M
MattLuk
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam! Jak w temacie, potrzebuje porady odnośnie zakupu nieruchomosci, mianowicie: U notariusza juz byliśmy, umowa została spisana, dostaliśmy termin do wpłaty i jednocześnie informacje ze jeżeli nie uiścimy opłaty w terminie to do końca br. cena wzrośnie o jakiś %. W chwili obecnej połowa kwoty jest zapłacona po terminie i jestesmy przed wpłata drugiej połowy, przy czym w sobote dostaje list o zerwaniu umowy. Sprzedający spotkał sie ze Mną i ostatecznie wyszło ze chce podnieść cenę, bo ma kupca za większa kwotę, nie zmieniając jej na umowie, wiec pieniądze "lewe". Stąd moje pytanie: Czy może od tak odstąpić od umowy. W Poniedziałek dostałem papiery z miasta żeby uiścić opłatę za wydrukowanie księgi wieczystej, za wpis itp., więc wyglądałoby to jakby nic nie uległo zmianie, a sprzedawca chciałby bez podstawie "wymusić" pieniądze? Czytałem polski opis jak wyglada sprzedaż nieruchomosci wraz z przetłumaczonym prawem sprzedaży i wnioskuje ze prawdopodobnie nie może zerwać umowy? Nie ma Mnie na miejscu, z tego względu nie zawitałem jeszcze do adwokata. Dziękuje za pomoc!