Problem ze zgłoszeniem zbycia pojazdu.

• Autor wątku Autor wątku Nico99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nico99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mam następujący problem:
Prowadzę autohandel, w maju br sprzedałem samochód dostawczy Mercedes Sprinter obywatelowi rumunii. W ubiegłym miesiącu otrzymałem list z Europejskiego Centrum Mandatowego, zawierający mandat za nieuiszczenie opłaty drogowej na węgrzech w dniu zakupu, wraz ze zdjęciem samochodu i kupującego jako kierowcy. Napisałem odwołanie, załączyłem kopię faktury sprzedażowej za poświadczeniem zgodności z oryginałem. Otrzymałem odmowę reklamowania mandatu uzasadnioną, iż w CEPiK nadal figuruję jako właściciel pojazdu, oraz faktura sprzedaży nie jest wystarczającym dowodem w sprawie. Żądają ode mnie wypisu z CEPiK potwierdzającego zmianę właściciela, lub pieczątki WK na fakturze. Niestety, w urzędzie usłyszałem, że nie dopełniłem formalności jako kupujący - tj nie przerejestrowałem auta na siebie, przez co odmawiają przyjęcia zawiadomienia o zbyciu pojazdu, oraz Pani nie widzi wyjścia z sytuacji, będę już dożywotnio właścicielem auta w CEPiK. Bez zgłoszenia w CEPiK nie przyjmą reklamacji mandatu, i koło się zamyka. Czy widzicie Państwo jakieś wyjście z sytuacji?
Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Pozdrawiam,

Nico99 napisał:
Otrzymałem odmowę reklamowania mandatu uzasadnioną,

od kogo i w oparciu o jaka podstawe prawna?

Nico99 napisał:
faktura sprzedaży nie jest wystarczającym dowodem w sprawie.

Faktura jest dowodem, ze nie byl pan wlascicielem :)

Nico99 napisał:
nie przerejestrowałem auta na siebie

a kto właściwie figuruje jako właściciel? skoro nie pan, to czemu pan otrzymal mandat?

ad1/ wstawiam maila otrzymanego od Euro Parking Collection, zachowując oryginalną pisownię:
'' Szanowna(y) Pani(e)

Dzi®kujemy za skontaktowanie si® z nami w powy©szej sprawie.

Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców ( CEPiK) udost®pni½a Pana/i dane jako zarejestrowanego w½a»ciciela pojazdu. Nie przedstawi½/a Pan/i wystarczającego dowodu potwierdzajªcego fakt, ©e nie by½/a Pan/i w½a»cicielem pojazdu w dniu wykroczenia / przejazdu drogami p½atnymi. Je©eli nie by½ Pan/i w½a»cicielem pojazdu w dniu wykroczenia prosimy skontaktowa¢ się z Centralnª Ewidencjª Pojazdów i Kierowców w celu uaktualnienia danych i przes½anie nam dowodu w postaci dokumentu wystawionego przez CEPiK potwierdzającego zmianę właściciela lub umowy kupna-sprzedaży pojazdu/faktury opatrzonej pieczątką z odpowiedniego urzędu potwierdzającą wyrejestrowanie pojazdu.

Informujemy, iż termin płatności powyższej sprawy nie został przesunięty.

Z powa©aniem,

Dzia½ obs½ugi klienta EPC''

ad 2/ Wiem, stąd moje pytanie na forum, jakie kroki podjąc

ad 3/ W dowodzie rejestracyjnym w momencie sprzedaży figurował poprzedni właściciel - firma, od której kupiłem samochód. W momencie sprzedaży przekazałem kupującemu dowód rejestracyjny, kartę pojazdu, moją fakturę zakupu oraz fakturę sprzedażową którą wypisałem, co stanowi komplet wystarczający do przerejestrowania pojazdu. Poprzedni właściciel zgłosił zbycie pojazdu w WK, w związku z czym w CEPiK ja figuruję jako właściciel.

Nico99 napisał:
. Nie przedstawi½/a Pan/i wystarczającego dowodu potwierdzajªcego fakt, ©e nie by½/a Pan/i w½a»cicielem pojazdu w dniu wykroczenia / przejazdu drogami p½atnymi.

Pogląd bez sensu, bo skoro samochód został sprzedany.
Troche autor pisma stosuje spychologie.

Temat na drodze cywilnej, jeśli będzie ekzekwowana należność, to można ją podważać. Na razie po stronie cywilnej to taka "gra wstępna"

Nico99 napisał:
Poprzedni właściciel zgłosił zbycie pojazdu w WK, w związku z czym w CEPiK ja figuruję jako właściciel.

To na drodze administracyjnej należy rozpoznać, jaki jest tryb dokonania wpisu do ewidencji i wtedy można urząd ponaglać (w zakresie wykreślenia wpisu) - ma pan w tym interes prawny, skoro jest pan tam zapisany

https://forumprawne.org/prawo-admin...nie-urzad-do-zalatwienia-sprawy-poradnik.html

Generalnie pismo które otrzymałem wydaje się byc w postępowaniu administracyjnym, było za potwierdzeniem odbioru a i sama forma, w której stroną jest urząd pobierania opłat wskazuje na postępowanie administracyjne.

Sądzę, że nie ma możliwości wykreślenia wpisu oznaczającego mnie jako właściciela - wpis był poprawny, trzeba go jednak zaktualizowac na podstawie faktury sprzedaży, czego odmawia urząd. Zastanawiam się nad wysłaniem im wniosku pt. 'Zgłoszenie zbycia pojazdu" wraz z kopią faktury za potwierdzeniem odbioru, wtedy będą musieli się do tego odnieśc na piśmie, i dalej będę mógł się odwoływac od ich decyzji?

Nico99 napisał:
trzeba go jednak zaktualizowac na podstawie faktury sprzedaży, czego odmawia urząd.

Nie trzeba, bo obecnie kto inny jest wlascicielem. Nie mozna aktualizowac o historyczne dane, które kiedys byly aktualne

Powrót