Problem z wyplata

• Autor wątku Autor wątku REKO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

REKO

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie, mam duzy problem i nie wiem co zrobić.
Opisze po krótce moją historię.

Miesiąć temu pojechalam do Holandi do pracy jako opiekun osoby starszej. Podpisalam kontrakt 6.11. i mialam pracowac do 28.12, jednak z dnia na dzien oznajmilam pracodawcy ze wyjezdzam do domu, zglaszalam dwa tygodnie wczesniej, ze zle sie tam czuje, czuje sie ponizana itd,
Następnie po jednej z wielkich awantur i pokazie, kto rzadzi spakowalam sie i wyjechalam. Słyszac ze nie dostane wyplaty..
Jednak kontrakt podpisalam, kwota jaka jest na dokumencie jest zupelnie inna od prawdy. Pracowalam po 15 godz dziennie a raczej w nocy bo na noce, 5 razy w tygodniu, a zaplata jaka powinnam dostac to 1100e, a wiec za nic w swiecie nie zgadza sie ze stawka z kontraktu z faktyczna ktora oscyluje w granicach 4e na godzine..
Pytanie co mogę zrovbić w tej sytuacji? wiem ze powinnam napisac wymowienie, jednak to specyficzna praca, a pracodawca oszukuje zarowno ze stawka godzinowa jak i z faktycznie przepracowanymi godzinami..

wspomne, ze kontrakt popsisalam po 3 tygodniach od rozpoczecia pracy, a nawet chyba dalej jak po 3 tyg.. i kontrakt posiada pracdawca. napisalam aby mi przeslal go, razem z wyplata, ale stwierdzil ze musi sie skontaktowac z prawnikiem.. co teraz? obawiam sie ze nic nie mohge zrobic, a i miesiac pracy licho wezmie.. bardzo prosze o pomoc!

sncu.nl , Het Juridisch Loket | Gratis antwoord op uw juridische vraag , Home - Inspectie SZW.

Zrob tak-

1.wyslij list do pracodawcy, ze za kazda prace nalezy sie wynagrodzenie oraz, że domagasz się wydania dokumentów, w przeciwnym razie zgłosisz sprawę do:

1. Sncu które zajmuje się firmami oszukujacymi pracowników
2. inspectieszw - które zajmuje się zaniżaniem wynagrodzenia
3. skontaktuj sie z juridisloket.

link:

Strona internetowa Stowarzyszenia Przestrzegania Układu Zbiorowego Pracy dla Pracowników Tymczasowych (SNCU) - instytucji doglądającej przestrzeganie Układu Zbiorowego Pracy dla Pracowników Tymczasowych i Układu Zbiorowego Pracy Funduszu Świadczeń Socjalnych dla Sektora Zatrudnienia Czasowego.
Link SNCU zawiera orzeczenia sądowe z powództwa SNCU przeciwko nieuczciwym agencjom pracy tymczasowej, można tutaj znaleźć nazwy ukaranych agencji.
Strony ABU oraz NBBU podają spis swych członków, czyli agencji pracy tymczasowej zobowiązanych do przestrzegania CAO voor Uitzendkrachten 2009-2014 (ABU - CAO - Zbiorowego Układu Pracy dla Pracowników Tymczasowych 2009-2014).

Problemy prawne - Biuro pomocy prawnej "Juridisch Loket": Het Juridisch Loket | Gratis antwoord op uw juridische vraag, tel.: 0900-8020.

Skargi dotyczące zaniżania wynagrodzenia - Inspekcja Spraw Społcznych i Zatrudnienia (Inspectie SZW): Home - Inspectie SZW,
patrz: Other languages>Complaints>Polish>Formularz. W przypadku otrzymywania zbyt niskiego wynagrodzenie można zadzwonić pod bezpłatny numer : 0800 2700 000.
Skargi dotyczące warunków pracy Inspekcja Pracy: Home - Inspectie SZW, patrz: Other languages>Complaints>Polish>Formularz.

ps. daj znac jak poszlo

a więc jednak coś da się zrobić, bo pracodawca napisał mi że zgłosił się do prawnika, poniważ to ja zerwałam kontrakt.. tylko nie uwzględnił tego, że to oni płacili dużo mniej niż legalnie powinni i inne godziny podają do rozliczenia, aha byłam wraz z drugą dziewczyną i wyjechałyśmy obie, więc w razie co możemuy wzajemnie potwierdzić to jak było rzeczywiście. Jeśli chodzi o pensje, to podejrzewam, że zaniżają nasze godz pracy, po to, aby pensja wyszła 1100e, a reszte podają. ze onni się opiekuja i oni zbijaja reszte kasy.. postram sie najpierw z nimi polubownie to zalatwic i zobaczymy.. aha, a ja odpisalam im ze dobrze wiemy, ze pracowalam zdecydowanie dluzej niż, mogłam i powinnam za znacznie mniejsze pieniądz.. póki co nic nie odp.
Chyba myśleli ze przestrasze sie ich prawników.
Mam nadziję, że sami zdecyduja zalatwic to tak jak sie nalezy a nie zebym musiala robic im kolo nosa.. ale jesli bedzie trzeba nie popuszczę..
a to że sama z adnia na dzien zrezygnowalam to nie jest jakiś wielki problem? moze to obrocic sie przeciwko mnie???

Powrót