Problem z UP

• Autor wątku Autor wątku smila23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smila23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam pytanie odnośnie procedur w UP. Jestem zarejestrowana w UP jako bezrobotna nie ukrywam że chodzi wyłącznie o ubezpieczenie zdrowotne ponieważ ze względu na to ze mieszkam w dziurze bez dojazdu nie mam jak dojeżdżać do pracy bo w innym przypadku już dawno bym sama sobie ja znalazła. Aktualnie robię prawo jazdy żeby być mobilna. Tłumaczyłam w UP że potrzebuje czasu ale oni mają to gdzieś bo na siłę muszą wszystkich aktywizować i proponują mi staż którego nie mogę podjąć. Zostało mi to zaproponowane telefonicznie powiedziałam że po weekendzie zadzwonię żeby się umówić na wizytę w UP. W związku z tym mam takie pytanie czy jeśli nie zadzwonię ani nie zgłoszę się do UP to zostanę natychmiast skreślona z listy czy najpierw muszą mi wysłać wezwanie poczta. Czy takie wezwanie telefoniczne jest wiążące?

Zgodnie z przepisami, jeśli nie przyjmiesz z urzędu pracy oferty stażu, zostaniesz pozbawiona statusu osoby bezrobotnej.
Jeśli odmówisz bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniej pracy albo innej formy pomocy ze strony urzędu pracy bądź poddania się badaniom lekarskim lub psychologicznym, mającym na celu ustalenie zdolności do pracy lub udziału w innej formie pomocy określonej w ustawie, utracisz status bezrobotnego od dnia odmowy na okres:
- 120 dni w przypadku pierwszej odmowy,
- 180 dni w przypadku drugiej odmowy,
- 270 dni w przypadku trzeciej i każdej kolejnej odmowy.
Szczegółowe informacje na ten temat można uzyskać dzwoniąc pod numer telefonu Zielonej Linii 19524

Powrót