry.
W 2001 roku wziąłem kredyt dla innej osoby,która zapomniała o spłacie tegoż kredytu.To było 6000,00PLN.W 2007 roku otrzymałem sądowy nakaz zapłaty długu który od banku wykupiło "Ultimo"-Wrocław.Do dnia 10.09.2010 roku spłaciłem 12495,97PLN.Od tego czasu wysyłałem listy polecone do "Ultimo" by podali jakie jest faktyczne zadłużenie.Na moje listy nie było i nie ma żadnej odpowiedzi.Kiedy dzwonili do mnie twierdzili,że żadne pieniądze nie wpłynęły.
Ja mam dowody wpłat na ich konta,których kserokopie wysłałem do "Ultimo" za potwierdzeniem odbioru.Teraz na podstawie nakazu podali mnie do komornika.
Zanim to nastąpiło,straszyli sądem ,a ja chciałem tego ponieważ wiedziałem co potrafi ta firma.Co mogę w tej sytuacji zrobić.

draszyr napisał:
straszyli sądem ,a ja chciałem tego.
W razie sporu co spłaty należności ( czy jej wysokości ) - sprawę może rozpoznać sąd.
Konieczne jest złożenie pozwu ( tzw. powództwo przeciwegzekucyjne ).
Przed wniesieniem pozwu warto jest wezwać wierzyciela do ograniczenia ( względnie umorzenia ) egzekucji - pod rygorem wszczęcia procesu.

Dzięki za odpowiedz.Mój pełnomocnik wniósł teraz skargę na działanie komornika.
Ja sugerowałem wcześniej pełnomocnikowi by pozwać "Ultimo" do sądu,ale względy finansowe nie pozwoliły. "Ultimo" skorzystało z sądu w Szczecinie mimo,że nakaz zapłaty pochodzi z sadu w Strzelcach Kraj.,co może być bezprawne."Ultimo" wczoraj przysłało SMS-a bym zadzwonił do nich w celu uzyskania informacji nt. możliwości zawieszenia prowadzonej egzekucji.
I co dalej,czy warto z nimi rozmawiać? Proszę o ustosunkowanie się do moich wyjaśnień.
Pozdrawiam.
Ps.A tak na marginesie:Całe to prawo dotyczące windykacji jest z gruntu chore i nie służy ani Kowalskiemu a tym bardziej Państwu.:mad:

draszyr napisał:
Mój pełnomocnik wniósł teraz skargę na działanie komornika.

Proszę o ustosunkowanie się
Skarga nie jest właściwym środkiem prawnym w takiej sytuacji.
Jedynie w drodze powództwa przeciwegzekucyjnego można uzyskać pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego ( w części albo w całości ).

Dziękuję za odpowiedzi.Czy za wniesienie powództwa przeciw-egzekucyjnego muszę płacić?

Opłata sądowa to 5 % wartości przedmiotu sporu.
W przypadku wygrania sprawy - sumę tę pozwany zwraca powodowi.

Dzień dobry.
Dziękuję za odpowiedz.
Dodam tylko,że pełnomocnik wniósł pozew przeciw-egzekucyjny,a nie jak to ja podałem.
Otrzymuję teraz głuche telefony z numerami prywatnymi.Są zasadnicze różnice między kwotami z nakazu zapłaty,a tym czego żąda "Ultimo".
Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za wyjaśnienia.

Powrót