Problem z wychowawczym

• Autor wątku Autor wątku patden
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patden

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie! Mam pytanie dot. urlopu wychowawczego. Obecnie przebywama do 10 stycznia na zasiłku macierzyńskim mam 1/2 etatu i umowę do 19 lutego 2011 roku. Chciałaby udać się na zasiłek wchowawczy, ale czy on mi przysługuję? Jeśli tak, to czy wykorzystać urlop cz prosić o ekwiwalent i d razu pójść na wychowawczy? Czy pracodawca może mnie zwolnić?
Czy do zasiłku wychowawczego jest potrzebny wyrok sądu o orzeczeniu alimentów czy wystarczy ugoda spisana w obecnosci notariusza? Ponad miesiąc temu złożyłam wniosek do sądu o orzeczenie almentów i nie dostałam żadnej odp. wformie terminy rozprAwy, boję się,że sąd nie zdąrzy do stycznia czy lutego co wdey ze staraniami o wychowawczy? czy starczy potwierdzenie,że sprawa jest w toku? Jak już wyczytałam na forum będą brane pod uwagę dochody za 2007 r. Moje ówczesne zarobki to:renta rodzinna ( wchwili obecnej jej nie mam, ponieważ już się nie uczę, czyli to będzie zasilek utracony tak?, i oczywiście moja pensja ówczesna będzie też zasilkiem utraconym, jeśli dobrzerozumiem tak? BARDZO PROSZĘ O POMOC

1. Nie może Pani poprosić o ekwiwalent. Urlop należy wykorzystać "fizycznie". Ekwiwalent jest wypłacany tylko w razie rozwiązania stosunku pracy.
2. Należy odróżnić dwie rzeczy:
a) urlop wychowawczy przysługuje osobie posiadającej status pracownika. Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 4 roku życia. Do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia.
b) dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym. Jeżeli przysługuje sam zasiłek rodzinny, a osoba przechodzi na urlop wychowawczy - to taki dodatek również co do zasady będzie przysługiwał.
3. Pracodawca nie może Pani wypowiedzieć umowy, jeżeli złoży Pani wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego.

Czy do dodatku do zasilku wychowawczego-400 zł jest potrzebny wyrok sądu o orzeczeniu alimentów czy wystarczy ugoda spisana w obecnosci notariusza?

Ostatnia edycja:
Powrót