problem ze sprzedającym

• Autor wątku Autor wątku lolinhopl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lolinhopl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam!
Mam taki problem:
Zakupiłem używany telefon iphone na allegro, który przyszedł po tygodniu. Okazało się że nie dość że jest zepsuty po części to zablokowany(nie zgodny z opisem). Zadzwoniłem do sprzedającego i powiedział żebym wysłał przesyłkę do miejsca nadania i zwróci mi pieniądze. Przesyłkę wysłałem kolejnego dnia rano, na adres który widniał w zakładce zwroty na stronie sprzedającego allegro, czyli podobno nie ten który był do nadania. Ja wysłałem na adres firmy. Przesyłka została nie odebrana i leży na poczcie od ubiegłego piątku. Do teraz sprzedający mówi że pod tym adresem na który wysłałem nie ma awizo, a dzwoniąc na pocztę do Warszawy zostałem poinformowany że awizo było zostawione. Pisałem kilka razy gdzie jest paczka podałem numer przesyłki itd i mówiłem żeby odebrał paczkę, a ten nic w tym kierunku nie robi, a moje 316 zł jest zamrożone można powiedzieć u niego na koncie. Teraz nie odbiera żadnych telefonów, a na maila odpisze raz na dzień z pytaniem lub odpowiedzą w ogóle nie związana z pójściem na pocztę i odebraniem przesyłki.

Co mogę zrobić, aby szybko odzyskać pieniądze. Jakie prawa mi przysługują?
P.S Podejrzewam też czy telefon nie jest przypadkiem kradziony.
Pozdrawiam!

Przede wszystkim reklamację należy składać pisemnie, żeby mieć dowód na jej złożenie i odpowiedź najlepiej też mieć na piśmie. Chyba, że masz jakaś pisemną odpowiedź, że uznaje reklamację?

Mam takowe wiadomości na skrzynce email.

A jak brzmi ich treść dokładnie? Chodzi o samą odpowiedź - dane stron pomiń.

"Telefon proszę zwrócić na adres nadania, gdy dojdzie zwrócę pieniądze" itp.

Dodatkowo wysłałem formularz odstąpienia od umowy poprzez email.

A odstąpienie od umowy na podstawie rękojmi za wady czy po prostu odstąpienie od umowy zawartej na odległość?

odstąpienie od umowy zawartej na odległość

To jeszcze jedno: data zakupu telefonu i data wysłania oświadczenia?

musiałbym dużo szukać ale mieści się w 2 tygodniach. To było tak że:
środa- kupiłem telefon
środa tydzień później - przychodzi telefon
czwartek- odsyłam telefon
piątek-telefon zostaje nie odebrany i leży na poczcie

ale gryffinian wyraźnie pytał o datę wysłania oświadczenia [a nie o datę wysyłki telefonu].

Znając życie pewnie nie wysłałeś pisma razem z telefonem...?

Nie, bo można było drogą elektroniczną bądź z telefonem. Wysłałem drogą elektroniczną.

@oświadczenie wysłałem tego dnia co telefon.

A wiesz, że sprzedawca ma 14 dni na oddanie pieniędzy? Więc trzeba by poczekać te 14 dni od wysłania oświadczenia.

lolinhopl napisał:
Okazało się że nie dość że jest zepsuty po części to zablokowany(nie zgodny z opisem)

Masz ten fakt udokumentowany (protokół niezgodności)?

No, ale podobno autor skorzystał z prawa odstąpienia od umowy zawartej na odległość. To może trzymajmy się tego, a nie miksujmy dwóch praw?

cedwah napisał:
Masz ten fakt udokumentowany (protokół niezgodności)?

Nie nie mam, nie przesadzajmy tak ? W życiu nie robiłem takich rzeczy, a zwracałem już przedmioty kilka razy. Poza tym mam prawo do zwrotu bez podania powodu do 14 dni.

A sprzedawca ma prawo obniżyć cenę jeśli stwierdzi wady zmniejszające wartość zwracanego towaru.

cedwah napisał:
jakich dwóch praw?

Chodziło mi o korzystanie z prawa odstąpienia od umowy bez przyczyny i rękojmi. W poście #13 pytasz o protokół niezgodności co mnie sugerowało, że rozważamy rękojmię, a kilka postów wcześniej gadaliśmy o odstąpieniu od umowy bez przyczyny - autor pytania twierdzi, że wysłał takie oświadczenie.

lolinhopl napisał:
Nie nie mam, nie przesadzajmy tak ?

Sprzedawca ma potwierdzenie odbioru przez Ciebie telefonu "bez zastrzeżeń" (Twój podpis). Jeśli teraz sprzedawca sporządzi protokół, będzie miał dowód na to, że wysłałeś mu inny telefon niż otrzymałeś. Rozumiesz? Poza tym nie złożyłeś oświadczenia o odstąpieniu od umowy w terminie, a termin jest zawity!

Poza tym nie złożyłeś oświadczenia o odstąpieniu od umowy w terminie, a termin jest zawity!
A skąd wiesz, że nie złożył oświadczenia w terminie?

Powrót