Problem ze sklepem.

• Autor wątku Autor wątku pszpila
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pszpila

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam.
Pisze do państwa z problemem jaki mnie zastał w sklepie po zakupie laptopa.
Kupiłem laptopa w sklepie który okazał się popsuty , była to mało uciążliwa usterka ale z czasem się nasiliła, po pół roku od zakupu zgłosiłem się do sklepu i zgłosiłem usterkę. Sklep zaproponował mi dwie formy gwarancji, pierwsza że oddam laptopa do sklepu i oni będą mnie reprezentować w naprawie u producenta laptopa firmy lenovo albo że podadzą mi sami kontakt do serwisu lenovo i sam będę kontaktował się z serwisem. postanowiłem na własną rękę kontaktować się z serwisem zęby ukrócić czas naprawy.
Laptop był czterokrotnie w naprawie po pierwszej naprawie nie stwierdzili usterki , więc nic nie zrobili, laptop dalej źle pracował. zgłosiłem usterkę drugi raz tą samą , poprosili mnie o udokumentowanie usterki nagrałem filmik, serwis przyznał mi rację że jest usterka i laptop pojechał drugi raz do naprawy po czym wrócił do mnie z raportem stwierdzającym że nie znaleziono usterki, i dalej laptop źle pracował, wysłałem go trzeci raz do naprawy gdzie wymieniono w nim podzespoły ponoć odpowiadające za usterkę. Laptop wrócił do mnie i okazało że dalej jest to samo. Ponownie zgłosiłem problem serwisowi i ponownie pojechał do naprawy już czwarty raz, wrócił do mnie po czwartym razie gdzie raport stwierdzał że nie znaleziono usterki, pan na infolinii poinformował mnie ze nie naprawią mi laptopa i że jak chcę to mogę zgłosić reklamacje, tak postanowiłem. Dział reklamacji lenovo poinformował mnie że może wysłać laptopa piaty raz do naprawy. odmówiłem i zażądałem wymiany na nowy. odmówiono mi wymiany i powiedziano że jak żądam nowego to mam skontaktować się ze sklepem w którym go kupiłem , tak zrobiłem. Opisałem całą sytuacje w sklepie ( mailowo) i zażądałem nowego laptopu bo 4 naprawy to za dużo i że nie są w stanie go naprawić. Sklep odmówił wymiany i zaproponował mi ponowny serwis. I teraz się pytam co mam zrobić żeby wymieniono mi produkt na nowy ?
Jeżeli ktoś jest skłony mi pomóc w tej trudnej sprawię mogę udostępnić pełen skan rozmowy z serwisem lenovo a następnie ze sklepem.
Z góry dziękuję za pomoc

tak naprawdę laptop miał 1 nieskuteczną naprawę.
3 x usterki nie stwierdzono = nie było naprawy.

Chyba byłem nie świadomy tego że tak mogę to załatwić , w szczególności że sklep tylko to mi zaproponował nic innego. tak to prawda że tylko raz był naprawiany a w pozostałych trzech nie udało im znaleźć usterki i też w tym problem, ciągle usterka ta sama a oni nawet nie umieją jej znaleźć i umywają sobie w ten sposób ręce .

Czy są jakieś szanse żebym wymienił produkt uszkodzony na nowy ?

pszpila napisał:
Czy są jakieś szanse żebym wymienił produkt uszkodzony na nowy ?

W zasadzie niewielkie.

Zwróć się o pomoc do Miejskiego Rzecznika Konsumentów a wcześniej skorzystaj z wyszukiwarki na forum i poczytaj o serwisie w/w firmy.

Ewentualnie zalatw sobie korzystną opinię jakiegoś rzeczoznawcy i reklamuj ponownie towar.

W czym taki rzecznik pomoże?

Konkretnie chodzi op to że podczas pracy laptop samoczynnie się wyłącza . w różnych momentach to się dzieje pod czas grania, czy zwykłego korzystania , nawet umie się wyłączyć dwie minuty po uruchomieniu . Serwis nie umie tego naprawić i nie umie znaleźć usterki .

Odstąp od umowy na podstawie przepisów o rękojmi - art. 560 kc

Ale czy ja tak mogę skoro laptop już był tyle razy w naprawie i na dodatek ja mam wykupione ubezpieczenie tego laptopa więc ja nie chce zwrotu gotówki bo za ubezpieczenie nikt mi nie odda pieniędzy .

Gdybyś nie mógł, to nikt by tego nie proponował.

Ubezpieczenie jest jakieś słabe, skoro tego nie obejmuje, i prawdopodobnie jego największą zaletowadę właśnie odkryłeś. Sprawdź w OWU, czy po wymianie sprzętu ubezpieczenie dalej działa...

Ubezpieczenie obejmuje uszkodzenia mechaniczne a jest to uszkodzenie nie mechaniczne. tyle do ubezpieczenia. Gdybym miał pewność że mi oddadzą za ubezpieczenie na pewno bym oddał laptopa i wnioskował bym o zwrot gotówki ale obawiam się że za to nie oddadzą.

Powrót