Problem

• Autor wątku Autor wątku tomdro666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomdro666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Mam taki problem z pracodawca:
Pracuje na statku, którego właścicielem jest Holender ale firmę ma zarejestrowana w Niemczech.
Pracuje u niego od pół roku ale dopiero po 3 miesiącach dostałem umowę i jakieś dokumenty dla polskiego US.
Wszystkie dokumenty wypełniłem i wysłałem na wskazany adres w Niemczech.
Od 2 miesięcy nie mam żadnego kontaktu z osoba, która miała się tym zajmować.
Od pracodawcy tez nie mogę się doprosić żeby się z nimi skontaktował.
Do tej pory nie otrzymałem żadnego numeru ubezpieczenia ani podatkowego.
Nie wiem czy jestem ubezpieczony i czy są za mnie odprowadzane składki itp.
Do kogo mam się zgłosić o pomoc w tej sprawie (policja holenderska czy niemiecka, bądź jakiś urząd lub prawnik).
Z góry dziękuje za wszelka pomoc.
Pozdrawiam Tomek.

Tom, skoro Twój pracodawca firmę ma zarejestrowaną w Niemczech, to znaczy, że Twój pracodawca podlega przepisom niemieckim. Poniżej podaję Ci nummer telefonu, który jest bezpłatny, oraz adres e-mail-owy, pod który możesz napisać i sprawdzić, czy jako marynasz (Seemann) jesteś ubezpieczony. Jest to Ubezpieczalnia niemiecka, coś w rodzaju niemieckiego ZUS-u dla marynarzy. "Nazywa się ta instytucja: Knappschaft Bahn See". Tam możesz - podając swoje dane - sprawdzić, czy jesteś ubezpieczony. Oto numer telefonu (powtarzam: bezpłatny) tej "Knappschaft Bahn See": 0800 200 501, a teraz adres e-mailowy: krankenversicherung@kbs.de
Podaję Ci także link-a, gdzie w internecie możesz otworzyć sobie ustawę o marynarzach (Seemannsgesetz), która reguluje sprawy socjalne, tzn. ubezpieczenie, obowiązki pracodawcy itd. A oto ten link: BMAS - Gesetze - Seemannsgesetz
Niestety, tekst jest po niemiecku, ale może sobie poradzisz jakoś.

Trzymaj się!
RK

Powrót