Problematyczny auto

• Autor wątku Autor wątku adam890
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam890

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Zakupiłem 31.08.2014 samochód używany marki alfa romeo 147 z 2003
po przejechaniu ok 300 km okazało się że auto znacznie pobiera olej więc postanowiłem udać się do prawnika by skorzystać z prawa rękojmi, prawnik napisał co wiedział i zarządał obniżenia wartości auta ale sprzedający się z tym nie zgodzili wiec dałem sobie spokój..
Jednak przejeżdżając kolejne km ok 500 i dolewając nowy olej po wymianie oczywiście auto padło na amen...
Wykonałem remont całego silnika którego koszt wyniósł 5500zł a auto kosztowało 9500zł.
Więc moje pytanie czy nadal i jak mogę żądać obniżenia wartości tego auta bądź nawet zwrotu kosztów remontu ponieważ sprzedający napewno wiedzieli że auto pobiera olej i silnik jest w nim zniszczony ale niestety ja jako kupujący tego nie widziałem bo jak można zobaczyć co w silniku jest nie tak...

Używany silnik do tego auta to koszt w granicy 2 tys. złotych a szanowny Pan zrobił remont za ponad 5 tysięcy?

Zgadzam się że używany silnik kosztuje ok 2 tys ale nie wiadomo w jakim on stanie jest więc postanowiłem zrobić remont. Koszt regeneracji głowicy i bloku 1400zł same świece oryginalne 600 zł pierścienie 400zł kompletny rozrząd olej płyny robocizna i się tyle uzbierało...

Moim zdaniem nie ma podstaw do zwrotu za naprawę. Auto ma 12 lat - zrobił Pan silnik na "nówkę", a takiego silnika sprzedawca raczej nie gwarantował. Płyny, rozrząd to elementy eksploatacyjne - nikt za to nie zwróci.
W chwili zatarcia silnika trzeba było dostać opinię rzeczoznawcy, wstawić drugi i walczyć ze sprzedawcą.

Po prostu za tanio kupiłeś. Poza tym nie sprawdzałeś auta w ASO skoro się nie znasz? Po wymianie niestety nie możesz już reklamować tej części.

Powrót