Problem związany ze stażem.

• Autor wątku Autor wątku tomciopogromcio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomciopogromcio

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam. W środę 4 marca otrzymałem w urzędzie pracy dwa skierowania na staż. Oba mnie interesują, ale jedno dużo bardziej. Skierowania mam zwrócić do urzędu pracy do 9 marca (czy tam konkretnie 9 marca?). Byłem 4 marca od razu zanieść to skierowanie do tego pracodawcy którego wolę bardziej. Tam mi powiedziano, że dzisiaj (5 marca) zadzwonią i umówią się na rozmowę (kwalifikacyjną pewnie) na piątek - jutro 6 marca. Ja dzisiaj dzwonię i mówią, że wszystko się przesunęło rozmowy będą 9 marca, a oni sami skierowania oddadzą do urzędu. I teraz nie wiem czy jutro muszę się do tego "gorszego" zgłaszać? Bo co jeśli obaj pracodawcy mnie przyjmą na staż?? Interesuje mnie czy jeśli obaj mniej przyjmą, a pierwszy będzie ten gorszy, (czyli zakładam, że jutro się tam udaję, on mnie od razu przyjmuje i ja od razu zawożę skierowanie z przyjęciem do urzędu pracy), a później przyjmie mnie ten "lepszy" to jak ja wytłumaczę przyjęcie dwóch stażów? Mogę wybrać wtedy ten "lepszy" czy obowiązuje mnie ten pierwszy otrzymany? Jeśli obowiązuje mnie ten pierwszy otrzymany (nie zdążę na dwie rozmowy 9 marca i jeszcze odwieźć do urzędu skierowanie) to czy mogę się do niego nie zgłosić tłumacząc to potem tym, że czekałem na decyzję tego co mnie bardziej interesuje?

tomciopogromcio napisał:
Bo co jeśli obaj pracodawcy mnie przyjmą na staż?? Interesuje mnie czy jeśli obaj mniej przyjmą, a pierwszy będzie ten gorszy, (czyli zakładam, że jutro się tam udaję, on mnie od razu przyjmuje i ja od razu zawożę skierowanie z przyjęciem do urzędu pracy), a później przyjmie mnie ten "lepszy" to jak ja wytłumaczę przyjęcie dwóch stażów?
Z jednego zrezygnujesz... proste! Ale rozmowy możesz i powinieneś odbyć w obu firmach.
PUP na pewno będzie miał zaznaczone, że otrzymałeś 2 oferty... poza tym utrzymuje kontakt z obydwoma pracodawcami i wie kto i w jakim terminie zgłosił się na rozmowę a kto nie.

Ostatnia edycja:
Czyli nie będzie też np. takiej sytuacji, że "gorszy" mnie jutro przyjmuje, podpisuje skierowanie, że jestem przyjęty. Ja to oddaję urzędowi pracy, a oni mi mówią, że w poniedziałek już zaczynam staż (w poniedziałek jest rozmowa u "lepszego")? Poczekają na decyzję tego drugiego i ode mnie będzie zależał wybór? :) Jeśli tak to jest to odpowiedź dla mnie idealna dziękuję :).

I jeszcze przy okazji zapytam. Bo 9 marca miałem jechać na narty, wszystko zarezerwowane od dawna. Czy ja mogę z kimś negocjować termin rozpoczęcia stażu na 16 marca, czy jest on totalnie z góry narzucany. Jeśli mogę to z kim? Z pracodawcą? Bo sytuacja jest taka, że nie tylko nie pojadę, ale przepadnie zaliczka itd. Jeśli nie byłoby wyjścia to oczywiście wybieram pracę, ale może gdzieś tam też są ludzie z którymi da się to ustalić?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
PUP nie może grupować organizatorów stażu na "gorszych" i "lepszych" ze względu na subiektywną ocenę przez potencjalnych stażystów... czy też szybkość dokonania wyboru potencjalnego stażysty. Także jeśli rekrutacja odbywa się mniej więcej w tym samym czasie PUP nie może zmuszać bezrobotnego, którego kandydaturę wybrali obaj pracodawcy, do podjęcia stażu u pierwszego pracodawcy... bo był pierwszy. Swoją drogą, będziesz szczęściarzem jeśli obie firmy wybiorą Cię na stażystę...

Twoje "narty" to Twoja sprawa, a wpłacona zaliczka to Twoje ryzyko.
Termin rozpoczęcia stażu, to decyzja podjęta przez pracodawcę i PUP wspólnie (ale z uwagi na terminy płatności decydujący głos ma tutaj PUP), a biorąc pod uwagę, że status bezrobotnego zobowiązuje Cię do gotowości zawodowej w każdej chwili oraz potrzeby kadrowe pracodawcy, to nie widzę wielkich szans na negocjacje terminu rozpoczęcia stażu. W końcu każdemu bezrobotnemu powinno zależeć na podjęciu aktywności zawodowej jak najszybciej... PUP nie ma obowiązku uwzględniać planów urlopowych bezrobotnych.
Podsumowując, pracodawca oraz PUP mogą, ale nie muszą uwzględniać Twoje plany wypoczynkowe.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo!! Już wiem wszystko :).

Powrót