Problem

• Autor wątku Autor wątku barca77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barca77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Dzisiaj otrzymałem paczke z konsola playstation 3. Od razu po powrocie z pracy ją podłączyłem i okazało się, że konsola nie uruchamia się. Zaznaczam, że zakup był przez Olx od osoby prywatnej która twierdzi, że konsola działała cały czas. Tylko jak nagle ją dostałem to się nie uruchamia. Mam wrażenie, że zostałem oszukany. I teraz moje pytanie: czy mogę rządać zwrotu pieniedzy i odesłać konsole? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam

barca77 napisał:
czy mogę rządać
Nie możesz rządać, natomiast możesz żądać.

Możesz złożyć reklamację i na podstawie przepisów o rękojmi (art. 556 i nast kc) odstąpić od umowy, żądać obniżenia ceny lub naprawy.

Oczywiscie przepraszam za ten zenujacy blad, ale pisalem tego posta w nerwach. Czyli moge zadac zwrotu gotowki. Tylko co jesli sprzedawca nie bedzie chcial tego zrobic? I czy to musi byc wszystko na pismie czy moge zalatwic to telefonicznie. Pozdrawiam

Wyłącznie na piśmie. Nie wiem jaka jest przyczyna tego, że sprzęt nie działa i chyba trudno będzie ustalić, czy sprzedawca w takim stanie wysłał, czy uszkodziła sie po odbiorze.

barca77 napisał:
Oczywiscie przepraszam za ten zenujacy blad, ale pisalem tego posta w nerwach. Czyli moge zadac zwrotu gotowki. Tylko co jesli sprzedawca nie bedzie chcial tego zrobic? I czy to musi byc wszystko na pismie czy moge zalatwic to telefonicznie. Pozdrawiam

Proste pytanie: skąd wiesz, że Ty jej nie uszkodziłeś...? :what:

Prosta odpowiedz. Podlaczylem ja od razu po wyjeciu z pudelka i nie chciala sie wlaczyc. Zaznaczam ze to nie moja pierwsza konsola z ktora mam do czynienia. A co do tego co sie z nia stalo nie bedzie problemu sie dowiedziec bo serwis konsol sprawdza to bezplatnie i praktycznie mozna ustalic czy zawinil sprzedawca czy Inpost bo bedzie mozna ustalic mniej wiecej czy to jest swieze czy nie

Ostatnia edycja:
Jesli tak, to zdobądź taką opinie na piśmiie i wtedy złóż rekalamcję sprzedawcy.

No to w takim razie pozostaje Ci udowodnienie, że:

a) sprzedający wysłał uszkodzony sprzęt
i/lub
b) Ty jej nie uszkodziłeś.

Dasz radę? jakby co art. 6 K.C.

Powrót