Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. III

• Autor wątku Autor wątku Brunonz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ziomekCBR napisał:
Raczej nie będę już do sądu szedł tak to przemyślałem, bo jeszcze na złość mi dowalą 5 lat.

Nikt ci nic SPECJALNIE NA ZŁOŚĆ nie dowali!

Moim zdaniem, warto iść ugrać ten 1 rok i walczyć o zakaz na 3 lata a nie 4. Trochę ponad promil nie dyskwalifikuje z ubiegania się o najniższy wymiar zakazu.

Podwójny gaz

Witam.
Jest taka sytuacja mojego znajomego. Znajomy podjechał do mnie w nocy pod dom godzina między 24:00 a 2:00 a że nie mógł mnie obudzić to poszedł spać w samochodzie. Podczas postoju pod moją poseja ze było zimno coś sobie tam wypił 0,25 może więcej. Nad ranem jakaś dobra dusza zadzwoniła na policję i zgłosiła że jeździ po alkoholu. Przyjechała policja skontrolowała i faktycznie miał w wydychanym 0,5. Kluczyki wyjęte że stacyjki silnik nie odpalony. Postawiono mu zarzuty ze jeździł po pijanemu, on pił na miejscu jak mi opowiadał i nigdzie nie odjeżdżał. Zabrano go jeszcze na kolejne testy alkomatem gdzie wykazywały one spadkowy poziom alkoholu i odebrano mu prawo jazdy oraz otrzymał na następny dzień wezwanie na policję w tej sprawie do złożenia zeznań jako świadek.
1 I w tym miejscu rodzi się pytanie czy osobie w charakterze świadka mogło zostać odebrane prawo jazdy.
2 Jak długo może być wyjaśniana sprawa.
3 Czy faktycznie mogą odebrać uprawnienia do jazdy jak policjanci zgłoszeni do interwencji zastają (niby) podejrzanego pod adresem pod który zostali wezwani.

Soxowity napisał:
Nikt ci nic SPECJALNIE NA ZŁOŚĆ nie dowali!

Moim zdaniem, warto iść ugrać ten 1 rok i walczyć o zakaz na 3 lata a nie 4. Trochę ponad promil nie dyskwalifikuje z ubiegania się o najniższy wymiar zakazu.

Ale szanse że dostanie trzy lata są moim zdaniem zerowe. Gdyby to tylko kontrola była to co innego,
Na złość owszem nikt nie dowali i równie mało prawdopodobne jest dostać wtedy więcej niż 4 lata

Już sam nie wiem co robić, może ktoś jeszcze coś doradzi? wolałbym dostać 3 lata zamiast 4 nawet za większą grzywnę.. Na aplikacji mObywatel-punkty karne mam mandat za ten wypadek i oczekiwanie na orzeczenie sądu.

Jakbym chciał teraz teoretycznie iść do sądu to jak się wycofać ze zgody kary na policji?

piotr13421 sprawdź pw

Jeśli się rozprawa jeszcze nie odbyła (zgodzenie się na policji na wyrok) to mogę iść na tą rozprawę i się coś tłumaczyć czy muszę się wycofać ze zgody na karę z policji) ? Jak się dowiedzieć kiedy jest rozprawa i czy wgl jest? Bo to się nazywa "skazanie bez rozprawy"
Skazanie bez rozprawy to rozwiązanie określone w przepisie art. 335 k.p.k., dające podejrzanemu możliwość uzgodnienia z prokuratorem przyszłej kary. Po wyrażeniu zgody przez podejrzanego na określoną karę prokurator wnosi do sądu stosowny wniosek bądź załącza taki wniosek do aktu oskarżenia. Jeśli sąd przychyli się do wniosku prokuratora, następuje skazanie bez przeprowadzenia rozprawy – na posiedzeniu, o którym strony (prokurator, oskarżony, pokrzywdzony) są jedynie zawiadamiane, lecz ich obecność nie jest obowiązkowa. Przed sądem w takim przypadku nie jest prowadzone postępowanie dowodowe.

Jak to rozumieć?
W sytuacji gdy akt oskarżenia zawiera taki wniosek, Prezes sądu kieruje sprawę na posiedzenie, a nie na rozprawę. Sąd bada wówczas, czy spełnione są przesłanki umożliwiające mu wydanie wyroku skazującego zgodnie z wnioskiem zamieszczonym przez prokuratora w akcie oskarżenia.
Obecność stron i prokuratora nie jest obowiązkowa. Są oni jednak zawiadamiani o takim posiedzeniu. Oznacza to, iż mogą oni, choć nie muszą brać w nim udziału. Czasami zdarza się, iż obecni na posiedzeniu oskarżony i prokurator, ze względu na stanowisko sądu zmieniają swoje ustalenia. Wówczas prokurator musi zmodyfikować wniosek, bowiem Sąd może jedynie wniosek uwzględnić lub nie. Nie może natomiast sąd dokonywać modyfikacji wymiaru kary zawnioskowanej przez prokuratora.
Sąd może także odroczyć posiedzenie dając pokrzywdzonemu oraz oskarżonemu czas do porozumienia się.
Sąd na posiedzeniu ocenia treść wskazanego wniosku pod kątem przesłanek jakie musi on spełniać. Następnie, jeśli go uwzględnia w złożonej (lub później zmodyfikowanej formie), to wydaje wyrok na posiedzeniu, a jeśli nie, to kieruje sprawę na rozprawę do rozpatrzenia w normalnym trybie.

Ostatnia edycja:
RE: Podwójny gaz

Nie wydaje mi się aby ta historia miała tak do końca sens. Bo jeśli faktycznie spał w aucie to czemu ktoś zadzwonił, że jednak jeździ? Wystarczy, że ta osoba zezna na protokół, że widziała, że Twój znajomy prowadził pojazd niedługo przed kontrolą i to wystarczy. Wyrok plus zakaz prowadzenia pojazdów.

U mnie w kwietniu będzie pierwszy rok od zakazu ( z 4 lat )
Miałem 1.5 promila rano o 8.00 w Lany Poniedziałek.
4 lata, 5.000 i 1.000 grzywny zapłacone... ( żadne prace społeczne jego mać )

Na badania do Womp i te inne cuda już dostałem ale czekają do połowy okresu. Teraz autobus....

Dzień dobry. :)

Zostało mi 0,5 roku zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych, a dziś byłem zrobić sobie próby wątrobowe prywatnie i wszystko wyszło fajnie, tylko bilirubina 2.4, gdzie norma jest do 1.2. Z tego co wyczytałem tu na forum na badaniach w WOMP najbardziej patrzą na GGTP i ewentualnie ASP i ALT, moje pytanie wobec tego jest takie - czy na badaniach w WOMP poziom bilirubiny będzie ich w ogóle obchodził?

WOMP Rzeszów :)

Witam.
Jak to jest z osobami ,którzy nigdy nie posiadali uprawnień do kierowania pojazdami, z wyrokiem warunkowym umorzeniem postępowania z zakazem prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na okres dwóch lat ? Czy taka osoba będzie musiała przechodzić badania w WOMP ? skoro nigdy nie posiadała uprawnień ?

Zgodnie z prawem o ruchu drogowym, prawo jazdy nie moze zostać wydane osobie u której stwierdzono aktywną chorobę alkoholową. Naszło mnie teraz pytanie, czy można "cofnąć" uprawnienia osobie ktora prawo jazdy już posiada i ma problem z alkoholem?

gmos1 napisał:
Witam.
Jak to jest z osobami ,którzy nigdy nie posiadali uprawnień do kierowania pojazdami, z wyrokiem warunkowym umorzeniem postępowania z zakazem prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na okres dwóch lat ? Czy taka osoba będzie musiała przechodzić badania w WOMP ? skoro nigdy nie posiadała uprawnień ?

Jeśli będziesz chciał zrobić za dwa lata prawo jazdy to bez wompu się nie obędzie. Tak sam kurs i psycho. Ale prawdę mówiąc ręki za to nie dam. Zadzwoń do swojego wydziału komunikacji i spytaj. Bo skierowania wydaje starosta który wydał prawo jazdy, jeśli nigdy prawka nie zrobiłes to i skierowań nie będzie.
Chodz na logikę jakoś musi ta informacja dotrzeć do centralnej ewidencji

No właśnie ... Skoro uprawnień nie było to nie miał czego zabrać... Żadnego pisma nie dostałem tzw skierowania na badania.Dostałem zaraz po wyroku od Urzędu Miasta tylko pismo ,które mnie informuje ,że nie mogę poruszać się pojazdami ( wszystkie kategorie ) oraz kiedy kończy się zakaz.Pytanie jest takie czy np po okresie tym mogę się poruszać pojazdem skuter na dowód osobisty czy muszę posiadać badania z womp? Skoro skuterem 49cm3 na dowód mogę się poruszać... Piotr13421 "stwierdzono aktywną chorobę alkoholową" u mnie nic takiego miejsca nie miało.Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Nie twierdzę że masz stwierdzoną chorobę alkoholową, moje pytanie dotyczy wydania prawa jazdy osobie będącej alkoholikiem, nie ma to nic wspólnego z Twoja sprawą :) po prostu zastanawiam się, czy ktoś z forumowiczów się spotkał z takim przypadkiem jak opisałem :)
Natomiast co do badań Womp, spytaj najlepiej w wydziale komunikacji, oni mają dostęp do cepik i poza tym będą raczej doinformowani.

Witam. W najbliższych tygodniach mam posiedzenie w sprawie blokady alkoholowej. Rozumiem, że w momencie jak uzyskam zgodę to muszę poczekać aż pismo dotrze do Wydziału Komunikacji i wtedy będę mógł wyrobić profil aby móc zapisać się na egzamin. Jednak mam wątpliwości co do wykupienia godzin jazdy aby potrenować jazdę przed egzaminem. Czy zaraz po posiedzeniu i otrzymaniu zgody na blokadę mogę iść do jakiejkolwiek szkoły jazdy i wykupić sobie godziny czy dopiero w momencie jak wyrok się uprawomocni lub w momencie aż pismo dojdzie do WK? Proszę o rozwianie moich wątpliwości ;)

Mam takie pytanie, zostałem zatrzymany za jazdę pod wpływem, zabrano mi prawo jazdy itd. Dostałem wezwanie na badania oraz kursy. Problem polega na tym, że nie doczytałem, że należy w/w przeprowadzić w terminie do miesiąca od otrzymania i w terminie 6 tygodni dostarczyć papiery o przeprowadzeniu. Byłem przekonany, że trzeba je zrobić w dowolnym terminie, oczywiście przed wyrobieniem profilu kandydata na kierowcę. Decyzje o skierowaniu otrzymałem w lipcu 2020.
Po pierwsze, czy coś mi za to grozi (może nie tyle grozi co jak to wygląda, czy jak teraz zgłoszę się na badania i kurs, zrobię je i dostarczę papiery to wszystko będzie ok czy możliwe są jakieś problemy?)
I drugie, chciałbym wnioskować o blokadę alkoholową (połowa okresu minie w kwietniu). Czy to moje niedopatrzenie może działać na moją niekorzyść dla sądu? Oczywiście planuję dopełnić wszystkich formalności przed złożeniem wniosku.

Danrik,
Żeby zapisać się na egz musisz mieć numer PKK, który wyrobisz dopiero w momencie jak zgoda się uprawomocni i dojdzie do WK. Żeby wykupić jazdy, również musisz mieć PKK, więc dopiero jak zgoda dotrze do WK.
Britive, zrób te badania przed posiedzeniem i zabierz ze sobą, najlepiej w momencie składania wniosku dołącz kopię. Posiadanie zrobionych badań będzie działało na korzyść, co do terminów przeczytaj cały temat :) w skrócie - nie ma z tego tytułu żadnych problemów, większość tutaj robiła tuż przed wnioskiem albo końcem zakazu.

Jakie jazdy? 20 lat prawko od początku. Tego się nie zapomina. Wsiadasz i jedziesz..

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

witam zatrzymano mnie za przejechanie na czerwonym swietle i okazalo sie miałem 0,6 promila.miałem rozprawe po 5 miesiacach i sąd wydał wyrok.zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych z wyłaczeniem kategori c , e i t.po miesiacu przyszło pismo ze prokurator odwolal sie od wyroku ze jest zbyt łagodny i ze jestem zły najgorszy i w ogole.odnosnie prawa jazdy napisał ze jest niezgodne z prawem posiadanie kat c e i t nie mając b i ze wnosi o całkowity zakaz prowadzenia pojazdow.Skoro moj adwokat i sedzia zgodzily sie ze jest to mozliwe a prokurator ze nie to kto ma racje jak myslicie ???

pytanie mam, czy jak chce zlozyc wniosek o blokade alkoholową to musze zrobić badania w WOMPie żeby byly ważne? Ostatnie badanie co robilem bylo ważne do listopada 2019 roku. Czy żeby zlożyć wniosek o blokade to musze mieć w zalączniku ważne wyniki badan z WOMP?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót