problem z wjazdem na posesję

• Autor wątku Autor wątku Agatass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agatass

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
proszę o pomoc w nurtującej mnie kwestii. Od pewnego czasu remontowany jest chodnik (kładziona jest nowa kostka) przy ulicy przy której posiadam zakład produkcyjny. Tiry o masie 27 ton wjeżdzające na moją posesję "zahaczają" tylnymi kołami (podczas skrętu z ulicy w moją bramę) o chodnik niszcząc położoną kostkę. Napisałam w tej sprawie do Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad w Łodzi opisując wyżej wymienioną sytuację. Prosiłam o inne ułożenie kostki (po łuku w stronę bramy) tak aby tiry jej nie uszkadzały, albo o jakieś inne rozwiązanie. GDDKiA odpowiedziała, że jest to możliwe ale jak pokryję wszelkie koszty (geodetę, dokumentację, nowe projekty itp). I teraz pytanie: CZY JA ODPOWIADAM ZA WJAZD DO BRAMY??? Wydaje mi się, że za chodnik, ulicę czy pobliskie skrzyżowanie nie odpowiadam bo nie jest to moją własnością. Tak jak wjazd. Czy się mylę???

z góry dziękuję za odpowiedź

Art. 29.
1. Budowa lub przebudowa zjazdu należy do właściciela lub użytkownika nieruchomości przyległych do drogi, po uzyskaniu, w drodze decyzji administracyjnej, zezwolenia zarządcy drogi na lokalizację zjazdu lub przebudowę zjazdu, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. W przypadku budowy lub przebudowy drogi budowa lub przebudowa zjazdów
dotychczas istniejących należy do zarządcy drogi.

Mi się wydaje że w tej sytuacji za zjazd z drogi odpowiada GDDKiA bo oni prowadzą roboty w pasie drogowym tzn remontują wspomniany chodnik.

Pytanie - jaki masz już uzgodniony z zarządcą drogi zjazd z drogi krajowej? Jeżeli ten zjazd nie obejmuje swoimi warunkami ciężarówek i to o takim promieniu skrętu to faktycznie przebudowa tego zjazdu w sposób odpowiadający Twoim potrzebom będzie w całości po Twojej stronie.
Przebudowa drogi nie obejmuje przebudowy zjazdu - oni go tylko remontują, stąd nie muszą dostosowywać go do Twoich potrzeb.
Jeżeli natomiast miałaś zjazd uwzględniający obsługę pojazdów ciężkich to GDDKiA nie może go pogorszyć poprzez zmianę szerokości.

Powrót