problem ze stypendium socjalnym

• Autor wątku Autor wątku mariolka100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariolka100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam, nie przyznano mi w roku akademickim 2009/2010 stypendium socjalnego, gdyż przekroczyłam próg pozwalający na uzyskanie stypendium o całe 5 złoty. W odwołaniu chciałabym sie powołać na to, iż ojciec ma zajęcie komornicze na swojej pensji (50%wynagrodzenia), czy isnieje jakas podstawa prawna która pozwala na odliczenie zajętej części dochodu od dochodu na członka rodziny wyliczonego do złozonego przeze mnie wniosku o swiadczenie socjalne?

A czy wynagrodzenie z tytułu umowy zlecenia jest utratą dochodu?

tak, jesli skladajac podanie o stypendium socjalne nie otrzymywalo sie wynagrodzenia z tytulu umowy zlecenia mozna to ujac jako dochod utracony, student sam musi o to wnioskować i przedstawic dowody ze umowa sie juz skonczyla i nie zawarto nastepnej

Zgodnie z art. 3 pkt 23 ustawy o świadczeniach rodzinnych utrata dochodu oznacza utratę dochodu spowodowaną:
............
- utratą zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, z wyłączeniem pracy wykonywanej na podstawie umowy o dzieło.
............
W przypadku utraty dochodu przez członka rodziny, od miesięcznego dochodu rodziny
odejmuje się przeciętną miesięczną kwotę utraconego dochodu. Do wniosku należy dołączyć dokument potwierdzający utratę przez członka rodziny dochodu oraz wysokość utraconego dochodu.

Dziękuje za odpowiedzi :) Widze że w odwołaniu będe musiała się powołać na swoja nieudolność, bo czemu ja tego od razu nie odliczyłam ?... ech :mad:

Powrót