Problem ze sklepem

• Autor wątku Autor wątku Ray9191
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Ray9191

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry,

W dniu 16.12.2022 rok zakupiłem w sklepie płytę główną do swojego nowego komputera. W lutym płyta według mnie się zepsuła więc dnia 17.02.2023 rok złożyłem reklamację z tytułu rękojmi z żądaniem wymiany płyty na nową wczoraj tj. 02.03.2023 rok moja reklamacja została odrzucona z powodu:

Rozpatrzyliśmy sprawę i nie uznajemy Pana reklamacji. Wysłaliśmy urządzenie na dodatkową weryfikację
w autoryzowanym serwisie producenta.

Dlaczego nie uznajemy reklamacji

W swojej reklamacji zgłosił Pan, że płyta po uruchomieniu zatrzymuje się na diodzie CPU . Nie daje obrazu na
monitor. Sprawdziliśmy urządzenie i nie potwierdziliśmy zgłaszanych przez Pana problemów. Pana urządzenie
jest sprawne i zgodne z umową sprzedaży.

Reklamowane urządzenie sprawdzi producent

Wysłaliśmy Pana płytę główną do autoryzowanego serwisu producenta, który dodatkowo zdiagnozuje Pana
urządzenie. Poinformujemy Pana o wyniku diagnozy serwisu producenta, który może zmienić nasze
stanowisko.

Problem jest w tym, że przed oddaniem płyty na reklamację komputer został sprawdzony w zaprzyjaźnionym serwisie między innymi był testowany na dwóch procesorach, na dwóch zasilaczach itp. i wszystkie moje komponenty okazały się być sprawne więc okazuje się, że wszystko jest sprawne a komputer nie działa. Ponadto nikt mnie nie pytał czy zgadzam się
na wysłanie płyty do serwisu producenta a jak się wczoraj dowiedziałem na infolinii sklepu będę czekał jeszcze co najmniej 3 tygodnie na odpowiedz z serwisu bo takie są terminy. Wychodzi na to, że mimo odrzucenia reklamacji sklep pozbawił mnie przedmiotu za, który zapłaciłem i jest moją własnością.

Ponadto jak się okazuje reklamowana płyta wyszła ze sprzedaży i jest w tej chwili nie do kupienia w tym sklepie a w innych sklepach podrożała o co najmniej 100 zł więc rodzi się podejrzenie, że sklep wie o problemie z płytą ale by pozbyć się problemu zrzucił odpowiedzialność na serwis producenta.

Jestem zażenowany tym co się dzieje i w mojej głowie rodzą się pytania czy sklep na pewno robi wszystko zgodnie z prawem...Stąd pytanie czy mogę podjąć jakieś kroki prawne w tej sprawie? Czy w ogóle mam rację i jest o co walczyć?

Nie mieli prawa wysyłać bez Twojej zgody. Jest to typowy wybieg sklepu w celu przedłużenia obsługi zgłoszenia, chociaż reklamację odrzucili. Żądaj wydania towaru skoro reklamację odrzucili i niech tłumaczą się na jakiej podstawie wysłali towar bez Twojej zgody.

Mannelich napisał:
Nie mieli prawa wysyłać bez Twojej zgody. Jest to typowy wybieg sklepu w celu przedłużenia obsługi zgłoszenia, chociaż reklamację odrzucili. Żądaj wydania towaru skoro reklamację odrzucili i niech tłumaczą się na jakiej podstawie wysłali towar bez Twojej zgody.
Też tak mi się wydawało, rozmawiałem telefonicznie o tym ze sklepem a dokładnie z działem zajmującym się reklamacjami, gwarancją itp. i oni problemu w swoim zachowaniu nie widzą. Dokładnie to kontaktowałem się z nimi dwa razy i usłyszałem od jednego z pracowników sklepu, że jeżeli płyta jest już w serwisie producenta to może się okazać, że natychmiastowy zwrot towaru nie jest możliwy i trzeba czekać aż płyta zostanie sprawdzona. Pytanie tylko co robić dalej jeżeli jednak sklep by spełnij moje żądanie i zwrócił mi płytę bo jestem na 99% pewny, że jest ona niesprawna. Wtedy pozostaje mi tylko iść do rzeczoznawczy a później do sądu?

Pana urządzenie jest sprawne i zgodne z umową sprzedaży.
Zatem zażądaj zwrotu sprawnego urządzenia skoro tak twierdzą. Jak z serwisu wróci niesprawne to spytaj dlaczego wysłali sprawne, a oddają niesprawne i rozważ odmowę przyjęcia niesprawnego urządzenia. Moim zdaniem tą praktyką powinieneś też zainteresować UOKiK.

Ostatnia edycja:
Znalazłem na stronie Uokik bezpłatną infolinię dla konsumentów i udało mi się uzyskać poradę prawną. Mianowicie mam napisać odwołanie gdzie kwestionuje czy reklamowany sprzęt został sprawdzony ponadto mam zakwestionować praktyki sklepu dotyczące wysyłki sprzętu do autoryzowanego serwisu producenta i podtrzymać swoje żądanie reklamacyjne tj. wymiana sprzętu na nowy. Jeżeli odpowiedz sklepu nie będzie satysfakcjonująca mam udać się do rzecznika praw konsumenta co za pewne zrobię.

Powrót