Problem ze spadkiem

• Autor wątku Autor wątku desperado123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

desperado123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam...Na początku chciałbym powitać wszystkich forumowiczów :) Przejrzałem chyba większość tematów związanych z moją sprawą ale w żadnym nie znalazłem odpowiedzi. To może zacznę od początku. W 2004 roku mój Tata zmarł. Sprawę spadkową przeprowadziliśmy w sumie dośc szybko. Razem z siostrą zrzekliśmy się spadku na rzecz naszej Mamy (z powodów formalnych) Pod koniec zeszłego roku przypomniał sobie o nas niestety fiskus :/ , Żeby nie było niedomówień wiem że nieznajomość przepisów prawa nie zwalnia od konsekwencji...Ale w tedy nie mielśmy głowy w sumie do tych spraw a później po prostu o tym zapomnieliśmy. Dom stoi w centrum miasta powiatowego,w zabudowie bliźniaczej. plus kawałek placu i niestety parter domu jest przeznaczony pod powierzchnię handlową. Dziś moja mama była w US w celu wyliczenia podatku (fakt panie były , jak na polskie warunki , cudowne ) Potrąciły wszystko co się dało. Ale i tak kwota która wyszła jest dość astronomiczna jak na nasze warunki. 8000 do zapłaty dla nauczyciela , siostry która studiuje i osoby bezrobotnej no na prawdę dużo pieniędzy. Nie wspomniałem jeszcze o jednym. Parter domu wynajmujemy sklepowi. Jednak dochód z wynajmu w sumie idzie na utrzymanie domu. Moje pytanie jest następujące. Czy mam jeszcze jakieś ruchy, gdzie i jakie podanie mogę złożyć. Czy mam szansę (w sumie to moja Mama) na umorzeniu tego podatku? Proszę o pomoc

Powrót