problem z uzyskaniem nip spółki cywilnej..czy słusznie

• Autor wątku Autor wątku joanna87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joanna87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam!
W połowie grudnia wygrałam przetarg na wynajem lokalu, administrator zastrzegł co ma się w nim znajdować... Tak więc umowa najmy jest na mnie(nie miałam założonej wcześniej działalności gospodarczej gdyż nie było wiadomo czy wygram przetarg..) Dwa tygodnie później zawarłam umowę spółki cywilnej..wpis do ewidencji moj i wspólnika, uzyskaliśmy regon na spółkę i z uzyskaniem nipu zaczęły się probley... gdyż pani w urzedzie skarbowym powiedzila ze umowa najmu musi być na spółkę...
I teraz moje pytania.. skoro umowa najmy była zawarta wcześniej niż umowa spółki (która jeszcze wtedy nie istniała) to jak na zdrowy rozum lokal ma być wynajęty na spółkę??
Czy prawa do tego lokalu nie mogę wnieść jako mój wkład (aport) do spółki??
I czy to czego wymaga ode mnie pani z urzędu skarbowego jest podparte prawem??
Nie mam możliwości aneksowania umowy najmu, i ja jako ja niemogę też podnająć lokalu spółce(zastrzeżenie administratora).
Bardzo proszę o pomoc bo do rozpoczęcia działalności pozostało dwa tygdnie a wszystkie sprawy stoją w miejscu..
Pozdrawiam
joanna87

Spółka musi mieć siedzibę, siedzibą może być mieszkanie jednego ze wspólników.
Miejsc prowadzenia działalności może być wiele.
W umowie spółki proszę podać jako siedzibę adres zameldowania jednego ze wspólników (okazuje się wówczas jakiś dokument dający prawo do tego lokalu).
Lokal w którym będzie prowadzona działalność może być wniesiony jako wkład niepieniężny jednego ze wspólników. Musi to też być uwidocznione w umowie spółki.

Janusz M. napisał:
Spółka musi mieć siedzibę, siedzibą może być mieszkanie jednego ze wspólników.
Miejsc prowadzenia działalności może być wiele.
W umowie spółki proszę podać jako siedzibę adres zameldowania jednego ze wspólników (okazuje się wówczas jakiś dokument dający prawo do tego lokalu).
Lokal w którym będzie prowadzona działalność może być wniesiony jako wkład niepieniężny jednego ze wspólników. Musi to też być uwidocznione w umowie spółki.

Moim zdaniem, taki lokal nie może być wniesiony jako aport niepieniężny ponieważ nie jest własnością wnoszącego, wniesiona miała by być umowa najmu a na to po pierwsze nie pozwolił administrator(cyt. niemogę też podnająć lokalu spółce(zastrzeżenie administratora). ) a po drugie przedmiotem aportu nie mogą być prawa niezbywalne, a takim jest ta umowa najmu

W umowie społki jest zawarte iż najem lokalu jest wniesiony jako wklad niepieniezny...
i wg KC jest to zodnie z prawem gdyż jest napisane "art. 861 wkład wspólnika może polegać na wniesieiu do spółki własności lub innych praw albo na świadczeniu usług" a półka cywilna podlea pod KC a nie pod KSH... tylko niewiem czy w 100% mam racje...

Rzeczywiście przeoczyłem, że jest sc nie podlega pod KSH, wynika wiec z tego, że jednak możesz wnieść aportem ten najem do spółki, nie wiem jednak jak to się ma administratora nieruchomości i czy US łyknie taki zapis żeby ustalić w ten sposób siedzibę działalności

mereko napisał:
czy US łyknie taki zapis żeby ustalić w ten sposób siedzibę działalności
Pisałem, że siedzibą spółki może być mieszkanie jednego ze wspólników, na ten adres może być kierowana korespondencja i tam może być trzymana dokumentacja spółki.
W US można okazać dowód osobisty , lub jakiś dokument potwierdzający prawo do lokalu (przydział lub umowa użyczenia).
Natomiast miejsc wykonywania działalności może być wiele.

Janusz M. napisał:
Pisałem, że siedzibą spółki może być mieszkanie jednego ze wspólników, na ten adres może być kierowana korespondencja i tam może być trzymana dokumentacja spółki.
W US można okazać dowód osobisty , lub jakiś dokument potwierdzający prawo do lokalu (przydział lub umowa użyczenia).
Natomiast miejsc wykonywania działalności może być wiele.

ale w urzędzie skarbowym mi powiedziano, że w umowie najmu, użyczenia siedziby spółki itp. musi być dokładna nazwa spółki(nawet pani cudzysłów sprawdzała) tak jak w umowie spółki i w decyzji o nadaniu regon, czyli chyba dowód osobisty odpada... a jeśli niemam racji to czeka mnie zmiana danych w ewidencji i statystycznym...
pozdrawiam

niestety, niemozemy uzuskac nipu na spółkę niemając, aktu własości lub umowy najmu na spółkę.. muszę założyć firmę jednoosobową. :/ tylko teraz jak zmienic reogn ze spółki na firmę jednoosobową i co stanie sie z kwotą 170 zł która została wpłacona za wpis do VAT która została wpłacona na spółkę...(na którym forum sie tego moge dowiedziec?)
pozdrawiam

Powrót