problem z uzyskaniem dokumentu od pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku waranska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waranska

Użytkownik
Odpowiedzi
208
Mam nastepujacy prolem, od 11 listopada 2012 roku pracuje w Niemczech,jestem zatruniona u niemieckiego pracodawcy,zameldowana. Z tego co sie orientuje - a nie wiem na ile moje informacje zgodne sa z rzeczywistoscia - musze rozliczyc sie z podatku i w Niemczech i w Polsce. Jesli tak jest, to musze podac w Polsce do konca kwietnia dochody uzyskane za granica, do tego potrzebny mi podobno dok. ausdruck der elektronischen Lohnsteuerbescheiningung für 2012, problem w tym, ze pracodawca nie chce mi go dac twierdzac ze ja nie musze sie rozliczac, ani w Niemczech, ani w Polsce - on nie ma pojecia o polskim prawie podatkowym - co moge zrobic w tej sytuacji? prosze o pomoc. Z gory dziekuje i serdecznie pozdrawiam.

jeżeli jesteś na jedynce to nie musisz się rozliczać w DE

co to znaczy "na jedynce"? i czy musze rozliczyc sie w Polsce?

waranska
Czy pracowałaś w Polsce 2012 że sie chcesz rozliczać

marian1 napisał:
waranska
Czy pracowałaś w Polsce 2012 że sie chcesz rozliczać

tak pracowalam w 2012 w Polsce, moj polski pracodawca dal mi PIT11 za 2012, natomiast niemieckipracodawca nie chce dac mi dok. o ktorym mowilam wyzej.

belunia napisał:
na jedynce "klasa podatkowa "-Klasa I

tego nie wiem ,ale w Niemczech nie musisz jeżeli masz klasę I

to zrozumialam ale skad mam wiedziec w jakiej klasie podatkowej sie znajduje???

Klasy podatkowe
Niemieckie przepisy rozróżniają 6 klas podatkowych:
I klasa podatkowa – osoby żyjące samotnie (niezamężne, rozwiedzione, małżonkowie niemieszkający przez dłuższy czas we wspólnym gospodarstwie)
II klasa podatkowa – osoby samotne z dzieckiem, korzystające z ulgi podatkowej dla osób samotnie wychowujących dzieci
III klasa podatkowa – osoby mające na utrzymaniu bezrobotnego małżonka
IV klasa podatkowa – małżonkowie uzyskujący dochody z pracy
V klasa podatkowa – jeden z małżonków o wyższych a drugi o niższych dochodach
VI klasa podatkowa – pracownicy, pobierający wynagrodzenie z kilku źródeł zatrudnienia

Przynależność do danej klasy podatkowej wpływa na wysokość płaconego podatku.
Podatki, składki i ulgi

na pewno masz jedynkę jeżeli pracujesz i mieszkasz tu sama

Tak jak w jedynce,tyle ze w Polsce mam dziecko i tam korzystam z ulgi,czy to sie liczy?

Powrót