Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. II

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
gratulacje,

i to było zdawane w tej Łomży?? jeśli tak to jak tam z tymi egzaminami, rzeczywiście w razie w można podchodzić drugi raz w tym samym dniu?

Jazda pod wpływem alkoholu +art.62 ust. 1

witam, brat w lipcu został zabrany z domu na policje i został przebadany alkomatem 0,7 promila. Twierdził ze był w domu w czasie gdy jego auto(auto po zdarzeniu znalazło się na parkingu pod blokiem) wjechało w bramę. Nikt jednak nie potwierdził ze brat był w domu.
Na zeznaniach nie chciał przyznać się do winy, jednak zrobił to (zagrożono mu aresztem do sprawy sądowej). Już nie oceniając jak było... dostał propozycje wyroku z art178a 1kk. Jednak kilka dni temu przyszło pismo o wstrzymaniu postępowania do czasu zbadania znalezionej próbki z art. 62 ust.1. Moje pytanie odnośnie tego dlaczego prokuratura dopiero teraz zdecydowała się badać coś co raczej znaleziono i zabezpieczono w aucie po zdarzeniu(brat nie pamięta i twierdzi ze raczej nic nie było w aucie- jak już to jakaś lufka lub śladowe ilości)? Próbowaliśmy uzyskać coś od prokuratury ale stwierdzili że nie mają obowiązku udzielania informacji.
Dlaczego w żadnych dokumentach nie ujęto takiego znaleziska i dopiero teraz to wychodzi? Czy można to jakoś podważyć? I ostatnie co za to grozi poza utrata prawa jazdy i grzywna. Jest to jego 2 przewinienie(1 z czasów niepełnoletności i-kurator za składanie fałszywych zeznań).

cegielkapck napisał:
witam, brat w lipcu został zabrany z domu na policje i został przebadany alkomatem 0,7 promila. Twierdził ze był w domu w czasie gdy jego auto(auto po zdarzeniu znalazło się na parkingu pod blokiem) wjechało w bramę. Nikt jednak nie potwierdził ze brat był w domu.
Na zeznaniach nie chciał przyznać się do winy, jednak zrobił to (zagrożono mu aresztem do sprawy sądowej). Już nie oceniając jak było... dostał propozycje wyroku z art178a 1kk. Jednak kilka dni temu przyszło pismo o wstrzymaniu postępowania do czasu zbadania znalezionej próbki z art. 62 ust.1. Moje pytanie odnośnie tego dlaczego prokuratura dopiero teraz zdecydowała się badać coś co raczej znaleziono i zabezpieczono w aucie po zdarzeniu(brat nie pamięta i twierdzi ze raczej nic nie było w aucie- jak już to jakaś lufka lub śladowe ilości)? Próbowaliśmy uzyskać coś od prokuratury ale stwierdzili że nie mają obowiązku udzielania informacji.
Dlaczego w żadnych dokumentach nie ujęto takiego znaleziska i dopiero teraz to wychodzi? Czy można to jakoś podważyć? I ostatnie co za to grozi poza utrata prawa jazdy i grzywna. Jest to jego 2 przewinienie(1 z czasów niepełnoletności i-kurator za składanie fałszywych zeznań).

Czarny chleb i czarna kawa...

Witam, czy ktos posiada wniosek o blokade alkoholowa? co w nim ujac jak to ma wygladac? z gory dziekuje za pomoc...

Witam. Prowadzilem pod wplywem alkocholu, dostalem zakaz na 2 lata ktory sie skonczyl. Chce teraz zrobic prawo jazdy, podpowie ktos jak sie do tego zabrac? Dodam ze nigdy nie mialem prawa jazdy.

Normalnie ,idziesz do szkoły nauki jazdy i zapisujesz się na kurs. Jeśli zakaz Ci się skończył to jesteś traktowany jak każdy normalny początkujący kursant.

Ostatnia edycja:
jazda po alkoholu 0.46 0.47 wydychanym

wczoraj policja zatrzymala mi prawo jazdy jechalem autem osobowym i wydmuchalem 0.46 i 0.47 i jest to przestepstwo wiem niemam nic na swoja obrone co za to mi grozi jak mam sie bronic jestem kierowca zawodowym (bylem) mam 2 redyty dwie coreczki

RE: jazda po alkoholu 0.46 0.47 wydychanym

Grzywna, ograniczenie wolności lub pozbawienie wolności do lat 2.

+ zakaz prowadzenia pojazdów.

wiec tak to wszystko potoczylo sie tk szypko i sam nie wiem czemu nie pojechalem na krew jutro mam jechadz na komisariat na zeznania biore duzo antybiotykow mm chorobe refluksu przelyko przepuklina wslizgowa rozworu przelykowego refluksowe zapalenie przelyku przewlekle nadzerkowe zapalenie cesci przedodzwiernikowej i jdlem duzo jablek czekoladek i bylem w szoku ze cos wykazalo co mam teraz zrobic

Rozumiem, że jabłka + czekoladki = 0.46 mg/L ?

a te antybiotyki ktore biore i inne lekarstwa

witam,kilka dni temu zatrzymali mnie do rutynowej kontroli i wydmuchałem 0.11 puźniej 0.09 a za trzecim razem 0.07 i teraz pytanie jakie mam szanse na odzyskanie pj.jakieś porady?

Kolego, miałem identyczny wątek tez 0.11, walczyłem z adwokatem przez dwie instancje, przeczytaj mój wątek i sam zdecyduj, ja przegrałem :-/

Kolega chyba sobie żartuje. Pomijając fakt, tych bzdur mieszanie antybiotyków z alkoholem, to nie najlepszy pomysł.

Witam

Prawko odebrane! Koniec męki.
Ale pozostaje jedna kwestia.
Uprawnienia miałem zatrzymane w lutym 2016, prawko zdane w listopadzie 2017, i z tego co tu pisali niektórzy to alkolock trzeba mieć zamontowany do konca wyroku, czyt. Luty 2019...u mnie w prawku jest kod 69 (10.11.2019) Dlaczego 2 lata od zdania?
Też tak macie/mieliscie?

J69 napisał:
Witam

Prawko odebrane! Koniec męki.
Ale pozostaje jedna kwestia.
Uprawnienia miałem zatrzymane w lutym 2016, prawko zdane w listopadzie 2017, i z tego co tu pisali niektórzy to alkolock trzeba mieć zamontowany do konca wyroku, czyt. Luty 2019...u mnie w prawku jest kod 69 (10.11.2019) Dlaczego 2 lata od zdania?
Też tak macie/mieliscie?

Witam
Ja mam wpisaną datę ważności tak jak obowiązuje wyrok, na szczęście nic nie dorzucili w gratisie. Może jakiś, błąd nie pytałeś przy odbiorze ?

mikomi75 napisał:
Witam
Ja mam wpisaną datę ważności tak jak obowiązuje wyrok, na szczęście nic nie dorzucili w gratisie. Może jakiś, błąd nie pytałeś przy odbiorze ?

Czyli że 3lata od momentu zatrzymania tak?
U mnie jest 2lata od momentu wydruku...niech jeszcze ktos powie jak ma u siebie, jutro tam pojadę i zapytam dlaczego tak. Dzis odebrałem chwilę przed końcem ich pracy.

"Ustawodawca nowelizacją Kodeksu karnego oraz niektórych ustaw z dnia 20 marca 2015r., która zaczęła obowiązywać z dniem 18 maja 2015 r. dodał do Kodeksu karnego wykonawczego
art. 182a, zgodnie z którym Jeżeli zakaz prowadzenia pojazdów był wykonywany przez okres
co najmniej połowy orzeczonego wymiaru, a w przypadku zakazu prowadzenia pojazdów orzeczonego na podstawie art. 42 § 3 lub 4 Kodeksu karnego przez okres co najmniej 10 lat, sąd może orzec o dalszym wykonywaniu tego środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową, o której mowa w art. 2 pkt 84 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym.

Powyższe oznacza, że ustawodawca wprowadził możliwość złożenia przez skazanego po upływie połowy orzeczonego przez Sąd zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych lub w przypadku zakazu orzeczonego na podstawie art. 42 § 3 lub 4 k.k. tj. po upływie 10 lat wniosku o wydanie przez Sąd postanowienia o dalszym wykonywaniu zakazu poprzez orzeczenie o dalszym wykonywaniu zakazu w postaci zakazu prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową. Innymi słowy, skazani będą mogli przez pozostały im okres orzeczonego wobec nich zakazu kierować jedynie pojazdami wyposażonymi w blokadę alkoholową."

Pozostały okres czyli do lutego 2019 a nie listopada...jaja jakieś

Ostatnia edycja:

emil1983 napisał:
a te antybiotyki ktore biore i inne lekarstwa

Chłopie co najmniej 3 letni zakaz kierowania pojazdami (wszystkie kat pójdą w pi....) grzywna, świadczenie i zawiasy to najmniejszy problem.... przy tym wydmuchaniu nikt nie uwierzy w bajeczkę że to mogło być z powodu lekarstw.... szykuj się na zmianę roboty by kierowcą nie będziesz przez ajkiś czas na pewno....

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót