Problem z zamieszkaniem z chlopakiem

• Autor wątku Autor wątku Roksana.S
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roksana.S

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam zwracam sie z prozba o pomoc ,a dokladnie chodzi mi o to ze chce zamieszkac z chlopakiem mam obywatelstwo niemieeckie pobieram "Socjal" rowniez z tego socjalu chciala bym zeby placili mi za mieszkanie z tego co sie jedynie orientuje to placa jesli nebenkosten sa do 240E czy jest mozliwosc zebysmy zamieszkali razem ? W tej chwili jestem po sprachkursie i czekam na nowy rok szkolny ktory zaczyna sie w spierpniu i bede kontynowala szkole ( teraz z Job Center wyslali mnie do FAA i tam pracuje w kuchni po 8 h dziennie oczywiscie Job Center mi za to placi ) Bardzo zalezyy mi na tym zeby zamieszkac z Moim chlopakiem i z tego cco slyszalam to jesli mam Obywatelstwo Niemieckie Panstwo moze mi zaplacic do poki nie ustabilizuje sie finansowo . Mój chlopak nigdzie nie pracuje , tez nie pobiera zadnych pieniazków od Panstwa uczy sie jezyka samodzielnie w doomu by znalesc jaka kolwiek prace . Prosze o odpowiedz z gory dziekuje i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Jeżeli zamieszka u ciebie ponosi ½ kosztów za mieszkanie.
A co z ubezpieczeniem po zameldowaniu.

Ostatnia edycja:
A jak to będzie wyglądało w urzędzie będą mnie pytali dlaczego chce się wyprowadzić z domu itd.Ubezpieczenia nie będzie miał dopóki nie znajdzie pracy . Dziękuje za odpowiedz

Chłopak ma prawo do rejestracji w Arbeitsamcie jako poszukujący pracy
bez prawa do zasiłku i ubezpieczenia.

Rozumie , ale jesli chodzi o Mnie . Czy mam prawo do otrzymania pomocy od JC? Tzn , ze jesli nie pracuje Oni zaplaca mi za mieszkanie ?

zapłacą ale nie całość , polowe płaci chłopak z własnej kieszeni

jeżeli on nie ma obowiazkowego ubezpieczenia niemieckiego to nadplaci skladki wstecz od dnia zameldowania w Niemczech

Chlopak chodzil do roboty na umowe przez 2 tyg skat ma wiedziec czy ma obowiazkowe ubezpieczenie czy nie

chyba pamięta czy się ubezpieczał(ubezpieczenie zdrowotne) i wybierał kasę chorych ? składki musi sam opłacać skoro nie pracuje

później go nikt nie ubezpieczy bez ciągłości , będzie musiał nadpłacać no chyba ze wcześniej już dostanie kare za brak ubezpieczenia

podobnie jak tu

http://forumprawne.org/niemcy/39312...eczeniowymi-wynikajace-z-niewymeldowania.html

a ty mieszkasz przy rodzicach teraz ?

Ostatnia edycja:
Tak teraz mieszkam z Rodzicami , jak wcześniej wspominałam mam Niemieckie Obywatelstwo.
Mam szóstkę rodzeństwa ja jestem najstarsza i to jest tez jeden z wielu powodów przez które bym Chciała się wyprowadzić z domu .:(
Tylko Moj chlopak narazie nie ma Pracy . Ale przeciez jesli w JC spytaja sie mnie jaki jest powod nie moge powiedzieć o tym co jest w Domu .W Listopadzie 2012 roku pytalam w takim biurze pomocy ( niestety nie pamietam jak sie one nazywalo ) i tam mi powiedzieli ze moge dopiero sama mieszkac od 26 roku zycia i nikt mi tutaj nie zaplaci za mieszkanie . Dziekuje za Odpowiedz .

do 25 r życia musisz mieszkać przy rodzicach bo urząd nie opłaca mieszkania a jedynie 80% zasiłku przysługuje, mogą pokryć czynsz ale tylko w szczególnych przypadkach- Härtefall

zmiany po reformie z 2005 r

Google
Hartz IV --- eigene Wohnung unter 25 Jahren

i tam mi powiedzieli ze moge dopiero sama mieszkac od 26 roku zycia i nikt mi tutaj nie zaplaci za mieszkanie . Dziekuje za Odpowiedz .
dlatego zapytałam czy mieszkasz przy rodzicach , myślałam ze masz swoje mieszkanie ,bo gdybyś pracowała i miałabyś swoje, to po utracie pracy opłacaliby mieszkanie nawet poniżej 25 r

Ostatnia edycja:
Czyli nie moge liczyc na zadna pomoc ?

Powrót