Problem

• Autor wątku Autor wątku Moniiss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Moniiss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam!
Chciałabym uzyskac informację o moich prawach w przypadku ,gdy właściciel mieszkania w Niemczech próbuje obciążyc mnie dodatkowymi kosztami za mieszkanie mimo to , iż wypowiedziałem umowę natychmiastowo po tym jak po pierwsze straciłam pracę i nie miałam mieszkania z czego utrzymac a poza tym jak właściciel bez mojej zgody przyjął do mieszkania które wynajmowałam dodatkowo osoby . Po powrocie do Polski otrzymałem pismo , że nie wywiązałem się z umowy i mam zapłacic za najem mieszkania za dodatkowe 5 miesięcy czyli ok 2 tys euro , chciałabym uzyskac pomoc w rozwiązaniu tego problemu , gdyż uważam że miałam powody do opuszczenia mieszkania . Chciałabym gorąco Państwa poprosic o pomoc w wystosowaniu pisma , lub naprowadzeniu mnie jakie działania powinnam podjąc .

Jaki miałas okres wypowiedzenia mieszkania? Dotrzymałas terminu?

Co to znaczy, ze właściciel przyjął do mieszkania dodatkowe osoby? Podczas Twojego wynajmu właściciel zameldował tam innych najemców? Mieszkałas w "Swoim" mieszkaniu z obcymi osobami?

Ostatnia edycja:
Właściciel bez mojej wiedzy przyjął do mieszkania dodatkowo polaków dowiedziałam się o tym w sumie w dzień ich przyjazdu , poprostu przyjechali i byli. Uznałam to za stosowny powód do zerwania umowy natychmiastowo i opuściłam mieszkanie dzień później .

I gdzie ci nowi lokatorzy mieli mieszkać? W mieszkaniu, które wynajmowalas jako jedyny najemca??? Mieli korzystać z "Twojej" łazienki? Masz jakiś dowód na to, ze razem z Tobą mieszkały (lub miały mieszkać) - bez Twojej zgody - obce osoby? Wystosowalas jakieś pismo do właściciela dlaczego zrywasz umowę?

Ostatnia edycja:
tak , ponieważ mój pracodawca podobno ustalił z najemcą mieszkania ,że bedą tak mieszkac ,ponieważ bedą robic mu klinkier domu , ba mój szef powiedział że mieszkac bedą za darmo u mnie , dowiedziałam się tego od nich . Łazienkę miałam w swojej sypialni , a było to pięciu facetów ja i dwa pokoje. Nie uciekł by Pan ?

Pani, jak najbardziej - tylko teraz pojawia sie pytanie czy masz na to jakiś dowód, ze oni mieli tam mieszkać? Świadków? Uzasadniłas na piśmie, dlaczego przedterminowo wypowiadasz umowę?

właśnie dowodu nie mam , no ale wie Pan poniosł mnie stres ale te osoby mój szef miał zarejestrowac na ten czas pracy a podobno mieli byc na moim mieszkaniu ok. 1,5 m-ca. Wystosowałam pismo , dlaczego zrywam umowę i wrzuciłam mu do skrzynki zastanawiam się czy nie lepiej by było jakbym jeszcze raz mu je wysłała za pośrednictwem poczty , bo mogł uznac je jako , że "nic nie dostał"

A czy ci nowi "najemcy" mogliby poswiadczyc Twoja wersje? Masz kopie tego listu, który wysłałas?

jako świadka mogę podac imię i nazwisko oraz wszelkie dane mojego pracodawcy bo skoro pracują u niego to oczywiście mój szef nie powinien się wypierac w żywe oczy tego że taka sytuacja miała miejsce poza tym rozmawiałam chwile z nowymi lokatorami i okazało się że mieszkają niedaleko mojego miejsca zamieszkania także ich namiary również można ustalic .

mam kopię wypowiedzenia , tylko zastanawiam się nad wysłaniem go raz jeszcze przez pośrednictwo poczy , bo tamte wrzuciłam mu do skrzynki . nie znam języka niemieckiego napisałam mu je po polsku . czy mógł go nie uznac ?

Byłoby bardzo dobrze, gdybyś miała potwierdzone na piśmie (podpisane przez tych panów), ze Twój pracodawca, bez Twojej zgody, chciał zmusić Cie do mieszkania z obcymi mężczyznami. Bo niestety jest duże prawdopodobieństwo, ze to wypieranie sie w żywe oczy będzie miało miejsce. Skoro oni mieli mieszkać za darmo, to tak naprawdę on z dnia na dzień został bez placonego czynszu.

Moniiss napisał:
mam kopię wypowiedzenia , tylko zastanawiam się nad wysłaniem go raz jeszcze przez pośrednictwo poczy , bo tamte wrzuciłam mu do skrzynki . nie znam języka niemieckiego napisałam mu je po polsku . czy mógł go nie uznac ?

A czy on rozumie język polski?

ten Pan jest Niemcem ale tak samo jak ja nie znam niemieckiego tak on polskiego , ale skoro on stosuje do mnie pisma po niemiecku to ja chyba mogę po polsku ?

Moniiss napisał:
ten Pan jest Niemcem ale tak samo jak ja nie znam niemieckiego tak on polskiego , ale skoro on stosuje do mnie pisma po niemiecku to ja chyba mogę po polsku ?

W żadnym wypadku - wyślij jeszcze raz to samo pismo po niemiecku.

nom i tu jest problem bo nie znam języka niemieckiego.

I nie znasz zadnej osoby, ktora pomoglaby Ci w napisaniu tego pisma?

Powrót