Problem z umowa zleceniem

• Autor wątku Autor wątku martaswo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martaswo

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Jak wybrnąc z sytuacji takiej że byłam w firmie jeden dzień na próbę i zapłacili mi za to ale wystawili mi na drugi dzien umowe zlecenie ktorej nie zdazylam podpisac i zglosili mnie do ubezpieczenia a ja juz tam wiecej nie bylam inawet tej umowy nie mam przez to wszystko zostalam wyrejestrowana z urzedu pracy bo rzekomo pracuje jak wybrnac z tej sytuacji bo strace zasilek na ktorym bylam.

Czy ta umowa została w końcu zawarta czy też nie? Bo z opisu wynika, że została, tylko, że ustnie.

No tak jak pisałam bylam jeden dzien na próbę wiec zostala zawarta jakby ustnie

No to wszystko jest w porządku, choć nie jest to reguła - w Polsce raczej zleceniodawcy nie zgłaszają do ZUS jak jest ustna, czym łamią prawo. Także tutaj eleganckie zachowanie zleceniodawcy.

No ale na ten moment przecież nie wykonujesz zlecenia, wykonywałaś je krótko, więc i składki należą się tylko za ten okres, za który powinnaś otrzymać zapłatę (ale tutaj piszesz, że zapłacono, zgłoszono, też w porządku, żeby wszyscy przedsiębiorcy w Polsce tacy byli...)

No zasiłek nie jest należny za czas w którym wykonywałaś zlecenie...

No tak ale jak mamto zalatwic zeby nie stracis zasilku bo jest mi on bardzo potrzebny

Jeżeli zasiłek jest wypłacany za pełne miesiące pozostawania bez pracy (tego nie jestem pewny, proszę o konsultacje innych), to nijak - nie należy się.

Kurcze ja nie mam nawet co przedlozyc w urzedzie ze tam bylam czynie bylam nonic zadnego dokumentu

To idź do ZUS i poproś o pisemną informację, czy masz płacone składki itp. Dadzą. I już masz dokument.

No tak ale ja nie chce tego chce brac zasilek bo jeszcze 6 miesiecy dokonca mi zostalo a teraz nie moge isc do roboty

Nie podpisałaś umowy, zgadza się? Moim zdaniem jest nieważna..

Nie podpisałaś umowy, zgadza się? Moim zdaniem jest nieważna..
W 1 poście napisała, że to była umowa-zlecenie. Taką można zawrzeć ustnie.

Powrót