Problem ze stażem.

• Autor wątku Autor wątku pablo2402
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pablo2402

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam.
Po ukończeniu szkoły znalazłem sobie pracodawcę, który chciałby wziąć mnie na staż. Odbyłem z nim rozmowę i ten powiedział mi, że chce wziąć mnie na okres próbny i wtedy on zobaczy jak ja pracuje i czy mi się to podoba. Zgodziłem się. Już po 3 dniach dowiedziałem się, że pracodawca złożył wniosek o przyjęcie mnie na staż bez mojej zgody. Drugą sprawą jest to, że usłyszałem że mam przychodzić i się uczyć (za darmo) aż PUP wyda odpowiedź w sprawie przyjęcia mnie na staż (to trwa do miesiąca). Trzecią sprawą o której się dowiedziałem to fakt, że usłyszałem "jesteś tutaj traktowany jak normalny pracownik i od momentu stażu będziesz wyszkolony i sam zostaniesz na stanowisku pracy". Jest to stanowisko dość odpowiedzialne, bo w dziale handlowym. Na zmianie jest jedna osoba która jest w kontakcie telefonicznym i wizualnym z klientem, sprzedaje produkt, sporządza i podpisuje umowy KP KW PW WZ, wystawia faktury, koordynuje magazynem oraz pracownikami na szczeblu niższym.

Co w przypadku kiedy pracodawca bez mojej zgody złożył taki wniosek? - mogę zrezygnować bez konsekwencji utraty statusu bezrobotnego?
Czy pracodawca ma prawo postawić mnie na takim stanowisku i zostawić samego?
Czy mogę podpisywać dokumenty (umowy, faktury, PZ WZ KW KP) kiedy jestem na stażu?
Jak zachować się żeby nie ucierpieć w tej sytuacji?

Pracodawca zwyczajnie szuka głupich którzy za darmo się wyszkolą i pod przykrywką stażu będą wykonywać czynności pracownika za którego on płacić nie musi.

Proszę o pomoc.

Nie ma w polskim prawie czegoś takiego jak praca za darmo na okresie próbnym. Jeżeli dogadaliście się z pracodawcą tak jak piszesz wyżej to powinieneś dostać umowę i wtedy utracisz status bezrobotnego zatem nie będziesz mógł już odbyć stażu z PUP.
Jeżeli jesteś tu traktowany jak normalny pracownik to upomnij się o umowę w przeciwnym wypadku musisz zgłosić sprawę do Inspekcji Pracy, bo pracujesz "na czarno". Jeżeli byłaby jakaś kontrola z PIP i ty jako bezrobotny pracujesz podlegasz karze grzywny nie niższej niż 500pln.

Na stażu za nic nie odpowiadasz i wykonujesz polecenia pod okiem opiekuna. Na stażu nie nawiązujesz stosunku prawnego z pracodawcą.

1. Pracodawca może złożyć taki wniosek
2. NIE
3. Możesz podpisywać ale za nie nie odpowiadasz, jeżeli coś będzie nie tak ty nie odpowiadasz.
4. Już ucierpiałeś. Wyżej napisałem co należałby zrobić decyzja należy do Ciebie, ale prawo już złamałeś.

Powrót