Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. II

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Koszt tych badań nie jest jeszcze aż tak wysoki, ale koszt instalacji takiej alkoblokady to już pewnie większy... Ehh chciałbym się tylko dowiedzieć czy mam zakaz całkowity i nie mogę faktycznie nawet rowerem jeździć... Chciałbym się jeszcze tylko zapytać czy mogę uzyskać takie informacje na komendzie policji? czy raczej to będzie źle widziane i nie ma takiej możliwości?

Mogę się dowiedzieć na komendzie policji czy mam zakaz jeżdżenia nawet rowerem? czy to będzie źle widziane i nie ma takiej możliwości?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
victoriappp napisał:
Panowie nie dostałem od sądu w wyroku kuratora. 3 lata 5 tys żadnych zawiasów itp. mija mi połowa kary i chce się starać o jazdę z blokada (samochód nie jest moim narzędziem pracy) a słyszałem że sąd rozpatrując wniosek może zarządzać dla siebie opinii kuratora.

może na przykład powołać komisję biegłych z określonych dziedzin, może poprosić o opinię proboszcza parafii.

Sąd może posiłkować się dowolnym źródłem informacji w rozpoznaniu sprawy i orzeczeniu. Jedyny warunek to taki aby informacja nie pochodziła ze źródeł zorganizowanych w sposób nielegalny i naruszający czyjeś prawa. Oczywiście od tego też jest odskocznia w myśl świętej reguły - prawo jest tylko narzędziem, miarą nieobligującą do niczego siędziego w jego orzeczeniach.

Zadanie sądu jest inne. I tu w zasadzie kończy się prawo rzymskie.

JarekJL napisał:
Mogę się dowiedzieć na komendzie policji czy mam zakaz jeżdżenia nawet rowerem? czy to będzie źle widziane i nie ma takiej możliwości?

dłub kolego - policja kożysta z tego samego systemu Czym jest CEPiK | Portal Informacyjny Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców

najwięcej info dostaniesz w wydziale komunikacji swojego starostwa.

Konkretnie w przypadku roweru - sprawa wyszła by w twoim przypadku dopiero podczas ewentualnej rozprawy sądowej i by się naszło z zakazem i miałbyś mega lipę.

Ale żeby jakiś wstyd to nie! No co ty... Policja przecież ma służyć i pomagać. Przecież na to płacisz 88% swoich dochodów.

Rocznie około 70 tys osób w PL traci prawo jazdy w identyczny sposób... żaden to powód do dumy...
350 mln zł rocznie - kto by pogardził?

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

illegalblackforce napisał:
... ten dobry wujek dużo tłumaczy ...
... To forum służy jedynie pogłębieniu wiedzy na temat prawa. ...
Zatem pogłębiaj i dziel się z nami tą wiedzą a nie wyręczaj się odnośnikami do innych podobnych portali.

LeszsekS napisał:
Zatem pogłębiaj i dziel się z nami tą wiedzą a nie wyręczaj się odnośnikami do innych podobnych portali.

:brawo: - zachowanie destruktywne.

Ostatnia edycja:
Nie klaszcz tylko dostosuj się skoro odnosisz się do pogłębiania wiedzy. Zawsze zaczynaj od siebie.

Podziel się z nami swoją głęboką wiedzą nabytą studiując "wujka" :!:

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Nie klaszcz tylko dostosuj się skoro odnosisz się do pogłębiania wiedzy. Zawsze zaczynaj od siebie.

Dlaczego Nam przerywasz korespondencję? Próbujemy się połapać w temacie nie widzisz tego?

Nikt Nam nie pomaga - sami musimy sobie radzić i staram się rozmawiać z innymi użytkownikami szczerze, bazując na oficjalnych źródłach.

Nadto nie życzę sobie aby administrator bez konstruktywnie i destrukcyjnie ingerował w sprawy użytkowników.

I to już jest drugi raz Panie Administratorze, kiedy mnie atakujesz.
https://www.youtube.com/watch?v=BAoPpBYyRLk

Ostatnia edycja:
... Nikt Nam nie pomaga - sami musimy sobie radzić i staram się rozmawiać z innymi użytkownikami szczerze, bazując na oficjalnych źródłach. ...
To bazuj na oficjalnych źródłach, a nie prywatnych portalach o podobnej tematyce.

... Nadto nie życzę sobie ...
Roszczenia to na realu za kasę.

PS.
Ponowne trollowanie może zakończyć się dłuższą jeszcze przerwą od FP.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
To bazuj na oficjalnych źródłach, a nie prywatnych portalach o podobnej tematyce.

Roszczenia to na realu za kasę.

PS.
Ponowne trollowanie może zakończyć się dłuższą jeszcze przerwą od FP.

Proszę mnie teraz uważnie posłuchać - wyraźnie przeczytać, ze zrozumieniem - To ja zrywam z Państwem kontakt.

Miałem nadzieję dowiedzieć się czegoś nowego - tymczasem po raz kolejny zostałem przyjęty w sposób urągający i nie sięgający poziomem współżycia społecznego chociażby szaletowi dworca pkp w lublinie.

Żegnam.

Ostatnia edycja:

biezanow_123 napisał:
Pracujesz w prywatnej firmie czy w jakiejs instytucji panstwowej? Jesli chodzi o kuratora to rozmowa zeszla na temat blokad alkoholowych. Jesli bys chcial sie starac o mozliwosc odbywania kary w tej formie (zakaz prowadzenia pojazdow niewyposazonych w blokade alkoholowa)to w ten czas czeka Cie wizyta kuratora i to wcale niekoniecznie w miejscu pracy ale o tym wiecej tutaj: https://forumprawne.org/prawo-karne-wykonawcze/706952-alcolock-blokada-alkoholowa.html

pracuję w prywatnej firmie, ale po Waszych wpisach wiem już o co chodzi z tym kuratorem. Sąd może mi go dorzucić do wyroku, albo gdybym się starał po połowie sankcji o alkolocka. Mnie to raczej nie dotyczy, bo jak dostanę wyrok na jaki się zanosi 3/5000/1500 to spadam z tego kraju.
mam jeszcze pytanie z trochę innej beczki - prawko zabrali mi tydzień temu. Nie wiecie kiedy jest informowany wydział komunikacji? natychmiast, czy dopiero po prawomocnym wyroku?

Jeśli chodzi Ci o to czy możesz jeszcze przez jakiś czas jeździć to z moich informacji jakie uzyskałem od policji to NIE. Info o utracie od razu trafia do systemu.

Witam
Byłem dzisiaj na komendzie i okazało się iż mam zatrzymane prawo jazdy kategorii B i zakaz kierowania wszelkimi pojazdami. Tylko że wszelkimi pojazdami kategorii B tak że moge jeździć skuterem :) za pomoc dziękuję i pozdrawiam :)

Byłem dzisiaj u adwokata i za napisanie wniosku o skrócenie zakazu powiedział mi 1000zl. Dużo czy mało ? Zastanawiam się czy samemu nie napisac

victoriappp napisał:
Jeśli chodzi Ci o to czy możesz jeszcze przez jakiś czas jeździć to z moich informacji jakie uzyskałem od policji to NIE. Info o utracie od razu trafia do systemu.

a ja gdzieś na forum czy necie znalazłem informację, że do czasu prawomocnego wyroku w przypadku kontroli drogowej płaci się mandat jak za brak blankietu albo brak uprawnień (50 lub 500 zł) i to wszystko. Owszem, taki mandat pogarsza sytuację na rozprawie, ale jak specjalnie mi nie zależy na długości zakazu, to chyba niewiele ryzykuję. Kilka miesięcy będzie się można przemieszczać. Dopytam na komendzie policji przy okazji kolejnej wizyty. Ale gdyby ktoś, coś wcześniej podpowiedział byłbym wdzięczny

victoriappp napisał:
Byłem dzisiaj u adwokata i za napisanie wniosku o skrócenie zakazu powiedział mi 1000zl. Dużo czy mało ? Zastanawiam się czy samemu nie napisac

Mi zaśpiewał 1200zł za napisanie i szansę 50 na 50%, za sprawdzenie jeżeli napiszę sam 300zł, posiedziałem poczytałem wzór wniosku od prawnika przez internet za 100zł jak to zrobić żeby miało ręce i nogi i teraz czekam na egzamin.

Mikomi75 a ile czasu zajęło sądowi rozpatrzenie Twojego wniosku ? Bo słyszałem o 2 tygodniach i nawet 4 miesiącach

victoriappp napisał:
Mikomi75 a ile czasu zajęło sądowi rozpatrzenie Twojego wniosku ? Bo słyszałem o 2 tygodniach i nawet 4 miesiącach

Wysłałem na początku kwietnia, pierwsze podejście sędziego było po 20 kwietnia, zażądał sobie karty karnej (4 tygodnie przesyłali), i opinii kuratora wszystko wysyła sąd, odwiedziny miałem w ciągu tygodnia. Postanowienie sądowe zapadło 25 maja, a dokumenty dostałem na początku czerwca.

A jak wyglądała u Ciebie wizyta kuratora?

Witam..taka bajka..za 3 dni wyrok za "jazde"po pijaku..0.60 w wydychanym..siedzialem w aucie na parkingu i pilem piwo..policjanci ktorzy pdjechali twierdza ze widzieli jak przed chwilą wjeżdzam i dlatego podjechali..AKURAT..ich "wizja" to jedyny dowód że jechalem Jest jakas szansa ze po apelacji sąd wyższej instancji cokolwiek zaradzi

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót