Problem z ZUS-em

• Autor wątku Autor wątku Killer1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Killer1985

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Witam
Mam problem a mianowicie
Pracowałem od 01.09.2008 do 07.10.2008.w pewnej firmie.Ostatniego dnia zachorowałem i dostałem najpierw 8 dni L4 od lekarza rodzinnego a potem 28 dni L4 od swojego lekarza ortopedy.Wczoraj miałem kontrolę w ZUS.Lekarz orzecznik stwierdził że jest wszystko ok i wystawił mi zaświadczenie lekarskie w wyniku kontroli lekarza orzecznika ZUS że jest już ok i mogę wracać do pracy.Tyle że ja już nie pracuję...
I tu pojawia się moje pytanie...Czy da się z tym coś jeszcze zrobić czy pozostaje mi sąd pracy?

Proszę o odpowiedż.
Pozdrawiam

to była umowa o pracę..stosunek pracy ustał w wyniku art 30 par.1 pkt.5 k.p.(z dniem ukończenia pracy,dla której wykonania była zawarta)-tak mam na świadectwie pracy

Czyli od 8 października nie jest Pan pracownikiem - zgodnie z prawem.
Wczoraj badał Pana orzecznik ZUS i stwierdził, że jest Pan zdolny do pracy i od dzisiaj nie ma Pan prawa do zasiłku chorobowego.
Od decyzji orzecznika może Pan się odwołać do komisji ZUS (za pośrednictwem swego oddziału ZUS).

Aha...Dziwna sprawa bo pani w ZUS mówiła o sądzie pracy...ale chyba pan wie lepiej od niej...
Jakieś wskazówki panie Januszu odnośnie tej komisji?

Jeśli otrzymał Pan decyzję o odmowie prawa do zasiłku, to na końcu decyzji powinna być informacja o możliwości odwołania się do sądu pracy i ubezpieczeń społecznych w terminie 1 miesiąca od daty otrzymania decyzji. Oczywiście za pośrednictwem oddziału ZUS, który wydał decyzję. Odwołanie takie należy uzasadnić.
Małe szanse na pozytywne rozstrzygnięcie.

Nie dostałem ale dostanę w ciągu najbliższych 2 tygodni...
A co mogę napisać w uzasadnieniu tego odwołania?
Małe szanse ale ja i tak tego nie zostawię bo podstawy mam do ubiegania się o zasiłek chorobowy....Mam M23 ,uszkodzone LCA i LCP i przebyte stłuczenie chrząstki stawowej więc zobaczymy...

Ostatnia edycja:
Ponawiam pytanie:

Proszę o odpowiedz panie Januszu.

Killer1985 napisał:
Ponawiam pytanie:

Proszę o odpowiedz panie Januszu.
A tego, to ja już nie wiem. Nie znam dokumentacji.
Na dodatek nie widzę szansy na wygraną.

Wszystko już wiem.
Temat do zamknięcia.

Dzięki wszystkim za pomoc.:)
Pozdrawiam serdecznie.:)

Powrót