Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
nie miałem nic do zapłaty byłem zwolniony od wszystkich kosztów sądowych nie miałem zadnego wypadku dosłownie nic odrobiłem godziny i to wszystko i teraz tez niemiałem wypadku tylko rutynowa kontrol na posesji jak wiechałem do domu podjechali bez sygnałów swietlnych i dzwiekowych dopiero jak wysiadał zapalił sygnały swietlne

no ale jedno pytanie, jakby miał nie zapłacone grzywny za ostatnie zabranie prawa jazdy to chyba by mu nie wydali prawa jazdy? czy się mylę??

ja wczesniej nie miałem prawka jak zatrzymali mnie w 2007 roku prawko zrobiłem w 2010 czyli po zakazie na rok i czas proby na 3 lata prawko miałem mozna liczyc 6 lat razem wychodzi 9 lat od tamtego zdarzenia

z tego co wyczytałem to recydywa zalicza sie wtedy jak w czasie próby złapią mnie jeszcze raz tak ?? czyli czas proby pa zakazie miałem dwa lata i prawko 6 lat razem daje 8 lat dobrze mysle??

tezetwu napisał:
no ale jedno pytanie, jakby miał nie zapłacone grzywny za ostatnie zabranie prawa jazdy to chyba by mu nie wydali prawa jazdy? czy się mylę??

Mylisz się grzywna nie ma nic do orzeczonego zakazu, grzywny możesz nie spłacić, a jak minie okres zakazu to PJ wydadzą

No ale skoro by nie zapłacił tyle lat temu to nie wierzę żeby się nie zainteresowali. Co jak co ale w tym kraju urzędnicy upominają się o pieniądze...

i w 2007 zabrali mi tez samochod bo był na mnie i poszedł na licytacje

dareczek idź do sądu i dowiedź się czy twoje ostatnie przestępstwo zostało wykasowane z rejestru, jeśli tak to się odwołuj. Nic więcej ci nie doradzę, nie jestem prawnikiem, sam czekam na wezwanie na przesłuchanie...
albo zainwestuj stówkę i idż po poradę do prawnika...

chyba tak bede musiał zrobic isc do prawnika dzieki wszystkim za pomoc

daj znać co ci powiedział prawnik...

A i jeszcze ważne pytanie, czy zaświadczenie o zatarciu otrzymam od ręki po złożeniu wniosku i uiszczeniu opłaty??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
tezetwu napisał:
dożywotnie zabranie prawa jazdy dotyczy tych wszystkich co mają jakieś zawiasy i ew. popełnili drugi raz to samo wykroczenie po 18. maja 2015???
Nie wykroczenie, tylko przestępstwo! To poważna różnica. Dotyczy to tych którzy zostaną złapani za jazdę w stanie nietrzeźwości w okresie próby.

Nie ponosi odpowiedzialności karnej z art.178a§4 k.k. nietrzeźwy kierowca, skazany uprzednio za to przestępstwo, jeżeli nastąpiło jego zatarcie przed datą wydania przez Sąd wyroku.
krakow_007 napisał:
policja wystapila o karte karna i zobaczyli ze kiedys bylem karany za jazde w stanie nietrzezwosci
Czyli ponownie Cie złapali, a wyrok tamten nie uległ jeszcze zatarciu z mocy prawa?

aliaton7035333 napisał:
Czyli ponownie Cie złapali, a wyrok tamten nie uległ jeszcze zatarciu z mocy prawa?
Okazalo sie ze mialem nawiazke do zaplaty 200zl ktorej nie zaplacilem a fundusz na ktory byla owa nawiazka zasadzona nic sie nie upomnial. Zlapali mnie drugi raz i okazalo sie ze skazanie widnieje przez to ze tego nie zaplacilem i prokurator mnie chcial skazac za par 4 ale pokazalem dowod wplaty nawiazki (ktora wplacilem przed rozprawa) i nastapila zmiana kwalifikacji czynu z par 4 na par 1 i dzieki temu uniknalem wiezienia. Bardzo pomogl mi Pan o nicku pb34499 z tego forum. Dzieki mu za to

Ostatnia edycja:
znalazłem odpowiedz na moje pytania to jest przykład Jan Kowalski jest skazany za przestępstwo prowadzenia samochodu w stanie nietrzeźwości. Przed zatarciem wyroku popełnił kolejne przestępstwo prowadzenia samochodu pod wpływem alkoholu. W akcie oskarżenia Prokurator zarzucił mu więc popełnienie ponownie przestępstwa prowadzenia pojazdu w stanie nietrzeźwości z art.178a§4 k.k. Jeżeli w trakcie postępowania karnego, przed jego zakończeniem poprzednie skazanie Jana Kowalskiego ulegnie zatarciu, na skutek upływu czasu, wówczas Sąd powinien skazać Jana Kowalskiego za przestępstwo z art.178a§1 k.k. eliminując §4 k.k. Uprzednia karalność Jana Kowalskiego za wcześniejsze przestępstwo prowadzenia auta pod wpływem alkoholu musi zatem zachodzić nie tylko w momencie popełnienia czynu, ale również w dacie wydania wyroku skazującego. czyli ja miałem wyrok 10 miesiecy pozbawienia wolnosci na okres próby 3 lat czyli zatarciepowinno byc po 3 latach i 6 miesiacach jesli nawet było to 5 lat i 6 miesiecy od wyroku w 2007 w swietle prawa mam czysta katre bo mineło 9 lat ale widocznie jestem nie wykreslony z krk i prokurator ma wglad do papierów ale sad nie emorze sie powoływac na poprzednia karalnosc skoro uległa zatarciu z mocy samego prawa

Wszystko sie zgadza. Teraz tylko trzeba ustalic i to jak najszybciej czemu wpis nie zostal usuniety bo pozniej bedzie placz ze trzeba isc do ZK bo raczej za paragraf 4 bedzie kara bezwzgledna

nie teraz dostałem wyrok zakaz prowadzenia pijazdow mech na 2 lata w zawieszeniu na 3 chyba i dozywotni na prawko ze niemoge zrobic i10 tys czyli sam poddałem sie karze co daje zer na moja niekorzysc sedzia moze nie sprawdzic mojej karty i moge dostac to co mi dala prokurator i albo mi zmieni kare albo musze cofnac to ze przyznałem sie do winy dobrowolnie i isc normalnie do sadu

Cytat:
Zgodnie z wyraźnym brzmieniem art. 106 z chwilą zatarcia skazania następuje jego uznanie za niebyłe. Skazanie zatarte nie może więc rodzić żadnych konsekwencji prawnych, nikt też nie może ograniczać praw osoby, której skazanie uległo zatarciu. Osoba taka w świetle prawa jest niekarana, a wszystkie adnotacje o jej karalności powinny zostać usunięte z dokumentów, w których je umieszczono, czego można skutecznie się domagać (por. A. Wąsek, Komentarz, s. 325). W szczególności, zgodnie z wyr. SN z 17 XII 1976 r. (I PR 185/76, OSN Izba Cywilna 1977, nr 8, poz. 139), w razie zatarcia skazania należy usunąć z akt osobowych pracownika i wydawanej na ich podstawie opinii o pracy wszelkie dane dotyczące zatartego skazania.
Nie można zatem powoływać się na poprzednią karalność, jeśli skazanie uległo zatarciu, i to nawet wówczas, gdy wpis(błędnie) cały czas widnieje w Krajowym Rejestrze Karnym. Dodać należy, że wpis ma charakter jedynie techniczny i sądu nie wiąże:

Cytat:
Nie można się powoływać na poprzednią karalność oskarżonego, skoro uległa ona zatarciu z mocy samego prawa [ III KR 25/70 ]
Cytat:
Nie może stanowić okoliczności wpływającej na zaostrzenie wymiaru kary poprzednie skazanie za przestępstwo bądź za wykroczenie, jeżeli skazania te z mocy przepisów ustawy uznaje się za niebyłe.
[IV KRN 69/75]
Cytat:
Okręgowy sąd pracy i ubezpieczeń społecznych może w sprawach ze stosunku pracy samodzielnie ustalić, że z mocy prawa nastąpiło zatarcie skazania (art. 111 § 1 k.k.), chociaż wpis o skazaniu nie został usunięty z rejestru skazanych [ I PZP 13/80 ]
Cytat:
Przyjmując za okoliczność obciążającą oskarżonego jego poprzednią karalność, sąd powinien był upewnić się, czy skazanie, wykazane informacją Centralnego Rejestru Skazanych, nie uległo zatarciu z mocy samego prawa. Treść tej informacji nie wiązała sądu. Zatarcie skazania z mocy prawa jest stanem, zachodzącym niezależnie od woli sądu, zatem powinno być stwierdzone z urzędu, choćby tylko na użytek każdorazowo prowadzonego postępowania [ II AKr 197/91 ]
Cytat:
Z chwilą zatarcia skazania uważa się je za niebyłe, a wpis o skazaniu usuwa się z rejestru skazanych (art. 106 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny, Dz. U. Nr 88, poz. 553 ze zm.). Zatarcie skazania nie wymaga decyzji o zatarciu. Sam wpis o skazaniu usuwa się z rejestru skazanego bez wniosku skazanego. Przywrócenie statusu niekaranego następuje z chwilą zatarcia skazania, choćby wykreślenie z rejestru skazanych nie nastąpiło. Skreślenie bowiem jest tylko czynnością techniczną o charakterze deklaratoryjnym, a nie konstytutywnym [ decyzja SKO Kol.Odw. 3131/03/Kom/3796/D ]
Kiedy następuje zatarcie skazania?
Kwestię tę wyczerpująco reguluje art. 108, art. 107 kk oraz art. 76 kk oraz art.106a kk (ten ostatni stanowi wyjątek od zasady, iż wszystkie skazania ulegają zatarciu)

PRZEPIS PRAWNY:
Art. 106a.
Nie podlega zatarciu skazanie na karę pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia
jej wykonania za przestępstwo przeciwko wolności seksualnej i obyczajności,
jeżeli pokrzywdzony był małoletnim poniżej lat 15.

[kara pozbawienia wolności oraz kara 25 lat pozbawienia wolności]
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 107.
1. W razie skazania na karę pozbawienia wolności wymienioną w art. 32 pkt 3
lub karę 25 lat pozbawienia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa
z upływem 10 lat od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia
jej wykonania.

[zatarcie na wniosek skazania na karę pozbawienia wolności]
PRZEPIS PRAWNY:
§ 2. Sąd może na wniosek skazanego zarządzić zatarcie skazania już po upływie 5
lat, jeżeli skazany w tym okresie przestrzegał porządku prawnego, a wymierzona
kara pozbawienia wolności nie przekraczała 3 lat.
[kara dożywotniego pozbawienia wolności]
PRZEPIS PRAWNY:
§ 3. W razie skazania na karę dożywotniego pozbawienia wolności, zatarcie skazania
następuje z mocy prawa z upływem 10 lat od uznania jej za wykonaną, od
darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania.
[kara ograniczenia wolności]
PRZEPIS PRAWNY:
§ 4. W razie skazania na karę ograniczenia wolności zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem
3 lat od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania .

[kara grzywny]
PRZEPIS PRAWNY:
§ 4a. W razie skazania na grzywnę zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem roku od wykonania
lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania.”

[odstąpienie od wymierzenia kary]
PRZEPIS PRAWNY:
§ 5. W razie odstąpienia od wymierzenia kary, zatarcie skazania następuje z mocy
prawa z upływem roku od wydania prawomocnego orzeczenia.

[środek karny – zasada ogólna]
PRZEPIS PRAWNY:
§ 6. Jeżeli orzeczono środek karny, przepadek lub środek kompensacyjny, zatarcie skazania nie może nastąpić
przed jego wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem jego wykonania. Zatarcie skazania nie może nastąpić również przed wykonaniem środka zabezpieczającego..

[kara w zawieszeniu]
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 76. § 1. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.
W wypadku, o którym mowa w art. 75a, zatarcie skazania następuje z upływem okresów § 2. Jeżeli wobec skazanego orzeczono grzywnę, środek karny, przepadek lub środek kompensacyjny, zatarcie
skazania nie może nastąpić przed ich wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem ich wykonania.

Ponadto do zatarcia skazania dochodzi w sytuacji wskazanej w art. 4§4 kk („Jeżeli według nowej ustawy czyn objęty wyrokiem nie jest już zabroniony pod groźbą kary, skazanie ulega zatarciu z mocy prawa.”)

Jak wynika z przytoczonych przepisów, zatarcie skazania może nastąpić na wniosek lub z urzędu.
Zatarcie skazania na wniosek możliwe jest tylko odnośnie skazania na karę pozbawienia wolności do lat 3 ( jeżeli skazany w tym okresie przestrzegał porządku prawnego) oraz na karę grzywny lub ograniczenia wolności.

Nie jest natomiast możliwe wcześniejsze zatarcie skazania przy karze w zawieszeniu.

Na podkreślenie zasługuje ta okoliczność, że zatarcie skazania nie może nastąpić przed
wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem wykonania środka karnego-co nie dotyczy środka karnego z art.39 pkt 5 kk.
przewidzianych w art. 107
§ 4 i 4a. Przepis art. 108 stosuje się.

Nie mozliwe. Nie mogles dostac zakazu na 2 lata bo teraz minimum jest na 3 lata orzekany zakaz. I tak samo niechce mi sie wierzyc ze ten wyrok sedzia zawiesi. Cos musiales zle zrozumiec. Jak by skazanie uleglo zatarciu to powinienes dostac 5000zl swiadczen pienieznych a nie 10.000zl

Ostatnia edycja:
Tak pirwszy wyrok prokurator dała mi 3 lata i 5 tys po miesiacu policjan zadzwonił ze beda zmiany bo prokuratorka powiedziała ze bedzie recydywa bo zajzała w moje akta a recydywa jest wtedy jak w okresie próby złapią mnie jeszcze raz a mineło 9 lat czyli od 2007 od daty wyroku np: 20,9,2007 miałem na 10 mies i 3 w zawieszeniu powinno zatrzec sie 20,03 2011 bo dochodzi + 6 miesiecy jesli nawt by było 5 lat na zatarcie to bedzie 20,03,2013 czyli zastaje dwa lata luzne musiałbym dostac wyrok powyzej 3 lat ograniczenia wolnosci zeby mi sie nie zatarło wtedy po 10 latach sie zaciera jak dobrze pamietam

Dlatego musisz sobie ustalic czemu zmienili Ci kwalifikacje czynu z par 1 na par 4 skoro poprzesni wyrok jest zatarty

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót