Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. II

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jamol napisał:
..... Jest jakas szansa ze po apelacji sąd wyższej instancji cokolwiek zaradzi

Jak to się mówi "możesz próbować nic nie tracisz" może oprócz kasy. Chyba że jesteś zwolniony z kosztów postępowania...ale szanse bliskie zeru....

Witam. Moje pytania dotyczy się już skazanego. Jest on uzależniony od alkoholu przechodził terapie,mial wyroki za jazdę po pijaku w zawieszeniu, odbył też karę w dozorze elektronicznym. Niestety jak już wychodził na prostą, zaczął pracę, niestety na czarno, to odwiesili mu wyroki. Robił wszytsko, by nie trafić do wiezinia, prawnik też był. Jednak ukaranie po raz kolejny za to samo spowodowało karę bezwzględnego więzienia. Pierwsza sprawa zakończyła się wyrokiem pół roku, kolej a wyrokiem jednego roku, łącznie więc powinien iść na półtora, natomiast policjanci, którzy go zabierali i w więzieniu tak samo jest skazany na pół roku. Co się stało z resztą? Czy jeszcze nie ma tego w systemie. Sprawa odbyła się już parę miesięcy temu. Nie wiadomo ile w końcu będzie tam siedział.. Proszę o jakieś wyjaśnienia.

Witam, Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa OC dla poszkodowanego gdy ja byłem pod wpływem alkoholu a poszkodowany który mi zajechał drogę też był pijany i uciekł z miejsca zdarzenia... Dzień później zgłosił się sam już trzeźwy itp. A ja muszę spłacać OC które mu wypłaciło pieniądze na naprawę samochodu. Jest to kwota ponad 5 Tyś ponieważ sobie wziął samochód zastępczy... Czy jest to normalne że w takiej sytuacji ja muszę mu spłacać szkody?
Pozdrawiam

Witam forumowiczów. Śledzę juz troche forum ale nie znalazłem takiego zapytania, wiec. Mam taką sytuacje, zabrane prawko na 3 lata, polowa kary minęła w maju tego roku, złożyłem wniosek o alko blokadę. Po około 5 tygodniach decyzja negatywna. Niestety. W uzasadnieniu jest napiasane, ze nie ma przesłanek do tego aby przyznać blokade, ponieważ nie umotywowalem ze nie bede zagrażać w ruchu drogowym. Ponadto to że mnie zwolnili z pracy i problemy finansowe to zamierzone przez ustawodawce elementy dolegliwosci orzeczonej kary. Tak jest uzasadnione. Nie pomoglo, ze bez problemów przeszedłem badania i mam dobrą opinie wśród sąsiadów i w bylym już miejscu pracy. Pytanie jak napisac zażalenie, jak dodatkowo je uargumentowac skoro takie powody nie pomogły? Czy zażalenie podlega opłacie? Z gory dzięki za jakakolwiek podpowiedź.
Pozdrawiam.

niestety mi tez się zdarzyła taka jazda.... szukałam jakiś sensownych informacji w necie, dopiero później zdecydowałam się na tego prawnika. na jego blogu macie dodane porady co robić. http://adwokat24h.pl/jazda-po-alkoholu/:)

Witam forumowicze. Moje prawo jazdy zostało zatrzymane w listopadzie, dopiero wczoraj odbyła się rozprawa na której zasadzono zatrzymanie prawa jazdy na 3 lata. Czy informacja o wyroku zostanie wysłana do pracodawcy?

Nie. Zostanie doreczony pocztą tylko Tobie i wysłany do wydziału komunikacji.

Mineło już ponad 3 miesiące jak złożyłem wniosek z art 182a kkw i do tej pory nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Przypuszczam że prędzej minie mi zakaz niż sąd to rozpatrzy

Warto zadzwonić do sądu i się dopytać jak się sprawy mają. Ja też wysłałem wniosek i sobie czekałem po 3 miesiącach zadzwoniłem czy coś się dzieje i okazało się że Sąd odrzucił wniosek z powodu ich pomyłki już 3 dni po tym jak go otrzymał! Ja się o tym nie dowiedziałem bo listonosz pomylił adresy... Masakra ogólnie. Złożyłem wniosek jeszcze raz i rozpatrzony pozytywnie został po ok 3,5 miesiącach.
Z wnioskiem udałem się do starostwa gdzie wyrobiłem profile kandydata na kierowce i z tym do wordu... Za dwa tygodnie egzamin właśnie ogarniam blokade...

A czy zostałeś powiadomiony o terminie posiedzenia, czy sąd poprostu przysłał ci orzeczenie?

leon39 napisał:
A czy zostałeś powiadomiony o terminie posiedzenia, czy sąd poprostu przysłał ci orzeczenie?
Bez żadnych terminów posiedzenia po prostu któregoś dnia dostałem decyzje poczta.

przemo707 napisał:
Ponadto to że mnie zwolnili z pracy i problemy finansowe to zamierzone przez ustawodawce elementy dolegliwosci orzeczonej kary. Tak jest uzasadnione. .
sadyści.... mi za niedługo zasadzą to co Tobie, ale ponieważ nie mam zamiaru w dalszym ciągu płacić im pensji przez 3 lata z moich podatków, to kupiłem już bilet za wielką wodę i spadam tam gdzie jest normalność. Nie wiem tylko w jakim celu utrzymujemy sądy, skoro wyroki mógłby wydawać komputer - byłoby szybciej i taniej.

Witam. Może sie komuś przyda taka informacja. Jako że przez jakiś czas bylem bezrobotny zacząłem szukać pracy. Znalazłam w kurierce na kat C bo takową sad mi zostawił. Poszedłem do W.K z pytaniem czy mogę jeździć bez B. Oczywiście, że odpowiedz ze nie bo... paragraf ten i ten i w razie kontroli mandat i problemy. Otóż prosto z wydziału udałem się do adwokata. W myśl przepisów mogę jeździć na C. okazuje sie że sąd zostawiajac kat C dokonuje interpretacji prawnej i wyłącza z pod zakazu daną kategorie. I teraz co w przypadku kontroli policji. W zasadzie nic. Dłużej trwa bo sprawdzaja stan prawny, mandat 50zl za brak Pj podczas kontroli. Miałem już dwie takie. Pierwsza długa i bardzo drobiazgowa, nawet dali zakaz dalszej jazdy, ale nalezy wiedzieć ze nie moga zakazac dalszej jazdy. Moga za pare metrow znów zatrzymać i dać mandat za to samo. Druga kontrol juz spoko. Teraz woze ze soba wyrok i jest prosciej szybciej. A zapomnialbym.trzeba przejść badania te, które wysyła starosta. Bez tego jest lipa, bo wtedy jest brak uprawnień.
Pozdrawiam.

Czy na kurs reedukacyjny w związku z prowadzeniem pojazdów pod wpływem alkoholu oraz pozostałe badania w wompie trzeba zgłosić się koniecznie w terminie 30 dni które są wyznaczone na skierowaniu od starosty czy można na takowy zgłosić się w późniejszym terminie ? Czy skierowanie otrzymane obecnie będzie ważne czy należy iść do starostwa po nowe skierowanie kiedy będzie chciało się przystąpić do takiego kursu w przyszłości ?

Nie trzeba, termin 30 dni wysyłają z automatu, na kurs i badania zgłosiłem się po roku i nie było z tym żadnego problemu, skierowania również nie traciły ważności kazali mi się stawić z tymi które dostałem wcześniej. Jeśli nie zrobisz tego wszystkiego po prostu nie dostaniesz z powrotem prawka lub nie dopuszczą cię do egzaminu w zależności na jak długo masz zakaz prowadzenia pojazdów

Witam. Opisze swój ogromny problem.
PJ straciłem 09.2015 wynik 0,37mg/l
po 1,5 roku starałem się o zmiane zakazu prowadzenia pojazdów na blokade alkocholową,
w czerwcu dostałem postanowienie z sądu o zmianie zakazu, czyli rewelacja
Maszyna poszła w ruch z postanowieniem pojechałem do starostwa tam na jego podstawie wyrobiono mi PKK na utracone kategorie a z nimi pojechałem do lokalnego wordu zapisać sie na egzaminy. Teoria A i B zdana za pierwszym razem zapisałem się na praktyczne a w między czasie kupiłem samochód i blokade alkocholową spełniającą wymogi ustawy.
Wczoraj tj. 02.08 zdałem za pierwszym razem praktyczny na B! REWELACJA świętowanie bo za 2 tygodnie moge jechać z żoną na pierwsze wakacje od 2 lat.
Dzisiaj 03.08 dostaje pocztą pismo z sądu że:
Na przyznane mi postanowienie w całości zażalenie wniósł prokurator i sąd drugiej instancji uznał zażalenie za zasadne i cofają mi przyznaną zmianę zakazu prowadzenia pojazdów i przywracają pierwotny zakaz prowadzenia pojazdów wszelkich na 3 lata czyli jeszcze 13 miesięcy.
Jestem kompletnie załamany i nic nie rozumiem. Jak można tak zrobić.
w uzasadnieniu było napisane że sąd pierwszej instancji zbyt liberalnie podszedł do sprawy. Co z zdanym egzaminem? Co z wydanymi pieniędzmi? Czy wydadzą mi PJ? Nic nie wiem
Oczywiście na to postanowienie nie przysługuje środek odwoławczy.

mati1411 napisał:
..... Co z zdanym egzaminem? Co z wydanymi pieniędzmi? Czy wydadzą mi PJ? Nic nie wiem
Oczywiście na to postanowienie nie przysługuje środek odwoławczy.

Dużo niejasności, w jaki sposób odebrałeś nieprawomocny wyrok, na jakiej podstawie WK wydało ci PKK ?

Takiej małej karteczki z pouczeniem o odwołaniu z terminem wniesienia nie było....? To jest tylko Postanowienie które można zaskarżyć.

Nie było. Tylko to dostałem. I z tym pojechałem do starostwa i dalej jak opisałem. Za 2 godziny jadę zdawać kat. A bo na dzisiaj mam zapisany egzamin jak się nie stawie to przepada mi kasa.
Zdążyłem od czerwca tak jak pisałem kupić auto za nie małą kase, blokade alkocholową za 3k na same egzaminy i kurs doszkalający kilka godzin pękło 1k. A oni mi dzisiaj przysyłają jak gdyby nigdy nic że to odwołują.
Jakim prawem w takim razie starostwo wg tego pisma bez problemu wyrobiło PKK?
I czy teraz do starostwa dojdzie ta decyzja i co? Anulują mi egzaminy? Odbiorą mi uprawnienia jeszcze raz? To jest jakaś paranoja.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót