Problem z Wyprowadzką do Polski

• Autor wątku Autor wątku evcia.plaza239@wp.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

evcia.plaza239@wp.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Chciałabym się poradzić w sprawie wymeldowania siebie i dzieci z Niemiec. Otóż Ojciec dzieci uniemożliwia mi to. Nie jesteśmy małżeństwem. Jestem tu trzymana groźbą i szantażem jeśli będę chciała odejść,to mi dzieci odbierze.. Dzieci mają obywatelstwo jak Niemieckie tak i Polskie. Czy mogę bez problemu zostać w Polsce z nimi? Czy On może i mnie w jakikolwiek sposób zmusić do powrotu do Niemiec? Niewiem gdzie szukać pomocy. Proszę o o poradę.

Nie mozesz ot tak zabrać dzieci i wyjechać. Możesz zostać wtedy o uprowadzenie dzieci posadzona. Poza tym on jako ojciec posiadający prawa rodzicielskie ma prawo do kontaktu ze swoimi dziećmi a także o decydowaniu w ważnych sprawach, czyli czy i gdzie będą chodzić do przedszkola, szkoły, gdzie będą leczone itp.
Bez dobrego prawnika i sprawy sądowej o przydzielenie Tobie opieki nad dziećmi się nie obędzie niestety.
Poszukaj w internecie pod pojęciami Beratungsstele für Familien lub Caritas lub Diakonie + Twoje miasto w De, gdzie mozesz uzyskac pierwsza pomoc, informacje w tej sprawie, byc moze darmowego prawnika.
Czy bylby zglaszane na policje grozby, szantaże, znęcanie się psychiczne bądź fizyczne Twojego partnera nad Tobą lub dziećmi? To pierwszy krok, ażeby prawo stało po Twojej stronie!!! Powodzenia!!!

Powrót