Problem ze spadkiem

• Autor wątku Autor wątku ELKA11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zacznij od przeczytania Działu IV Współwlasnośc w Kodeksie Cywilnym.

Kilkanaście lat temu otrzymałam od wujka testament odręczny w którym zapisał mi należącą do niego nieruchomość. Powiedział mi że jest wcześniejszy testament notarialny na korzyść dalekiej rodziny z którymi nie utrzymywał kontaktu i która się nim nie interesowała. Równocześnie wydziedziczył swoje dzieci i pozbawił ich zachowku.(brak opieki itd.)Mieszkali cały czas wspólnie i prowadzili wspólne gospodarstwo domowe, byli na utrzymaniu wujka. Później nie było żadnych zgrzytów w tej rodzinie i zasugerowałam zmianę testamentu na korzyść jego dzieci. Powiedział, że tak zrobił. Kiedy wujek zachorował (alzheimer) dzieci jego sprawowały nad nim staranną opiekę aż do śmierci. Powiadomiłam moje kuzynostwo że posiadam testament na moją korzyść i żeby szukali testamentu późniejszego niż mój gdyż nie chciałam żeby byli pokrzywdzeni przez taką decyzję wujka a szkoda by było gdybym się zrzekła i nieruchomość dostałyby osoby z testamentu pierwszego a nie jego dzieci. Niestety nic w domu nie znaleziono. Czy w takim przypadku mogę w sądzie powiedzieć, że wydziedziczenie jest bezskuteczne i należy im się zachowek. Nie wiem czy im przebaczył, czy nie ale działanie jego dzieci w czasie choroby wskazuje, że wywiązały się z opieki nad swoim ojcem. Jak to wygląda według prawa. Czy gdyby jednak nie było tego testamentu notarialnego mogłabym zniszczyć testament na mnie, a oni otrzymaliby spadek z ustawy.

Czy może mi ktoś doradzić co zrobić?

c.d.
dowiedziałam się niedawno, że wujek posiadał wspólne konto z jednym z dzieci na którym miał znaczne oszczędności. Od czasu jak zachorował na alzheimera pieniądze były wypłacane przez współposiadacza konta na potrzeby własne, remonty nieruchomości, nowe wyposażenie mieszkania z którego korzystały te dzieci, itp. Faktury wystawiane były na nazwisko tego współposiadacza konta chociaż on nie posiadał własnych pieniędzy gdyż był bez pracy. Twierdził, że on ponosił nakłady i ewentualnie po uznaniu wydziedziczenia będzie domagał się zwrotu tych nakładów a przy uznaniu wydziedziczenia za nieważne - zachowku. W dniu śmierci konto było puste.
Czy w takim przypadku spadkobierca będzie musiał zapłacić ten zachowek

Posiadacz udziału ułamkowego w lokalu zawarł umowę przedwstępną sprzedaży po rozprawie stwierdzającej nabycie spadku a przed uprawomocnieniem się wyroku. Otrzymał zadatek. Przed uprawomocnieniem się wyroku zmarł i transakcja z kupującym nie doszła do skutku. Po nim dziedziczy rodzeństwo. Czy rodzeństwo będzie musiało zapłacić podatek od spadku:
1. podatek od spadku, którego nie uregulował zmarły (był to stary spadek). Zmarły był zameldowany w mieszkaniu do czasu umieszczenia w OPS. Czy w tym przypadku przysługiwałaby mu ulga meldunkowa?
2. Wiadomo że rodzeństwo nie zapłaci podatku od spadku gdyż każde z nich nie przekroczy kwoty wolnej od podatku.
3 Gdy rodzeństwo sfinalizuje umowę przedwstępną z kupującym, będą musieli zapłacić podatek od sprzedaży?

PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC PRAWNĄ. Zmarł brat mojego męża w 2018 roku. Do dziedziczenia po nim z ustawy wchodzą rodzeństwo oraz dzieci rodzeństwa. O spadek po tym bracie upomniała się RÓWNIEŻ spadkobierczyni testamentowa (osoba niespokrewniona) siostry mojego męża zmarłej w 2015 roku jakoby miała prawo do tego spadku w miejsce po tej nieżyjącej siostrze,
Ta siostra była samotna i bezdzietna. Czy ma prawo dopominać się o spadek po tym bracie który zmarł później niż ta siostra?

1. Kuzyn wydziedziczony w testamencie przez swojego ojca chce złożyć w Sądzie wniosek o stwierdzenie nabycia spadku z ustawy- czy ma do tego prawo
2. Podważy wydziedziczenie
3. Czy jeżeli wydziedziczenie zostanie anulowane to czy testament będzie nieważny w całości? (testament odręczny)
4. Kuzyn po śmierci matki otrzymał swoją część spadku oraz część przypadającą na jego ojca. - czy otrzymanie ponad swój udział to jest darowizna? I czy ten udział otrzymany od ojca to darowizna?
5. Czy ta część będzie brana pod uwagę w chwili starania o zachowek jako scheda spadkowa po ojcu?

Albo piszesz tak zeby ktos to zroumial, albo nie oczekuj odpowiedzi po takiej sieczce slownej.

Spróbuję jaśniej.
1. Spadkodawca w testamencie ręcznym wskazał jako spadkobiercę osobę z dalszej rodziny równocześnie wydziedziczając swojego syna. Ten syn chce złożyć wniosek do Sądu o stwierdzenie nabycia spadku po swoim ojcu. Czy może taki wniosek złożyć czy raczej musi dokonać tego spadkobierca testamentowy?
2. Ten syn nie zgadza się z wydziedziczeniem.
3. Jeżeli Sąd stwierdzi że wydziedziczenie jest nieskuteczne to będzie to oznaczało że testament jest ważny czy nieważny.

4. Następnym krokiem w sprawie byłoby ustalenie wysokości zachowku dla tego syna od spadkobiercy testamentowego. I tu problem. Ojciec i syn otrzymali kilka lat wstecz spadek po żonie i matce w równych częściach z tym że ojciec zrzekł się swojej części tego spadku po swojej żonie na rzecz syna. Nie był zachowany termin 6 m-czny na przyjęcie lub odrzucenie tego spadku. Czy ta część przekazana synowi wchodzi do spadku po ojcu przy wyliczeniu zachowku?.

Widać że sprawa nie jest taka prosta jakby się wydawało.

współwłasność mieszkania- małżonkowie po 1/2. Mają jedno dziecko. Po śmierci współmałżonka(ojca) dziedziczy żona i dziecko po 1/2 z majątku męża czyli po 1/4 z całości mieszkania, żona miałaby 3/4 a dziecko 1/4. Na sprawie o stwierdzenie nabycia spadku w sądzie zadecydowano, że podział nastąpi w ten sposób, że całość spadku po mężu (ojcu) 1/2 udziału w mieszkaniu otrzyma to dziecko. A współmałżonka pozostanie przy swoim udziale 1/2. Po śmierci matki odnaleziono testament w którym do całości spadku powołała innego spadkobiercę a nie swoje dziecko. Dziecko będzie domagało się zachowku od spadkobiercy. Czy przy wyliczeniu wysokości należnego zachowku do schedy spadkowej po matce będzie doliczone te 1/4 udziału w mieszkaniu otrzymane od matki przy dziale spadku po ojcu.

Ostatnia edycja:
Na sprawie o nabyciu spadku został podważony testament ręczny, gdzie powołano się na nieważność testamentu ze względu na stan niepoczytalności w chwili pisania ostatniej woli testatora. Niepoczytalność ta miała być spowodowana demencją starczą na którą cierpiał zmarły w ostatnich latach przed śmiercią. Zarzucający nieważność testamentu twierdził że testator musiał już mieć demencję starczą. Wiem że to nieprawda ponieważ w tamtym czasie testator oprócz nadciśnienia , jaskry nie wykazywał odchyleń psychicznych w postępowaniu oraz nie używał żadnych psychotropów. Był osobą samodzielną i w pełni sprawną psychicznie oraz mającą bardzo dobrą pamięć. Czy do udowodnienia niepoczytalności w chwili spisywania testamentu wystarczą same zeznania świadków czy trzeba mieć koniecznie opinię lekarza z tamtego okresu. Nadmieniam, że testament został spisany 18 lat temu. Jeżeli nie zostanie udowodniony ten zarzut i testament zostanie uznany jako ważny to czy można powołać się np. na inne przesłanki uznające testament za nieważny.

Na rozprawie testament został uznany za ważny. Teraz chcą wystąpić o unieważnienie ich wydziedziczenia. Czy tak można podważać wszystko w testamencie bez końca. Proszę o pilną odpowiedź.

Jeżeli córka kusząc matkę większym oprocentowaniem założyła z nią konto wspólne a następnie wszystkie środki wydała na nieruchomość wspólną oraz swoje potrzeby nie pytając o zgodę, to czy środki matki na tym koncie stanowią darowiznę dla córki? Córka była osobą bez środków utrzymania- bezrobotną. Tylko matka miała emeryturę z której korzystała tez córka. W chwili śmierci matki konto było puste. Czy przy wyliczeniu ewentualnego zachowku będą brane pod uwagę te pieniądze wydane na potrzeby córki jeszcze za życia spadkodawczyni. Córka twierdzi, że matka dała jej te pieniądze, ale na to, że dała, nie ma dowodu.

Powrót