Problem ze Skarbnicą Narodową Sp. z o.o.

• Autor wątku Autor wątku Piotr Kielce
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotr Kielce

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Kiedyś zamówiłem ze Skarbnicy Narodowej monetę okolicznościową, otrzymałem ją, zapłaciłem. Myślałem , że to już koniec współpracy.
Otrzymuję jednak od Skarbnicy kolejsne monety , których nie zamawiałem, wraz z fakturą. Przy kolejnych monetach przychodzą ponaglenia do zapłaty za poprzednie. Ostatnio nawet przesłali mi podełko do zbierania monet wraz z monetą z nowej serii. Wszystko jednak Przychodzi listami zwykłymi.
Czy mam obowiązek płacić za otrzymane bez zamówienia monety??
Czy mam obowiązek odsyłać monety , których nie zamawiałem??
Dziękuję za odpowiedzi.

Jeszcze jedno: czy zgodne z prawem jest aby wysyłać komuś niezamawiany przez niego towar i żądać za niego zapłaty??

Piotrek.
Na pewno to nie jest zgodne z prawem.
Co do towaru niezamówionego to:
Cytat:

Czy musimy płacić za paczkę, której nie zamawialiśmy?

Za towar, którego nie zamawialiśmy, nie mamy obowiązku płacić. Przesłanie niezamówionego towaru następuje na koszt i ryzyko przedsiębiorcy. Warto jednak upewnić się, czy rzeczywiście nie złożyliśmy zamówienia... czasem nie pamiętamy, że wypełniliśmy kupon w gazecie, dołączony np. do krzyżówki.

Źródło:
http://www.federacja-konsumentow.org.pl ... ?story=395

A wynika to z ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów........ :
Cytat:

Art. 15.
Spełnienie świadczenia niezamówionego przez konsumenta następuje na ryzyko
przedsiębiorcy i nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań

To tyle ode mnie - mój karnistyczny umysł już się zmęczył :)

Zamówiłem kolekcję 12 srebrnych monet w cenie 199zl. plus 8 zl. kosztów przesyłki.W tej cenie dostałem 4 monety dwie ostatnie nadesłano już w cenie 249 zl. plus koszty przesyłki. W karcie rezerwacyjnej , którą wysłałem była infnor. że uzyskuję prawo do otrzymywania kolejnych oficjalnych monet w cenie 199 zł. Czy muszę płacić w nowej cenie kolejne monety ?

Ta sama sytuacja byla u mnie, dobry sposób to zwrocić się o poradę prawną (np. bezplatne porady prawne w Twoium mieście, u nas to funkcjonuje), ja mam sprawę wygraną na piśmie;), Skarbnica dala mi spokój.

Ja do nich zadzwonilam i zastrzeglam,ze nie bede odsylala niezamowionych monet i nie bede za nie placila ,bo nie mam mozliwosci odmowienia przyjecia przesylki,gdyz jest to przesylka nie polecona.Chyba pomoglo,bo przestali przysylac.:mad:

Składając zamówienie na pierwszą monetę daliście tym samym pozwolenie na przesyłanie kolejnych - trzeba czytać, a nie mieć oczy w d... i nikt wam nie bronił napisać do nich maila, że nie chcecie kolejnych.
A trafiłem tu ponieważ skorzystałem z ich propozycji... tak oferta wydawała się fajna dopóki nie zobaczyłem, że kupowane monety latają na allegro o 90% taniej trudno się mówi... za gapowe się płaci, ale resztę dokupię na allegro, a z ich oferty zrezygnowałem.

Ty jesteś zbieracz-archeolog! Spójrz na daty tematów.

korf napisał:
Ty jesteś zbieracz-archeolog! Spójrz na daty tematów.

spojrzałem na daty ale ów Skarbnica dalej działa i dalej ktoś może się nabrać nie tylko na wysyłanie kolejnych monet i medali tylko jak napisałem na wartość ich

Witam, mam problem ze skarbnicą narodową, zamówiłem dzisiaj "darmową monetę" pewnie kurier przyniesie mi do zapłaty kwitek na 8.99 bo tyle kosztowała wysyłka. Jak już złożyłem zamówienie to dopiero zacząłem czytać o tej firmie. Podobno innym ludziom przychodzą kolejne monety w listach zwykłych w których jest również faktura do zapłaty. Teraz nie wiem co robić czy przyjąć od listonosza list który nadejdzie, czy lepiej w ogóle nic nie przyjmować i wypierać się że nic nie zamawiałem . Albo odebrać list i od razu go odesłać. tylko nie wiem czy obowiązuje mnie jakiś formularz zwrotu i rezygnacji. nic nie mogę znaleźć na ich stronie. Pomocy. Głupi byłem że dałem się ponieść chwili i bez czytania o danej firmie cokolwiek zamówiłem :rolleyes::rolleyes:

Jak nie możesz znaleźć, to nie dotykaj się Internetu, a tym bardziej kupowania przez Internet. Jak wół jest na ich stronie kontakt do nich... Jak zamówiłeś, to chciałeś więc masz. Jak nie chcesz się bujać ze zwrotem to weź, ale @ z rezygnacją do nich nikt nie broni pisać oraz z usunięciem danych. Mi odpowiadali i przyjęli rezygnację.

Powrót