Problem z wynajmujacym mieszkanie.

• Autor wątku Autor wątku KamilaP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KamilaP

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Mam problem z Anglikiem wynajmujacym moje wlasnosciowe mieszkanie w Anglii. Wynajelam mu mieszkanie 3 miesiace temu i nie zaplacil mi za ostatni miesiac, zadeklarowal rowniez ze nie zaplaci mi za nastepne 2 miesiace, jako ze niby wedle prawa moze mieszkac przez 8 tygodni nie placac. Chcialabym pozbyc sie go z mieszkania, ale mam z nim podpisana umowe, na ktorej widnieje tylko podpis moj i jego. Co moge zrobic by zmusic go do opuszczenia mieszkania i odzyskac pieniedze na czynsz ktorych nie uiscil?
Bylabym wdzieczna za pomoc.
Kamila

Musisz zalozyc sprawe w sadzie o eksmisje lokatora.

A jest jakas inna opcja oprocz zakladania jemu sprawy? Moge mu wreczyc notarialne wypowiedzenie umowy, cos w trybie natychmiastowym?

To nic nie pomoze. Jedynie decyzja sadu mozesz go skutecznie usunac z domu.

Eliss ma rację, jeśli chodzi o skuteczne usunięcie - co nakaz to nakaz.

Sądy sądami, ale najpierw trzeba wiedzieć na czym się stoi. Podpowiem - jakbyś teraz od razu poszła do sądu, to by Ciebie odesłali z kwitkiem.

Po pierwsze, ustalmy Twoje prawa.
Co to znaczy, że masz podpisaną umowę? Jeżeli widnieje tylko Twój i jego podpis, czyli, że nie ma podpisu świadków, to znaczy, że nie jest to deed zgodnie z s.2 LP(Misc)A 1989, czyli nie spełnione są wymogi s.52 LPA 1925.

Deed nie jest wymagany w kilku sytuacjach, m.in. jeśli jest to tzw. "short lease", czyli na okres poniżej 3 lat. Czy tak jest? To jest dosyć istotne. Tzn., Ty byś chciała, aby to był lease nawet i na 150 lat - formalności nie spełnione, wynocha i tyle...

No, ale tyle teorii. Masz problem i trzeba go rozwiązać.

Szklana kula (z braku szczegółów) mówi mi, że mamy do czynienia ze zwykłym Assured Shorthold Tenancy, zgodnie z Housing Act 1988.

Zasady wykopywania z mieszkania znajdziesz w s.8 Housing Act. Streszczając:
1.Sąd nic nie zrobi, jeśli w pierwszej kolejności nie wyślesz swojemu delikwentowi tzw. "Section 8 Notice". Czyli musisz udowodnić, że postraszyłaś go postępowaniem.
2. Schedule 2 w/w ustawy wymienia różne powody, dla których możesz wysłać taki notice.

To, co Ciebie interesuje: Ground 8.
Mówi on o tym, że notice możesz wysłać w sytuacjach:
- jeżeli płaci miesięcznie - 2 miesiące zaległości
- jeżeli płaci tygodniowo - zaległość 8 tygodni
- jeżeli płaci kwartalnie - zaległość 3 miesięcy
- jeżeli płaci rocznie - zaległość 6 miesięcy

No, czyli może mieć 2 miesiące zaległości.

Aaaaale, Ty jesteś przebiegła i mówisz jemu: Ground 11!
Ma on zastosowanie wtedy, kiedy "The tenant has failed repeatedly to pay rent on time". Czyli jak non-stop nie płaci na czas, to też możesz wysłać notice.

Problem: Ground 8 sprawia, że sąd ma *obowiązek* dać possession. Ground 11 jest tylko "jednym z wielu" - nic nie gwarantuje.

P.S. Można by się również bawić w repudiatory breach of contract, jeśli zadeklarował się nie dotrzymać warunków umowy itd... ale to więcej zachodu.
P.P.S A tak w ogóle to ja tu na forum po raz pierwszy, więc dzień dobry wszystkim :).

Pozdrawiam,
M.

Ostatnia edycja:
Powrót