Problem z wglądem do licencji programu

• Autor wątku Autor wątku Sławek78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sławek78

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Witam
Mam pewien problem z jedną firmą.
Od początku : stworzyłem program który pobiera dane z bazy MSSQL. Na tej bazie pracuje program dla warsztatów. Firma która stworzyła ten program twierdzi, że mają w licencji zapis który mówi, że nie można się podłączać do bazy danych MSSQL.

Trochę teorii:
- Baza MSSQL - autor : Microsoft - osobna licencja którą trzeba zaakceptować podczas instalacji bazy. W treści licencji jest informacja o tym, że nie ma limitów na połączenia do tej bazy.
- Program warsztatowy - program firmy X z licencją w której to ponoć jest zapis że nie można się podłączać do bazy.
- Licencja programu warsztatowego - i tu jest problem. Firma odmawia udostępnienia licencji do wglądu, nie reaguje na prośby o udostępnienie.

Nawet kiedy się z nią kontaktuje nie jako developer ale jako potencjalny klient chcący kupić licencję, odmawiają udostępnienia licencji. W teorii, nie mam jak sprawdzić czy mówią prawdę że nie można się podłączać do bazy MSSQL.

Teraz pytania :
1. Czy firma od programu warsztatowego może odmówić udostępnienia licencji do wglądu komuś kto jest zainteresowany kupnem tej licencji?
2. Czy firma X może decydować o tym, kto może się podłączać do bazy firmy Microsoft i grozić za to zerwanie licencji?

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

1., 2. - Może, to ich program i ich decyzja.

Powrót