M
maliniakp
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
W skrócie:
Matka, z którą od ~15 lat nie mam realnych kontaktów, otrzymała zwrot wkładu mieszkaniowego ze spółdzielni i zadeklarowała, że chce mi darować 160 tys. zł. Podałem jej numer konta, ale przelew przyszedł bezpośrednio ze spółdzielni, z danymi matki jako odbiorcy.
Pieniądze trafiły na moje konto w połowie grudnia, zostały ulokowane. Skontaktowałem się z KAS w sprawie SD-Z2.
Następnie, po prośbie matki o zakup działki ROD „na mnie”, sprawdziłem KRZ. Okazało się, że matka ma:
Rozważam trzy opcje:
Kluczowe pytanie:
Jeśli spłacę obecnie znane długi, a w ciągu 4 lat pojawi się nowy wierzyciel z roszczeniem (np. 200 tys. zł) i wystąpi ze skargą pauliańską –
do jakiej kwoty mogę odpowiadać jako obdarowany?
Matka, z którą od ~15 lat nie mam realnych kontaktów, otrzymała zwrot wkładu mieszkaniowego ze spółdzielni i zadeklarowała, że chce mi darować 160 tys. zł. Podałem jej numer konta, ale przelew przyszedł bezpośrednio ze spółdzielni, z danymi matki jako odbiorcy.
Pieniądze trafiły na moje konto w połowie grudnia, zostały ulokowane. Skontaktowałem się z KAS w sprawie SD-Z2.
Następnie, po prośbie matki o zakup działki ROD „na mnie”, sprawdziłem KRZ. Okazało się, że matka ma:
- umorzone egzekucje (2023) na ~54 tys. zł,
- wcześniejsze zaległości ZUS (~20 tys., działalność zamknięta w 2016).
Rozważam trzy opcje:
- zwrot darowizny (tylko nie wiem: komu i jak technicznie),
- depozyt sądowy i oczekiwanie na ewentualną skargę pauliańską,
- spłatę znanych długów i zatrzymanie reszty środków.
Kluczowe pytanie:
Jeśli spłacę obecnie znane długi, a w ciągu 4 lat pojawi się nowy wierzyciel z roszczeniem (np. 200 tys. zł) i wystąpi ze skargą pauliańską –
do jakiej kwoty mogę odpowiadać jako obdarowany?
- do wysokości hipotetycznego długu (200 tys.)?
- do kwoty darowizny (160 tys.)?
- czy tylko do faktycznego wzbogacenia (ok. 90 tys.)?
Ostatnia edycja: