problematyczny spadkobierca.

• Autor wątku Autor wątku jaziek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaziek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
dzień dobry.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

W styczniu 2020 roku zmarła moja ciocia (siostra mojego dziadka) nie miała dzieci, jedynie trójkę rodzeństwa z potomstwem.

Ciocia Bożena brak dzieci trójka rodzeństwa

dwoje z rodzeństwa nie zyją ale mają po trójkę dzieci. Tymi dziećmi są moja mama i jej dwie siostry i trójka kuzynostwa. Czyli mojej mamie jak dobrze rozumiem należy się 1/3 z 1/3 wartości spadku, działka z domem, 1 ha pola i gotówka na koncie. odbyła sie już sprawa z wyrokiem kto jest uprawiony do spadku. i tutaj zaczynaja sie problemy

sześc z 7 osób chcą sprzedać wszystko i sie podzielić ale siostra mojej mamy chc tam ciagle mieszkać bo sie opiekowała ciocia ale ta jej nic nie zapisała. nie ma też pieniędzy na spłatę reszty i ciagle mówi ze jak bedzie kupiec to się nie zgodzi, nie pójdzie do sądu na rozprawe itp. czy tak może blokować sprzedaż tych aktywów ? druga sprawa jest taka ze mama chce wyjąc pieniądze z konta ale siostra nie chce jej dać wyroku/postanowienia sądu czo w takiej sytuacji najlepiej zrobić ? sąd nic nie przysłał mojej mamie ani nie wzywał do sądu.
Czy moge udać sie do banku z mama i wydadzą jej pieniądze ? sprawe zakładała właśnie ta promelmatyczna siostra.

Ostatnia edycja:
Trzeba udać się do sądu w którym siostra mamy założyła sprawę spadkową i dowiedzieć się czy było wydane postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku po zmarłej ciotce.Twoja mama jako spadkobierczyni ciotki powinna być uczestnikiem tej sprawy i na jej żądanie sąd powinien wydać jej odpis postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku po ciotce .Jeżeli siostra mamy nie chce dobrowolnie rozliczyć sie ze spadku to.trzeba złożyć do sądu wniosek o dział spadku ,Wymienić wszystkich spadkobierców i przedstawić propozycje podziału spadku.Można zaproponować sprzedaż majątku i podział pieniędzy .Jeśli siostra mamy nie bedzie chciała spłacić pozostałych spadkobierców i nie będzie mozliwości podziału spadku fizycznie miedzy wszystkich spadkobierców według ich udziałów w spadkuto najprawdopodobiej sa nakaże sprzedaż majątku spadkowego.

ABY napisał:
Trzeba udać się do sądu w którym siostra mamy założyła sprawę spadkową i dowiedzieć się czy było wydane postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku po zmarłej ciotce.Twoja mama jako spadkobierczyni ciotki powinna być uczestnikiem tej sprawy i na jej żądanie sąd powinien wydać jej odpis postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku po ciotce .Jeżeli siostra mamy nie chce dobrowolnie rozliczyć sie ze spadku to.trzeba złożyć do sądu wniosek o dział spadku ,Wymienić wszystkich spadkobierców i przedstawić propozycje podziału spadku.Można zaproponować sprzedaż majątku i podział pieniędzy .Jeśli siostra mamy nie bedzie chciała spłacić pozostałych spadkobierców i nie będzie mozliwości podziału spadku fizycznie miedzy wszystkich spadkobierców według ich udziałów w spadkuto najprawdopodobiej sa nakaże sprzedaż majątku spadkowego.

Czyli po uzyskaniu odpisu wypłaca pieniądze

Niektóre banki wymagaja zgodnych oświadczeń wszystkich spadkobierców do wypłaty zgromadzonych środków w banku.Przy braku zgody miedzy spadkobiercami moze być konieczne przeprowadzenie sądowego działu spadku by pieniądze mogły być wypłacone.Przy opisanej sytuacji raczej nie liczałabym na możliwośc wypłaty srodków przez pojedynczych spadkobierców tylko na podstawie stwierdzenia nabycia spadku.

Niektore banki wymagaja wspolnej dyspozycji wszystkich spadkowbiercow... wszyscy zgadzaja sie na zamkniecie rachunku oraz wyplacaja na konto. W przypadku braku zgody chca dzial spadku.

Powrót