Problem z urzędem pracy

• Autor wątku Autor wątku Namiestnikgalaktyki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Namiestnikgalaktyki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. W dniu dzisiejszym odbyłem spotkanie o pracę w Poczcie polskiej na które zostałem wysłany ze skierowania z Urzędu Pracy. Spotkanie odbywało się w niemiłej atmosferze, Pani z działu hr Poczty Polskiej traktowała interesantów arogancko i prześmiewczo jakbyśmy mieli się przed nią płaszczyć oraz mówiła do mnie jak i do innych osob zainteresowanych pracą ''na ty''. po przedstawieniu warunków zatrudnienia uśmiechnąłem się co pani uznała za niepoważne i że marnuje jej czas a tak w ogóle widać że nie jestem zainteresowany ofertą aczkolwiek wbrew jej przekonaniu zgodziłem się na podjęcie pracy. Po krotkiej chwili rekruterka spytała sie czy mogę przyjść w poniedziałek do oddziału na kolejne spotkanie i odpowiedziałem jej że mogę w piątek, Pani nie chciała przyjąć do wiadomości że mam wizytę u lekarza w poniedzialek i że nie mogę przyjść i stwierdziła że sobie z niej żartuję. W skierowaniu napisała niezgodnie z prawdą że odmawiam przyjęcia pracy '' lekceważące podejście''. Nie odmówiłem przyjęcia pracy wprost przeciwnie. Czy urząd pracy może w tym przypadku może mnie skreślić z listy bezrobotnych? Mam świadków aczkolwiek pani z UP stwierdziła że ''nie zbieramy świadków i ich zdanie nas nie obchodzi''

A zwracając do PUP skierowanie z taką adnotacją nie został Pan poproszony przez urzędnika o złożenie dodatkowych wyjaśnień co było powodem "odmowy" mimo, że wcześniej pobrał Pan skierowanie?
Namiestnikgalaktyki napisał:
po przedstawieniu warunków zatrudnienia uśmiechnąłem się co pani uznała za niepoważne
A tak z czystej ciekawości.... co Pana rozbawiło?
Bo uśmiech przy omawianiu warunków zatrudnienia można było odczytać inaczej niż w sposób lekceważący...biorąc pod uwagę, że o pracę ubiega się osoba, która aktualnie jest bez pracy. I najwidoczniej tak też odebrała to rekruterka i PUP też może tak to potraktować.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
A zwracając do PUP skierowanie z taką adnotacją nie został Pan poproszony przez urzędnika o złożenie dodatkowych wyjaśnień co było powodem "odmowy" mimo, że wcześniej pobrał Pan skierowanie?
A tak z czystej ciekawości.... co Pana rozbawiło?
Bo uśmiech przy omawianiu warunków zatrudnienia można było odczytać inaczej niż w sposób lekceważący...biorąc pod uwagę, że o pracę ubiega się osoba, która aktualnie jest bez pracy. I najwidoczniej tak też odebrała to rekruterka i PUP też może tak to potraktować.

Pytałem o jakąś poradę prawną związaną z ustawą o promocji zatrudnienia a nie o pytanie co spowodowało mój uśmiech. Miła aparycja i uśmiech na twarzy o ile wiem nie są żadnym przewinieniem, I nie zrozumiał mnie pan. Ja nie odmówiłem przyjęcia pracy. Zakomunikowałem że przyjmuje propozycję a pani zanotowała że odmówiłem z dopiskiem że mam '' lekceważące podejście''. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Pytałem o jakąś poradę prawną związaną z ustawą o promocji zatrudnienia a nie o pytanie co spowodowało mój uśmiech. Miła aparycja i uśmiech na twarzy o ile wiem nie są żadnym przewinieniem, I nie zrozumiał mnie pan. Ja nie odmówiłem przyjęcia pracy. Zakomunikowałem że przyjmuje propozycję a pani zanotowała że odmówiłem z dopiskiem że mam '' lekceważące podejście''.
Zrozumiałam, tylko z reguły urzędnik przyjmując wcześniej wydane osobie zainteresowanej skierowanie do pracy z adnotacją, którą Panu wpisał rekruter docieka o co chodzi. Póki co nie otrzymał Pan żadnej decyzji o wyrejestrowaniu, zatem nie mamy możliwości ocenić czy zostały naruszone jakiekolwiek procedury, przepisy itp. tym bardziej doradzać, bo na razie nie ma sprawy.

A co się tyczy powodu takiego zapisu na skierowaniu, to wcale nie twierdzę, że Pan odmówił. Natomiast sam Pan pisze w poście #1 cyt:
po przedstawieniu warunków zatrudnienia uśmiechnąłem się
dlatego musi mieć Pan świadomość jak mogło to zostać odczytane przez potencjalnego pracodawcę. Uśmiech sympatyczny od uśmiechu drwiącego różni się diametralnie... mimo że nadal jest to uśmiech. Ale nie jesteśmy tutaj od oceniania mowy ciała.
Zatem jeśli zostanie Pan pozbawiony statusu osoby bezrobotnej to w terminie 14 dni od otrzymania decyzji w tej sprawie ma Pan prawo wnieść odwołanie (pouczenie do kogo i w jakiej formie znajdzie Pan w treści decyzji). Organ odwoławczy oceni czy materiał zgromadzony przez PUP był wystarczający.

Ostatnia edycja:
Powrót