Problem ze zwrotem biletu PolskiBus

• Autor wątku Autor wątku Mjuf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mjuf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry,

Kupiłam bilet do Gdańska z Krakowa na stronie dzień przed wyjazdem. Na bilecie nie było informacji o stanowisku,z którego bus wyjeżdża, jedynie stanowisko, na którym zatrzymuje się w Gdańsku. Nie wiedziałam jak to interpretować, więc najpierw czekałam na st. o tym samym numerze, na którym bus miał stanąć w Gdańsku. Niestety, w Krakowie są dwa st. numer 8, jedno na płycie górnej, a drugie na dolnej. 2 minuty przed odjazdem poszłam na górną płytę i faktycznie, autobus był na st. numer 8, płyta górna. Niestety, kierowca zamknął już drzwi, a gdy w nie zapukałam to wzruszył ramionami i zaczął cofać.

Chciałam otrzymać zwrot za bilet, ale zespół Polskiego Busa poinformował mnie, że :

Witamy,
W przypadku nie stawienia się na odjazd, spóźnienia / nie pojawienia się na dany wykupiony kurs, bilet traci ważność i przepada, a Państwo nie mają możliwości rościć sobie prawa do otrzymania zwrotu pieniędzy za niewykorzystany bilet bądź możliwości przełożenia danej podróży na inny termin.

W regulaminie jest informacja na temat zwrotów, ale nie ma nic z tego, co oni napisali. Owszem, po przeszukaniu strony można znaleźć wzmiankę na ten temat, ale w dziale FAQ.
Czy FAQ jest tak samo ważny jak regulamin? Czy mam szansę na otrzymanie zwrotu z powodu zbyt ogólnego regulaminu/ braku dokładnych informacji na bilecie?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Z regulaminu:
" Zwrot Biletu Elektronicznego za pośrednictwem Systemu Zarządzania Rezerwacją jest możliwy najpóźniej na 24 godziny przed Podróżą;"
Ty spóźniłaś się na bus z powodu ,Twoim zdaniem," Na bilecie nie było informacji o stanowisku,z którego bus wyjeżdża, jedynie stanowisko, na którym zatrzymuje się w Gdańsku. Nie wiedziałam jak to interpretować"
A więc w grę może wchodzić reklamacja.
"§ 4 Tryb postępowania reklamacyjnego."
"3. Reklamacja powinna zawierać opis problemu będącego podstawą do jej złożenia i wskazywać Dane Usługobiorcy."

Na bilecie nie musi być napisane, z którego stanowiska odjeżdżają autobusy. Reklamacje możesz złożyć tylko z tego powodu, że autobus odjechał zbyt wcześnie.

Nie wiem jak przeoczyłam ten punkt regulaminu :o
Trudno, nie będę się kłócić o te 2 minuty, bo oni mi udowodnią, że mój zegarek i zegar na dworcu nie działają dobrze.
Temat można zamknąć.

Dokładnie tak samo straciłem pieniądze za bilet. Nie polecam dlatego nikomu sieci PolskiBus. Jeśli wymagają aby być na miejscu o określonej godzinie to ok, ale dobrze jak by podali dokładne stanowisko. Niestety tak nie było w moim przypadku.

Na ich stronie dostępne są dokładne informacje na temat przystanków w poszczególnych miastach (wraz ze wskazaniem konkretnych stanowisk):
Przystanek | PolskiBus.com

Powrót